Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

 

"Haide Lăcătuşule, astăzi vrem victorie...”

  Mihai GHEORGHIU       

      “A fost odată ca niciodată”. Aşa încep mai toate povestirile.şi aşa am să încep şi eu povestea ce urmează. Căci despre o poveste este vorba, o poveste despre adevăraţi eroi care au făcut pentru o bună bucată de timp să vibreze la un ison inmile a mii de oameni...

    Cred , dacă nu mă înşel, că era prin ’84, ‘85, cu puţin  timp înainte de a părăsi România. Mă aflam în tribuna I a Arenei din Ghencea asistând la unul dintre eternele derbiuri de fotbal STEAUA-DINAMO. Nu am să vă povestesc întreg meciul, nu acesta este scopul articolului prezent. Sincer, nici nu-mi mai amintesc cu de-amănuntul cum au decurs lucrurile. Totuşi, unele amintiri din cadrul acelui meci memorabil mi-au rămas de-a pururea în memorie, dovadă stând în acest sens rândurile de faţă!

     Pentru cei care sunt cât decât cunoscători în ale fotbalului nostru românesc, eternele confruntări dintre Steaua şi Dinamo au stat întotdeauina în centru atenţiei, stârnind  pasiuni care cu greu se puteau ţine sub control. Niciodată aceste două rivale nu au mers în tandem în vederea îndeplinirii vreunui obiectiv anume, întotdeauna fiind direct antagoniste. Două mari cluburi sportive, posesoare a celor mai mari performanţe sportive din România, asemănătoare într-o oarecare măsură,  şi totuşi atât de diferite!  De ce spun asta?  În primul rând, trebuie să recunosc, sunt stelist convins, de când mă ştiu! Deşi în acestă postură  pot fi lesne acuzat de subiectivism îmi place totuşi  să cred cu sinceritate în echidistanţa şi obiectivitatea mea.!   Nu ştiu cum se tot întâmpla, dar, una peste alta, Dinamo se alegea mai întotdeauna cu un plus de puncte în urma întâlnirilor directe cu Steaua! Desigur, generalizez! Nefiind reporter sportiv, ci doar simplu iubitor al Stelei, urmare a trecerii neiertătoare a atâtor zeci de ani, amintirile, firesc, mi s-au estompat. Ca să-mi pot întocmi un material precis în acest sens, bazat pe date cronologice precise, ar fi trebuit ca mai întâi să-l contactez  pe prietenul şi colegul meu de breaslă, marele comentator Mircea M. Ionescu! Poate numai el, acest mare comentator şi istoric al fotbalului românesc şi de pretutindeni, mi-ar fi putut cu siguranţă furniza datele exacte de desfăşurare a respectivului meci, respectiv; echipele, arbitrii, scor final, etc... Oricum întâmplarea respectivă pe care doresc să v-o povestesc nu necesită o atât de mare precizie în date. Important este că s-a petrecut, şi mai ales că totul a fost atât de frumos!

   La Steaua nu mai juca deja Marcel Răducanu! Acesta rămăsese de câtăva vreme în Germania! Plecarea lui, a acestui INEGALABIL magician al jocului cu balonul rotund a însemnat o mare pierdere pentru Steaua, pentru întreg fotbalul românesc! Din fericire însă, la acel timp, în cadrul echipei mai activau şi alţi fotbalişti de excepţie ca: Iordănescu, Dumitru Majaru, Balint şi nu în ultimul rând, LĂCĂTUŞ! Eh, Doamne ce fotbal, ce fotbalişti!  Dar să revenim la meciul cu pricina. Prima repriză a decurs oarecum normal şi conform aşteptărilor. Pe fondul unui joc de tatonare, în care cele două echipe, asemenea a doi pugilişti experimentaţi, s-au contrat reciproc căutând să speculeze fiecare şi la rândul lor greşala adversarului, nu  s-a marcat deloc.

   Repriza a doua, însă, a început deosebit de încrâncenată cu Dinamo în apărare şi Steaua peste ea. La un moment dat la o incursiune fantastică a lui Lăcătuş, Procuroru intervine dur, în stilul lui caracteristic, faultându-l pe acesata, chiar sub ochii lui N. Rainea, în careu! Arbitrul nu vede şi astfel spiritele se încing atât pe teren cât şi în tribune unde spectatorii încep să strige cuvinte triviale atât la adresa arbitrilor dar mai ales a lui Dinu pe care îl taxează dur la fiecare contact cu balonul! Dinu nu mai poate continua şi este schimbat...

Meciul continuă sub aceleaşi auspicii, cu incursiuni continue spre poarta dinamovistă şi riposte periculoase dar rare, materializate prin contraatacuri neaşteptate din partea echipei dinamoviste. Şi totuşi, în pofida acestei dominări autoritare mingia refuza cu stoicism să intre în poarta alb-roşiilor! Şi timpul trece, şi parcă mai repede ca niciodată!

 Golul care “plutea parcă în aer” avea să vină totuşi, spre finalul meciului, la o acţiune insistentă şi de toată frumuiseţea a Fiarei Lăcătuş!!!

Lăcătuş îşi găsise în sfârşit ritmul specific, desenând cu mare artă faze demne de un mare zeu al fotbalului! Mai erau, cred, nu mai mult de 9-10 minute până la încheierea partidei! Steaua, întreaga echipă, zburda pur şi simplu lansând numeroase artificii spre careul dinamovist. Majaru, Iordănescu, Dumitru, îşi pasau ca la carte, încolţind careul supraaglomerat al echipei dinamoviste, o echipă învinsă moral, care nu mai dorea altceva decât finalizarea cât mai rapidă a chinului!  Majoritatea paselor îl căutau pe Lăcătuş! Balint, Dumitru, Iordănescu, Lăcătuş! Pasele repetau cu o precizie aproape matematică aceiaşi şi aceiaşi schemă de joc! Tribunele delirau pur şi simplu, în timp ce cântecul lor de dor şi luptă acompania fiecare pasă, fiecare dribling fantastic a acetui mare magician, Lăcătuş! “Moşule, iaca lăcătuşerie!!!”, mă atenţionă exataziat unul dintre spectatori pe care de altfel nici nu-l cunoşteam!

     Mai erau câteva minute până la fluierul final! Publicul spectator stelist cânta în delir, toţi în picioare, legănându-se asemenea valurilor şi implorând venirea golului ! O mare de oameni, un ocean de suflete care mai credea şi spera cu încredere în victoria echipei lor! Se dorea, se cerea golul victoriei!: “Haiiiidee Lăcătuşuulee, astăzi vrem viiictorie, haiiide Lăcăăătuuşuule adu-ne viictorie....

Şi vicoria a venit! Fiara, Lăcătuş, marele simbol al acestei fantastice echipe STEAUA BUCURŞTI, fosta CCA,  după un slalom demenţial prin apărarea crispată a dinamoviştilor, a înfipt în sfârşit şi IREVOCABIL, balonul în plasa porţii acestora!

A fost frumos...

MApN: "Steaua este un simbol al Armatei şi al milioanelor de români care îndrăgesc fotbalul"

        Stadionul din Ghencea, aflat în proprietatea publică a statului şi administrarea MApN prin CSA "Steaua", a fost de la darea în folosinţă în 1974 gazda clubului Steaua Bucureşti şi a echipei sale de fotbal, precizează MApN, adăugând că Steaua este un simbol al Armatei şi românilor care iubesc fotbalul.

      Ministerul Apărării Naţionale precizează, într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX, că nu respinge colaborarea cu societatea comercială a lui George Becali, atâta vreme cât această colaborare se derulează în condiţii de legalitate.  "Prin urmare, atunci când societatea comercială îşi va achita datoriile către clubul Armatei, conform obligaţiilor prevăzute în contractul de închiriere, colaborarea poate fi reluată, prin încheierea, în condiţiile legii, a unui nou contract, astfel încât echipa de fotbal Steaua Bucureşti să joace în continuare pe stadionul din Ghencea", explică MApN.

    Ministerul spune că George Becali, prin declaraţiile sale publice, a încercat să creeze o falsă problemă şi să arunce responsabilitatea rezilierii contractului către instituţia Armatei.

"Pentru a permite opiniei publice să aibă o imagine clară asupra situaţiei actuale, precizăm faptul că, la data de 17 mai 2010, Societatea Comercială (în calitate de chiriaş) înregistra către Clubul Sportiv al Armatei următoarele datorii: 178.847 lei contravaloarea chiriilor aferente lunilor martie şi aprilie; 42.139 lei penalităţi de întârziere la plata chiriei; 52.778 lei contravaloarea utilităţilor neachitate; 1.964 lei penalităţi întârziere la plata utilităţilor", se arată în comunicatul MApN.

      Ministerul precizează că, prin CSA "Steaua" a manifestat bună credinţă în derularea acestui contract, notificând SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, prin cinci adrese, în perioada 26 aprilie-17 mai 2010, cu privire la sumele datorate reprezentând chiria, utilităţile şi penalităţile de întârziere, precum şi la iminenţa rezilierii contractului, în cazul neonorării obligaţiilor de plată a chiriei pe timp de două luni consecutiv, aşa cum părţile au convenit prin semnarea contractului.

      "În data de 17 mai 2010, Societatea Comercială a domnului George Becali a răspuns acestor notificări succesive, printr-o adresă, în care specifică, printre altele, că «denunţă unilateral contractul nr. A-7220/23.12.2009, începând cu data de 01.03.2010»", mai scrie MApN în comunicat.

      Ministerul Apărării Naţionale reiterează că închirierea imobilelor şi terenurilor din patrimoniul ministerului nu este atributul ministrului, ci al structurilor care le administrează. În cazul clădirilor şi terenurilor aferente Stadionului Steaua, responsabilitatea revine Clubului Sportiv al Armatei "Steaua". "Ca urmare a derulării, în perioada septembrie-decembrie 2009, a licitaţiei privind închirierea Stadionului Steaua, care cuprinde clădiri şi terenuri în suprafaţă totală de peste 90.000 m.p., aflate în proprietatea statului şi administrarea M.Ap.N., prin Clubul Armatei, SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a consimţit, prin oferta depusă, să achite lunar o chirie în valoare de 21.600 Euro, care a fost stabilită de către un expert autorizat în domeniu", scrie MApN.

Ministerul spune că în ceea ce priveşte problema legată de plata unor taxe locale, invocată în declaraţiile de presă ale patronului echipei de fotbal Steaua, "potrivit art. 249 alin. (3) şi art. 256 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, «pentru clădirile/terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri/teren, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri/teren»". "Conform raportului nr. 27009/13.04.2010, încheiat de Primăria Sectorului 6 Bucureşti - Serviciul public pentru finanţe publice locale, ca urmare a solicitării Curţii de Conturi a României, a fost stabilită o sarcină fiscală în valoare totală de 5.737.812,89 lei pentru anii fiscali 2005-2009, la care se adaugă suma de 1.070.197,67 lei pentru semestrul I al anului 2010, cu titlu de taxe şi impozite pe clădiri şi terenuri ce revine chiriaşului SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA. Menţionăm, încă o dată, că orice litigiu pe tema impozitului şi taxelor datorate altor instituţii de către SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu este de competenţa M.Ap.N. - CSA "Steaua", ci a organelor statului cu atribuţii în administrarea fiscală şi a serviciilor finanţelor publice locale.Orice alte scenarii vehiculate sunt pure ficţiuni, lipsite de fundament legal şi aduc prejudicii de imagine Armatei României şi statului român", se arată în încheierea comunicatului.

      Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, miercuri, într-un comunicat, că FC Steaua a întârziat plata chiriei pentru Stadionul Steaua cu peste 60 de zile şi conform înţelegerii dintre cele două părţi, contractul este reziliat automat.

      Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că vrea să-şi recupereze toate investiţiile făcute la Stadionul Steaua şi va încerca pe cât posibil ca baza sportivă să fie lăsată în paragină după mutarea echipei "roş-albastre" la Buzău. "Trebuie să-mi recuperez investiţiile, să mi le iau. Trebuie să demontez toată tribuna, să rămână doar pereţii, că ei numai pereţii au. Trebuie să demontez nocturna şi după aia să ia ce are, un stadion în paragină, ceea ce a şi avut. Sunt unele pe care nu le pot lua, am făcut protocol de predare-primire. Voi lăsa cât pot eu baza aia în paragină. Şi scaunele le voi lua, sunt "roş-albastre", le duc la Buzău. Mă poate scoate din Ghencea dacă vine Gabi Oprea cu tancul şi vine cu o mitralieră. E posibil să mă scoată aşa, altfel nu se poate, legal nu se poate. Acolo sunt nişte investiţii făcute. Să vedem ce o spune instanţa, am făcut investiţii, să zicem de şapte milioane, şi îmi spune că mai am de primit patru", a spus Becali.

           Directorul Departamentul Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Viorel Duru, a declarat că FC Steaua trebuie să prezinte până la 31 mai un contract pentru un stadion omologat pentru Liga I şi Liga Europa, în caz contrar punându-se "problema nelicenţierii".

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES