Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

 

O zi din viata Alinei, tanara fara maini, pe care statul a lasat-o fara ajutor. Medic: E deplasabila

  Gândul 

      Calvarul femeii de 24 de ani din Iasi, care s-a nascut fara maini si are un grav handicap si la picioare, continua. Medicii din comisia de specialitate refuza, aproape absurd, sa vada care este situatia.

 In urma cu doi ani, i-au retras ajutorul de insotitor, pe motiv ca se poate descurca singura, desi imaginile graiesc de la sine. Cu o modestie iesita din comun, Alina le-a aratat, luni, reporterilor ProTV, cateva crampeie din viata ei chinuita, in speranta ca cineva, acolo sus, in Minister, va intelege drama ei.

Dupa ce sambata un reprezentant al Directiei de Asistenta Sociala Iasi a declarat ca tanara de 24 de ani isi va primi inapoi cei 600 de lei pe care i-a retras comisia de expertiza, luni, sefii institutiei au facut o declaratie uluitoare. Acestia sustin ca Alina ar putea sa se ingrijeasca si pe ea, si pe fiica ei de 4 luni si nu are nevoie de nici un ajutor. Pentru ei, cazul este doar un dosar si un numar. Suferinta femeii nu-i intereseaza.

 "Atata timp cat acea persoana se deplaseaza nu implica posibilitatea de a avea nevoie de cineva sa o duca la toaleta, sa se plimbe cu ea, nu pot da asistent personal", a spus dr. Lucian Vrabie, seful Comisiei de Expertiza a Persoanelor cu Handicap.

Luni, insa, Alina a incercat sa le arate medicilor ca are nevoie de ajutorul pe care acum doi ani i l-au luat. Nu se poate spala singura, nu se poate incalta si nu poate manca fara ajutorul sotului.

"Trebuie acea deficienta care sa denote ca nu se poate ingriji", a raspuns doctorul Vrabie, intrebat de reporteri de ce dovada este nevoie pentru ca femeii sa i se ofere asitent personal.

Chiar si la toaleta tot sotul este cel care o duce. Pentru cei din comisie situatia pare insa alta.

"Doamna este deplasabila. Igiena personala poate fi realizata", spune si dr. Brandusa Argint, membra a Comisiei de Expertiza.

Avand in vedere ca in ultimii ani inspectorii au gasit mai multe persoane sanatoase care incasau nemeritat bani din grade de handicap, legislatia in domeniu s-a inasprit. Insa in fata imaginilor infioratoare care prezinta calvarul Alinei, cei din Ministerul Muncii au hotarat sa trimita cazul inapoi la Iasi, la o comisie superioara.

"Eu am vazut niste imagini. Cert este ca doamna se descurca in conditii grele si foarte grele. Adica sunt lucruri de necontestat", a declarat Codrin Scutaru, secretar de stat Ministerul Muncii.

Cand a auzit ca, in sfarsit, cineva ii va face dreptate, tanara a izbucnit in lacrimi si i-a multumit Celui de Sus ca are grija de ea.

CUM O POTI AJUTA

Pentru ca nu are un cont in banca, singurul mod in care o poti ajuta pe Alina este sa trimiti ajutoare prin posta.

Adresa: Lucian si Alina Vascu, Oficiul Postal Gorban, judetul Iasi

Încă un masacru la Balc s-a încheiat cu success

 

   de Lelia MUNTEANU  

    Fac deosebirea dintre vânătoare şi masacru. La Balc se desfăşoară anual un masacru.

Gonacii aduc vânatul în bătaia puştii, iar venerabilii regi ai răcoritoarelor, limuzinelor şi ai altor furnituri, fercheşul primar din Monaco, bancheri muraţi în devize, plus o liotă de magnaţi autohtoni se ostenesc să apese pe trăgaci. Mistreţilor nu li se dă nici o şansă. Decât să grohăie, dacă mai au glas, "Corul Vănătorilor" din opera lui Weber.

În 2009, am scris un text despre asta. (Nu mai am nimic de comunicat, decât sentimentul unei tristeţi supraadăugate). Iată-l:

 Moartea căprioarei de Ion Ion Ţiriac

 Seceta a ucis orice boare de vânt. Avionul privat s-a culcat la pământ. A rămas lumea bujbe, ca la urs. Alaiuri de gipane spre Balc s-au tot scurs.

Mă iau după tata. Pădurea străbat. Trag pe nas: ce aer curat! Se văd munţii Carpaţi. Mistreţii-s defecţi sau plecaţi. În bătaia carabinei apar fel de fel de magnaţi. Herr Porsche, Subaru-san, monsieur Peugeot. Umblu de ore întregi. Nu mai pot. Se-aud foşnete, se-aud paşi. Hăulituri de hăitaşi. Ei se mai numesc şi gonaci. N-ai ce să le faci. Spun tatei că mi-e sete şi-mi face semn să beau. Chelneri în livrele comanda o iau. Apă chioară cu lămâie şi-atât.

Din scaieţi apare, de fiară, un rât. O blană ţepoasă se-arată apoi. Se îndreaptă spre noi. Din ale muntelui poale, Remingtoanele sună cu jale. Se trage! Nu poţi fiara s-o clatini. Vine ansamblul „Căluşul” cu datini. Von Rauch, Regele Sucului la Cutie, bea ţuică şi saltă de bucurie. Stăm roată, cu ţoiul sub nas. Căci facem popas. Sosesc caviarul şi codrii de pâine: Von Mercedes, bitte, mai cheamă şi-un câne. Bem. Dansatoare cu fote-nflorate apar pe neaşteptate. Se rotesc în bătaia de puşcă. Copoiul lătra. „Domnişoară, nu muşcă”. Ne prindem în horă, magnaţi cu magnaţi. Mistreţii aşteaptă să fie-mpuşcaţi. Cuminţi stând cu râtul pe labe, sfios. Din Rolls, tata zice cu fluier de os...

Deodată, desişul se scutură rece. Să fug pentru asta-n cabană? Îmi trece. Tresare un porc. Mă întorc. Pun mâna pe armă, am glonţul pe ţeavă. Trei picoli apar cu trofeul pe tavă. Mă uit cu durere în ochii sticloşi. (Am apă-n galoşi). Strig iute la picoli: Ce-aduceţi aici? Cu nările fragezi, urechile mici? Ce-i asta? Ce faceţi? Ce fiară e ea? Cu glezne subţiri şi la bot catifea? Colţi n-are, nu are nici ţepi, rât – deloc. Hai, să-mi..., eu nu mă mai joc. În ce, fi-mi-ar greaţă, acum m-aţi vârât şi m-aţi păcălit atât de urât? Mă duc imediat în parcare. Mistreţul duios căprioară îmi pare. Din pielea-i voi face tulpan la merţan. Parbrizul să-l şterg. Cu Elan. O lacrimă-mi curge, muindu-mi obrazul. (Să las vânătoarea nu-i cazul).

Plâng. Ce gândeşte tata? Faceţi plata!

 O linişte grea rupe parii din ţarc. Încarc şi trag. Încarc.

                                                                                                                                                                                             Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul

Ce spune presa internaţională despre eutansierea maidanezilor

      Iniţiativa prefectului Capitalei Mihai Cristian Atănăsoaei de eutanasiere a câinilor fără stăpân este prezentată, sâmbătă, de presa internaţională, jurnaliştii străini amintind de incidentul din 2006 când un turist japonez a fost ucis în România de un câine vagabond, scrie NewsIn.

Cotidianul britanic DailyMail scrie despre protestul organizat vineri de asociaţiile pentru protecţia animalelor. Publicaţia britanică scrie de asemenea că guvernul plănuieşte să ucidă mii de câini vagabonzi din Bucureşti după ce 11.000 de persoane au fost muşcate anul trecut. DailyMail mai scrie că Parlamentul României a întârziat doi ani votarea legislaţiei privind câinii, caii şi pisicile fără stăpân şi că în Bucureşti există în prezent între 40.000 şi 100.000 de câini fără stăpân.

Cotidianul francez Le Figaro dedică un articol protestului organizat în faţa Prefecturii Capitalei, în care amintesc de operaţiunile de eradicare a câinilor vagabonzi lansate de Traian Băsescu pe vremea când era primar al Bucureştiului, iniţiativă puternic criticată la acel moment, mai ales de actriţa franceză Brigitte Bardot.

Şi publicaţii din SUA şi Canada scriu despre protestul organizat vineri de iubitorii de animale în faţa Prefecturii. Ottawacitizen.com scrie că autorităţile române au început exterminarea câinilor vagabonzi din capitala României în 2001, dar au renunţat în 2007 din cauza unei probleme juridice. Şi Toronto Sun scrie despre protestul organizat vineri pentru a cere retragerea iniţiativei de eutanasiere a câinilor. Publicaţia mai scrie că protestatarii au cerut Parlamentului să adopte o lege prin care să fie cerută sterilizarea animalelor fără stăpân şi înfiinţarea de adăposturi pentru aceştia. Toronto Sun aminteşte că în 2006 un turist japonez a fost ucis în România de un câine vagabond.

Peste 200 de persoane, reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor, iubitorii de animale, persoane publice şi politice, au pichetat, vineri, sediul Prefecturii Capitalei, pentru a protesta împotriva amendamentelor depuse de prefectul Capitalei la "Legea Marinescu 2".

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a anunţat marţi că a înaintat către Parlament o iniţiativă legislativă care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, acţiune care ar costa aproximativ 100.000 de euro pentru cele 40.000 de animale fără stăpân din Bucureşti. Într-o primă fază ar trebui ca, potrivit propunerii legislative, să fie eutanasiaţi câinii strânşi în adăposturi, bolnavi sau agresivi. Ceilalţi câini vor fi înregistraţi, microcipaţi, deparazitaţi şi daţi spre adopţie. Propunerea legislativă mai prevede ca dacă în şapte zile de la momentul în care ajung în adăposturi câinii nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, aceştia să fie eutanasiaţi. (R.L.)

Orgia vânătorească de la Balc continuă

 

* Bilanţ înfricoşător: în cele opt ediţii, au fost ucişi peste 1400 de mistreţi!

 

  Ioan POPESCU, Ploieşti

      În anul 2005, printr-o ordonanţă de guvern, fabricată în interes propriu de premierul Adrian Năstase - mare vânător al Romaniei – a dat posibilitatea înfiinţării unor crescătorii / complexe, cu unicul stop ca animalele să fie “recoltate”. Ulterior, în conformitate  cu Legea 205/2004, modificată şi completată prin Legea 9/2008, practicarea tirului pe animale domestice sau captive este interzisă şi reprezintă infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală şi confiscarea animalelor
Vânătoarea nu poate fi sport sau un mod de recreere, cum susţine Moş Mustatză (Ion Ţiriac). Vânătoarea, la modul general, contravine oricum moralei creştine. Însă ceea ce se întâmplă, anual, la Balc contravine inclusiv principiilor elementare ale Codului de etică vânătorească, precum afirmă şi Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor din Romşnia. Persoana căreia îi face plăcere uciderea, suferinţa, agonia unei fiinţe, vederea animalului însângerat, nu poate fi decât una cu un dezechilibru moral major sau o persoană cu un excedent de frustrări. 
Orice om cu principii condamnă această rusinoasă şi crudă “orgie vânătorească”. Orice român cu principii se simte umilit să privească an de an cum un milionar îşi aduce alţi prieteni milionari cu apucaturi medievale, să uzeze de România ca să-şi satisfacă poftele macabre. Chiar şi cuvântul “vânătoresc” este folosit forţat, pentru că orgia anuală de la Balc poartă doar alura unei vânători însă este în fapt o simplă acţiune de omor prin împuşcare a animalelor dintr-o fermă. 
Nicăieri în lume nu se întamplă asemenea orgii ca în România. Nicio ţară civilizată nu ar accepta asemenea „distracţii” macabre ale unor bogaţi ai lumii, pe care îi privim anual etalându-şi sfidător armele şi ciocatele atunci când se coboară din elicoptere, avioane sau limuzine, pregătiţi să intre în “monotonia” pe care o oferă Ţarcul lui Tiriac, cu mistreţi şi căprioare. Însă asta ar conduce la oprobiul co-naţionalilor, cu efect distructiv asupra afacerilor proprii. Să ne amintim doar de Sarah Palin care a pierdut alegerile pentru funcţia de vicepresedinte al SUA din cauza plăcerii ei de a vâna. 

La ediţia din acest a vânătorii de la Balc, ne-au „onorat” cu prezenţa lor, sosiţi în România cu cinci avioane private (două venind de la Bucureşti, două de la Viena şi unul de la Rotterdam ): Wolfgang Porsche – proprietarul companiei germane de automobile de lux, Georges Marsan – primarul oraşului Monte Carlo, Franz Rauch – cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Klaus Mangold – fost preşedinte al grupului Daimler-Chrysler, Alfred Baumhauer – designerul brandului Cartier, Inigo Herrera - fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Siegfried Wolf – preşedintele companiei Magna Europa, Rudolf Streicher – fost ministru austriac. România a fost reprezentată de Ion Ţiriac - gazda „lagărului” de la Balc, plus nelipsitul său prieten Elan Schwartzenberg. Ei au fost întâmpinaţi cu ostilitate, la intrarea pe domeniul cinegetic, de către un grup de vreo 20 de membri ai Fundaţiei Internaţionale Vier Pfoten. În semn de protest, ei au purtat un banner de 4 m, pe care era inscripţionat mesajul: Stop killing, Play tennis! ( Ţinteşte mingea, nu mistreţul!). Iată ce a declarat Veronica Tulpan, director de programe naţionale în Fundaţia Vier Pfoten, „prin protestul nostru internaţional - pentru că alături de noi sunt şi membri veniţi din Germania, Austria şi Olanda -  încercăm să-i reamintim lui Ţiriac că a fost un mare jucător de tenis şi că ar fi mai onorabil un joc de tenis cu invitaţii săi, decât o vânătoare de animale nevinovate, crescute numai pentru a fi vânate. Instinctul de vânător şi confirmarea statutusului social se pot face şi prin alte activităţi mai puţin sângeroase. Omorârea prin împuşcare a animalelor aflate într-o fermă nu e fair-play! 

 

Din păcate, noţiunea de fair-play nu face casă bună cu bogăţia unor oameni, pentru care uciderea animalelor e doar una dintre plăcerile vieţii de miliardar. Mulţi dintre ei îşi pierd minţile, aşa cum credem că s-a întâmplat şi cu bătrânul lup Ţiriac - care vâna...victorii pe terenul de tenis, alături de nonconformistul Ilie Năstase. Acum trei ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Ion Ţiriac, într-un proces celebru, care a durat patru ani! În loc de un milion de dolari despăgubire cerut de el unor contestatari care au îndrăznit să comenteze masacrul de la Balc, afaceristul a scos din buzunar peste 100 000 de dolari pe parcursul procesului, ca să nu mai amintim de nervi şi timpul pierdut. O înfrângere umilitoare pentru Măria Sa, Ţiriac.

Referindu-se la acest caz, într-o emisiune Tv, Florin Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar Bucureşti, a opinat că o persoană care se face vinovată de un asemenea comportament sângeros (referire la vânătorii de la Balc- n.a.) suferă, probabil, de frustrări şi complexe de ordin sexual şi are un temperament sangvin. Diagnostic corect pentru Moş Mustatză, care nu prea mai are treabă nici cu tenisul, nici cu penisul!

Bilanţul celor opt ediţii ale Vânătorii de la Balc este înfricăşător: peste 1400 de mistreţi ucişi, în numele agrementului şi distracţiei, de către cercul exclusivist format în jurul miliardarului român Ion Ţiriac.
”Mărinimia” vânătorilor, după cele două runde petrecute cu arma în mână, este însă demnă de remarcat: „În urma unui protocol de confidenţialitate cu Direcţia Sanitar-Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, toată carnea celor 254 de mistreţi vânaţi va fi direcţionată, gratuit, spre căminele de copii şi bătrâni. Săraca Românie bogată!

  Agerpres/ -   Australia a lansat joi un nou apel la încetarea vânătorilor de balene 'în scopuri ştiinţifice', pretext sub care Japonia încalcă un moratoriu internaţional privind interzicerea capturării acestor mamifere marine în scopuri comerciale, apel catalogat drept 'regretabil' de către Tokyo, informează AFP.

Propunerea de interzicere a vânătorii în scopuri 'ştiinţifice' a cetaceelor, însoţită de o interzicere pe cinci ani a oricărei forme de vânătoare de balene în apele Antarcticii, a fost transmisă spre aprobarea Comisiei Internaţionale pentru Balene (CIB), a anunţat ministrul australian al mediului, Peter Garrett.

Membri ai acestei comisii au propus la rândul lor, marţi, ca Japonia să-şi păstreze dreptul de a vâna balene în scopuri 'ştiinţifice' cu condiţia acceptării unei monitorizări mai stricte a acestei activităţi şi a reducerii drastice a numărului de cetacee omorâte.

Organizaţiile Greenpeace şi Fondul Mondial pentru Natură (World Wildlife Found - WWF), au criticat vehement acest proiect de compromis, creat să deblocheze impasul în care se află discuţiile în vederea viitoarei reuniuni a CIB, ce va avea loc în luna martie în Florida.

'Chiar dacă guvernul recunoaşte eforturile depuse de părţile implicate pentru a ajunge la un compromis, Australia nu poate accepta această variantă. Din acest motiv noi propunem să se pună capăt pretinsei vânători de balene în scopuri ştiinţifice, în întreaga lume', a declarat ministrul australian.

Japonia a catalogat drept 'regretabilă' propunerea australiană, amintind faptul că vânătoarea de balene în scopuri ştiinţifice este absolut legală. 'Este extrem de regretabil că o astfel de propunere a fost făcută', a declarat adjunctul ministrului nipon de externe, Koichi Takemasa.

'Pescuitul este o activitate legitimă, bazată pe un tratat internaţional', l-a completat ministrul adjunct al agriculturii, Akira Gunji.

CIB a impus din 1986 un moratoriu privind interdicţia vânătorii de balene în scopuri comerciale. Organizaţia autorizează totuşi, fără a oferi nişte cote exacte, vânătoarea de balene în scopul 'cercetării ştiinţifice', argument invocat îndeosebi de Japonia.

Proiectul de compromis prezentat marţi în cadrul CIB a fost respins de acest organism, tocmai pentru că nici acest proiect nu preciza o cotă anume de balene care ar putea fi vânate anual pentru activităţi de cercetare ştiinţifică.

În urmă cu o săptămână premierul australian Kevin Rudd a avertizat Japonia că dacă nu va renunţa să ucidă balene, o va ataca în cadrul tribunalelor internaţionale

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES