Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

Votul trădat

 

     Mircea POPESCU - CALIFORNIA 

         Noaptea alegerilor a trecut, dar aburii rezultaţi din beţia uriaşei victorii îi fac pe unii să nu se poată trezi complet din euforia acestei victorii electorale pentru a înţelege adevărata ESENŢĂ a acestei victorii.

 Tehnicalitatea procentelor nu trebuie să înşele pe nimeni, nu USL a câştigat şi cu atât mai mult, nu PSD care mai are drum lung până la reabilitare. A pierdut, nu caricatura intitulată ARD, ci a pierdut catastrofal PDL împreuna cu aliatul său guvernamental UDMR.

 Tocmai de aceea, pentru cei care au votat împotriva guvernării PDL-UDMR, anunţul-şoc al posibilei cooptari la guvernare a UDMR, una dintre componentele guvernării măturate atat de dramatic de votul popular, care echivalează cu o revoluţie populară, înseamnă o confiscare a votului-revoluţie, deci o deturnare a voinţei poporului.

 Coaliţia majoritară să nu greşească considerând că poporul i-a dat mână liberă să dispună discreţionar şi să deturneze sensul acestor alegeri.

 Deja, în USL, prin mişcarea atât de dăunătoare a curtării UDMR, apar primele breşe vizibile. Şi mult mai grav pentru coaliţie este demobilizarea electoratului care i-a asigurat uriaşa majoritate parlamentară.

 Dacă la nivelul conducerii USL se va hotărî aducerea UDMR la pârghiile guvernării, întreg avantajul supermajorităţii parlamentare se va risipi extrem de repede.

 PDL a pierdut, dar s-a grupat, formând un nucleu de rezistenţă în jurul Cotroceniului, unde-şi va reface forţele pentru a contraataca eficient cu ajutorul preşedintelui.

 Iar, Cotroceniul are pârghia numirii prim-ministrului, pe care machiavelicul preşedinte o poate folosi fie pentru provocarea unor alegeri anticipate, fie pentru compromiterea, slăbirea şi chiar fărâmiţarea actualei (super)majorităţi parlamentare.

 În varianta unor noi alegeri parlamentare, cei care au votat şi împotriva UDMR, componentă a vechiului guvern, aşa cum am arătat, simţindu-se trădaţi, vor refuza să se mai prezinte la vot pentru a nu-i readuce pe aceştia înapoi la guvernare. Astfel, eventuala victorie a USL-ului va reduce substanţial majoritatea parlamentară în favoarea altor forţe politice care se vor regrupa profitând din plin de mesajul şi nemulţumirea populară.

 În varianta în care se va recurge la o nouă suspendare a preşedintelui, referendumul care va urma, în mod sigur va fi mai puţin susţinut de cei chemaţi să se pronunţe, deoarece aceştia nu vor putea găsi o motivaţie puternică pentru a înlocui o tendinţă dictatorială cu o nouă încercare de administrare a României în dispreţ total faţă de voinţa naţională.

 Sigur, în această ultimă variantă, poate exista timpul ca preşedintele interimar pe perioada suspendării să-l numească prim-ministru pe dl. Victor Ponta.

 Dar cu ce pret? Cu preţul reîntoarcerii încă odată a lui Traian Băsescu la Cotroceni, deci o înfrângere politică de proporţii a USL atât pe plan intern cât şi extern, urmată de o nouă perioadă de instabilitate politică.

 Mai probabil, Traian Băsescu după o scurtă tatonare, îi va încredinţa totuşi mandatul lui Victor Ponta.

 Şi totuşi aceasta va fi o victorie a la Pirus, în care coaliţia majoritară va fi scindată, din cauza UDMR-ului, a suportului popular care va scădea dramatic, şi a criticilor permanente care vor slăbi actul guvernării.

 În consecinţă, orice motive de nemulţumire, şi acestea vor fi probabil destule în cazul unor măsuri nepopulare inerente, vor conduce la frecuşuri între parteneri, care şi aşa au doctrine diferite, şi la dezertări.

 Politica de tejghea, a tranzacţionării unor locuri guvernamentale doar pentru eventuale şi incerte lustruiri de imagine internaţională, nu are niciun viitor benefic pentru România.

 Anul 2013 va fi un an greu din punct de vedere economic şi implicit social, atât pe plan intern cât şi extern. Guvernul are datoria de a nu se juca de-a politica, ci de a administra ţara.

 Avantajul unei majorităţi parlamentare neaşteptate trebuie folosit din plin pentru a face reforme fundamentale începând cu Constituţia şi cu Legea Electorală, continuând cu stabilirea unor forme permanete de dialog şi cooptare a societăţii civile în diferitele acte ale guvernării, cu stabilirea unei strategii de politică activă externă, inclusiv prin reformarea aparatului diplomatic şi cu promovarea măsurilor de integrare a Basarabiei, de care politicul nu va putea face abstracţie la nesfârşit.

 Doar aşa, guvernul va obţine încrederea populaţiei, îşi va consolida poziţia şi va aduce stabilitatea în Romania.

Pentru cine se pregăteşte amnistia: pentru romi sau pentru Năstase?

    de SABINA FATI 

    Principala greşeală a oamenilor lui Ponta care vor să scape de dosarele de corupţie, care vor să-şi conserve modalitatile de a face trafic de influenţă şi de a continua să se îmbogăţească în acest fel, fără teamă de DNA este că dau permanent de ştire că le este frică să nu ajungă pe mâna justitiţiei. Răzbunarea anunţată şi pregătită în culise împotriva lui Daniel Morar, şeful procurorilor anticorupţie ar putea fi următoarea eroare pe care o face USL, care de altfel are un plan clar în acest sens.

Doi deputaţi romi prieteni cu PSD şi cu Adrian Năstase au depus un proiect de lege prin care pedepsele cu inchisoarea de până la 6 ani să fie graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate de până la 4 ani să fie amnistiate. Ideea ar putea avea la prima vedere un rol electoral, fiindcă un astfel de proiect de lege este bine primit în comunităţile de romi. Cei doi deputaţi nu îndrăznesc să spună că graţierile şi amnistiile sunt dedicate romilor, pentru a nu fi acuzaţi de discriminare, dar mesajul este evident, mai ales că infracţiunile cu care se aleg destui dintre oamenii din această comunitate marginalizată şi stigmatizată de întraga societate, se încadrează în general în termenele menţionate de lege.

Citeste si Amnistie pentru Năstase şi Vîntu? Ce planuri au doi deputaţi „samariteni"

Romii şi politicienii se regăsesc în propunerea legislativă făcută de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun cu susţinerea USL, după cum se laudă cei doi. Dacă, însă, USL ar fi cu adevărat în spatele acestei idei, legea ar fi fost deja votată şi trimisă spre promulgare, în aşa fel încât Adrian Năstase, care mai este preşedintele Consiliului Naţional al PSD să poată candida la alegerile din decembrie. Amnistia propusă l-ar scuti pe fostul premier nu doar de închisoare, ci i-ar şterge şi pedepsele conexe, care-i afectează drepturile civile, de a alege şi de a fi ales. Victor Ponta nu este totuşi chiar atât de generos cu mentorul său, nu îi este dor de el şi nu vrea să-l revadă chiar aşa de repede. Nu are nevoie nici de prezenţa, nici de sfaturile lui, fiindcă nu vrea să mai fie comparat cu Năstase sau să i se aducă aminte că a făcut carieră fiindcă fostul prim-ministru a mizat pe el. Victor Ponta şi amicii săi din PSD au sărbătorit după ce au aflat că fostul lor lider va ajunge la închisoare. Deci PSD nu a programat amnistierea lui Adrian Năstase, doar un grup de prieteni s-a gândit la el, dar nu au primit ajutor de la Victor Ponta care nu vrea să-şi rişte poziţia şi imaginea, cu greu reparată la Bruxelles pentru a-şi scoate profesorul de la Jilava. Vremea tovărăşiilor şi loialităţii a dispărut chiar şi în PSD, dar nu de tot. Unii, destul de puţini, încearcă să-l salveze odată cu romii.

De partea lor s-ar putea ralia toţi ceilalţi care au început insurecţia împotriva DNA: mai ales politicieni mediocri, manipulatori neîndemânatici, lipsiţi de curajul acţiunilor pe propriile speze, care nu vor să pară neeuropeni, dar care de câte ori au ocazia vor să-şi aranjeze viitorul, încercând să-şi anuleze greşelile consemnate în dosarele procurorilor anticorupţie. Sunt printre ei oameni curajoşi şi oneşti în încăpăţânarea şi nehotărârea lor, cum este cazul liberalului Varujan Vosganian, care l-a somat de mai multe ori pe şeful său de partid, Crin Antonescu să scape de Daniel Morar din fruntea DNA. În aceeaşi tabără se adaugă şi politicieni care par să vină direct din lumea interlopă, cu tot cu metodele şi tehnicile de operare folosite în zona mafiilor de cartier, cum e senatorul PSD, Cătălin Voicu, care nu a fost încă pedepsit definitiv pentru traficul de influenţă pe care l-au surprins procurorii între judecători de la Înalta Curte, pe care-i mituia şi oameni de afaceri aflaţi în dificutate şi care ofereau sume mari de bani pentru a fi salvaţi de puşcărie. Sunt şi alte grupări transpartinice afectate de hărnicia DNA, enervate de rocada rapidă făcută de procuroarea generală.

Destui politicieni înfricoşaţi de un viitor sub spectrul anchetelor caută nu doar soluţii de a înmuia procuratura anticorupţie, ci şi motive pentru a-l inculpa pe Daniel Morar. Este o temă de studiu primită de specialiştii social-democraţi, care urmăresc compromiterea lui Morar şi indirect discreditarea DNA, ca şi cum următorul şef al parchetului anticorupţie ar urma să fie un eunuc pe care ar urma să-l tragă de sfori pe rând sau deodată PSD şi PNL.

Cum se dă o lovitură de stat cu Ponta&Co

   de Cristian CÂMPEANU (R.L)

      Un prieten ne-a amintit recent un text pe care l-am scris anul trecut, la începutul lunii februarie, cu titlul "Spre ce duce alianţa Ponta, Crin&Voiculescu": http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/spre-ce-duce-alianta-ponta-crin-voiculescu-215682.html . Ne amintim cu melancolie controversele pe care le-am avut atunci cu colegii cărora ipoteza noastră li se părea forţată şi uşor lipsită de onestitate. Astăzi, tot mai mulţi analişti vorbesc de "dictatură parlamentară" sau chiar de "hitlerism parlamentar", dar trec cu vedere o trăsătură esenţială a actualului proces de instaurare a unui regim autoritar: utilizarea instituţiilor neutre din punct de vedere politic în interesul Puterii pentru a schimba ordinea constituţională în România. Azi ne-am dori ca anul trecut să ne fi înşelat.

Orb să fii să nu vezi caracterul sistematic cu care puterea USL preia în forţă şi cu o viteză nemaiîntâlnită controlul asupra tuturor instituţiilor, activităţilor şi practicilor din societatea românească, într-un asalt fără precedent asupra valorilor liberale şi societăţii deschise.

Episodul reprezentării la Bruxelles şi lovitura de stat soft dată de Ponta, cu complictatea lui Marga, dezvăluie metoda pe care o va folosi USL şi oligarhia pe care o reprezintă pentru a acapara toate atributele puterii în România: Prin politizarea birocraţiei. Orice stat de drept are instituţii birocratice despre care se presupune, tocmai în virtutea prezumării domniei legii, că sunt neutre din punct de vedere politic, instituţii aproape invizibile, dar care joacă un rol esenţial în respectarea scrupuloasă a procedurilor şi în funcţionarea statului. Acestea sunt şi cele mai vulnerabile elemente ale unui stat de drept cărora, dacă un grup înclinat să nu respecte regulile democratice şi domnia legii le deturnează funcţia fundamentală în interes politic, ceea ce rezultă este blocajul instituţiilor statului de drept, cea mai veche justificare pentru impunerea arbitrariului şi regimurilor autoritare.

Ceea ce a reclamat preşedintele Băsescu în conferinţa de presă în care a afirmat că a fost împiedicat să îşi exercite mandatul constituţional de reprezentare este un caz şcoală. Motivul pentru care Băsescu nu a mers la Bruxelles (şi motivul pentru care am argumentat în România Liberă că Marga trebuie să demisioneze) este că ministrul de Externe a abuzat de funcţia pe care o deţine pentru a da o încărcătură politică unei funcţii birocratice pe care ministerul de Externe o exercită. În principiu, Externele ar trebui să funcţioneze în raporturile dintre autorităţile române şi Bruxelles ca un canal de comunicare neutru. Practic, rolul Externelor este să fie un mediu de transmitere a listelor de participanţi pe care le primeşte, nu să decidă care liste sunt transmise şi care nu. În schimb, Ponta şi Marga au ales să exploateze această capacitate tehnică în interes politic şi să profite de privilegiul birocratic pentru a regla disputa constitutională dintre preşedinte şi premier în mod arbitrar şi cu încălcarea Constituţiei. Acest lucru a devenit clar din momentul în care Ponta, cu aroganţa-i deja insuportabilă, a declarat că "n-a avut inima să-l sune pe Băsescu" în legătură cu reprezentarea pentru că lucrurile erau deja tranşate. Faptul că este vorba de o uzurpare pe uşa din dos a atributelor prezidenţiale şi faptul că acest lucru a fost recunoscut de decizia Curţii Constituţionale nu a mai contat. Răul fusese deja făcut şi de aici şi insistenţa lui Ponta de a merge la Bruxelles în pofida deciziei CCR.

Al doilea act de politizare a birocraţiei este trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului în aceeaşi zi în care Curtea Constituţonală a decis împotriva Guvernului. Monitorul Oficial ar trebui să fie cea mai neutră instituţie din punct de vedere politic într-un stat de drept dar, aşa cum ştiu bine veteranii guvernării Năstase, poate fi un instrument util pentru blocarea legilor şi hotărârilor defavorabile, promovarea intereselor proprii şi instituirea arbitrariului. Cum niciun act normativ sau hotărâre nu intră în vigoare până nu este publicat în Monitorul Oficial, controlul asupra acestei instituţii devine o armă redutabilă în mâinile celui care doreşte să schimbe regimul. Ponta nu are decât să ordone amânarea sine die a publicării deciziei Curţii Constituţionale şi să-şi asume de fapt atribuţiile de drept ale preşedintelui. Or, asta este o lovitură de stat soft.

Asaltul asupra preşedinţiei nu a fost însă prima şarjă împotriva statului de drept şi libertăţilor fundamentale. A început, aşa cum anticipam, cu cele mai liberale şi mai dereglementate zone ale societăţii: Presa, cultura şi intelectualitatea liberală. Anihilarea independenţei editoriale a TVR, demiterea lui Vladimir Tismăneanu de la IICCMER, incredibila campanie împotriva lui Horia Roman Patapievici şi trecerea ICR în subordinea Senatului au fost tot atâtea acţiuni de supunere brutală a fiecărui aspect al vieţii publice româneşti oligarhiei aflate la putere. Atacurile ministrului Justiţiei la adresa CSM şi, ulterior, a CCR demonstrează că Titus Corlăţean este un om cu o misiune. Aceea de a aduce cât mai repede Justiţia sub control politic. Dacă celor mai multora dintre noi, episodul ridicolei dramolete legate de sinuciderea lui Adrian Năstase ne-a amintit cât de fragil este statul de drept în România şi cât de multe pericole îl ameninţă în orice clipă, lor le-a amintit că încă nu au totul sub control şi că, alarmant pentru ei, mai există zone de libertate în România.

Lucrurile nu s-au mişcat încă la fel de spectaculos - cu excepţia insolvenţei Hodroelectrica - în zona economică, dar sintagma "patriotism economic" lăsată cu limbă de moarte de Năstase lui Ponta nu prevesteşte nimic bun.

Ani de zile am auzit aceleaşi să le zicem dezbateri sterile: "Da' ce, numai Năstase a furat, ăştia nu fură? "Da' ce, Boc e mai bun decât Năstase (Tăriceanu)?" "Ce, ăştia nu sunt la fel, dacă nu chiar mai incompentenţi?". Ba da! Şi PDL a furat la fel ca PSD şi PNL! Da, şi ei s-au dovedit incompetenţi, înguşti la minte şi lipsiţi de inteligenţă şi viziune politică, meschini şi inadecvaţi, ceea ce i-a dezamăgit în primul rând pe oamenii de dreapta care îşi puseseră speranţele în ei. Dar niciodată nu au încercat să controleze TOATE colţurile societăţii româneşti. Această trăsătură totalitară, atât de adânc înscrisă în fibra politică a USL, este ceea ce o face periculoasă pentru democraţie şi statul de drept.

Dictatura nu se instaurează neapărat cu tancuri, mitraliere şi pas de gâscă. Se poate face încetul cu încetul, golind instituţiile democraţiei şi statului de drept de atribuţii şi de relevanţă cu ajutorul birocraţiei şi în folosul oligarhiei. Este marea moştenire pe care i-a lăsat-o Năstase lui Ponta. Este bătălia anilor ce vor urma.

P.S. Ceea ce se intampla la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare face parte din aceeasi logica stramba, totalitara. Domnul Ponta nu-si mai poate apara doctoratul in drept altfel decat prin ordin de ministru si de aceea recurge la dictat birocratic pentru a impiedica institutia competenta sa se pronunte. Prin desfiintare. Q.E.D.

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES