Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

 

Ar trebui SUA să apere Iranul de un eventual atac israelian?

 

   de Lelia MUNTEANU, (senior editor al ziarului Gândul)

      Poate părea o întrebare absurdă, dar să ne amintim declaraţiile făcute de Zbigniew Brzezinski, fostul consilier de campanie al preşedintelui Obama pe probleme de politică externă (Obama i-a fost student la Universitatea Columbia), consilierul pe probleme de securitate al fostului presedinte Jimmy Carter, ideologul Trilateralei.

În septembrie 2009, într-un interviu acordat unei publicaţii americane online, Brzezinski afirma că, în cazul unui atac aerian al Israelului împotriva Iranului, Statele Unite ar trebui să oprească avioanele israeliene. Acestea vor trebui să traverseze Irakul, iar americanii vor fi obligaţi să reacţioneze, în caz contrar ar fi acuzaţi de complicitate. Atacat dur din toate direcţiile, marele strateg internaţional a fost obligat să-şi nuanţeze declaraţiile.

Ideea rămâne însă, mai actuală ca oricând. Ultima vizită a lui Bibi Netanyahu la Washington, la începutul lunii, discuţiile sale cu preşedintele Obama şi discursul în faţa a 12.000 de membri AIPAC (Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice), au presat pentru o declaraţie fermă, concretă a SUA în sprijinul Israelului, testând, totodată, reacţia Statelor Unite în eventualitatea unui atac unilateral al Israelului împotriva Iranului. Rezultatul a fost că Obama s-a declarat, o dată în plus, pentru soluţii diplomatice, întrevăzînd chiar o nouă fereastră de oportunitate. Este vorba despre negocierile de la începutul lui aprilie, din Istanbul, între Sua, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania şi autorităţile de la Tehran. Negocieri pe care secretarul de stat Hillary Clinton le caracteriza (într-un mesaj adresat şefului diplomaţiei ruse) drept "ultima şansă pentru Teheran de a evita războiul".

Brzezinski nu şi-a schimbat poziţia. Crede, în continuare, că guvernul belicos de extremă dreapta, Netanyahu-Lieberman poate fi o catastrofă pentru Israel şi pentru întreaga lume. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, la începutul lui martie a.c., Brzezinski s-a referit din nou la "aventurismul militarist" manifestat de Israel contra Iranului. "Ei bine, nu pricep cum, în virtutea principiului ordinii internaţionale, o ţară - care ea însăşi are armament nucelar - se pronunţă categoric că unei alte ţări nu îi este permis să deţină un program nuclear, până când prima ţară nu-şi dă aprobarea, iar dacă nu aprobă are dreptul să declanşeze un război (...), apoi să aştepte sprijinul comunităţii internaţionale, în mod special pe cel al SUA"... Brzezinski e convins că - dacă Israelul ar declanşa un atac împotriva Iranului, consecinţele acestuia ar fi catastrofale în primul rând şi mai ales pentru Statele Unite, care ar plăti "cu sânge şi bani". (Nouriel Roubini aprecia că, în eventualitatea unui război, preţul barilului ar urca rapid la 200 de dolari). Nu există decât o soluţie - a diplomaţiei, iar "adevăraţii prietenii ai Israelului ar trebui să critice greşelile nebuneşti" ale diplomaţiei de la Ierusalim.

E drept că, nu cu mult timp în urmă, tot Brzezinski observa că poţi critica politica externă a Chinei, pe cea a Franţei sau a Marii Britanii, dar de politica externă a Israelului nu te poţi atinge, fără să fii etichetat violent drept antisemit.

Nu cred că, până la alegerile din noiembrie, SUA vor declanşa sau vor încuraja un atac împotriva Iranului. Brzezinski vede umbrela anti-nucleară ca pe o soluţie pentru pace şi stabilitate în Orientul Mijlociu (după cum o astfel de umbrelă a protejat ţările Europei Occidentale împotriva fostei URSS, în vremea Războiului Rece).

Cu toate presiunile enorme care se exercită împotriva lui în acest an electoral, Obama va avea, probabil, înţelepciunea să rămână în graniţele diplomaţiei. Nu cred că Mitt Romney - un maestru al gafelor, pe care mulţi l-ar dori Mut Romney - cu tot sprijinul pe care vechiul său prieten, Bibi Netanyahu, e gata să i-l acorde, are o şansă serioasă la preşedinţia Americii.

Cota de popularitate a lui Barack Obama depăşeşte 50 la sută

  MEDIAFAX     Cota de popularitate a preşedintelui american, Barack Obama, a depăşit în ianuarie pragul simbolic de 50 la sută, pentru prima dată de la jumătatea lui 2009, potrivit unui sondaj Wall Street Journal/NBC publicat joi.

La doi an de la preluarea preşedinţiei, 53 la sută dintre persoanele chestionate aprobă acţiunea preşedintelui, o creştere cu opt puncte procentuale faţă de luna decembrie.

"Ultimele şase săptămâni au fost cele mai bune şase săptămâni ale preşedintelui de la începutul mandatului", a comentat sociologul democrat Peter Hart, care a condus sondajul împreună cu un omolog republican.

O serie de succese explică această îmbunătăţire a situaţiei. La sfârşitul lui 2010, Obama a obţinut abrogarea legii care le interzice homosexualilor declaraţi să servească în armată şi ratificarea tratatului de dezarmare nucleară START cu Rusia.

El a acceptat apoi prelungirea temporară a cadourilor fiscale pentru cei bogaţi, care datează din timpul administraţiei Bush, în schimbul unei serii de ajutoare pentru clasa de mijloc acceptate de republicani.

Luna ianuarie a fost, de asemenea, marcată de cifre bune privind locurile de muncă şi de discursul, primit favorabil, al lui Barack Obama rostit la o ceremonie organizată în onoarea victimelor atacului din 8 ianuarie din Arizona.

Sondajul arată că 74 la sută dintre persoanele intervievate aprobă modul în care preşedintele american a gestionat această tragedie în cadrul căreia au murit şase persoane, iar o democrată din cadrul Camerei Reprezentanţilor a fost grav rănită.

Pe plan economic, optimismul persoanelor chestionate este la cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni, 56 la sută dintre americani apreciind că situaţia se va ameliora în cursul următorilor cinci ani, faţă de 21 la sută care cred că se va înrăutăţi.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion format din 1.000 de persoane adulte, în perioada 13-17 ianuarie. Acesta are o marjă de eroare de 3,1 la sută.

ONU a dezbătut raportul asupra detenţiilor secrete, care menţionează şi România

        Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dezbătut joi un raport din ianuarie asupra detenţiilor secrete, care menţionează şi România şi care cere o investigaţie independentă şi transparentă, precum şi despăgubirea victimelor şi pedepsirea celor vinovaţi, relatează Voice of America în pagina online.

Dezbaterea acestui raport, prevăzută iniţial în martie, a fost amânată la presiunea unor ţări care l-au considerat "prea controversat". Conform raportului, mii de persoane au fost deţinute în închisori secrete, special construite pe teritorii străine, în scopul aplicării unor metode interzise de interogare. Documentul menţionează închisori secrete create de Agenţia Centrală americană pentru Informaţii (CIA) pe teritoriul Thailandei, României, Poloniei şi Lituaniei.

Anchetatorii speciali ai ONU afirmă că raportul lor a fost primit mult mai bine decât se aşteptau la Consiliu, având în vedere natura controversată a acestuia. Ei afirmă, de asemenea, că delegaţii în cadrul Consiliului au tratat raportul cu seriozitate şi au adresat întrebări "substanţiale". Însă, unele ţări continuă să manifeste "ostilitate" faţă de conţinutul acestuia, ca Egiptul, Siria, Algeria şi Rusia. Statele Unite au susţinut raportul, cu unele rezerve, potrivit acestor surse.

În afară de solicitarea unei investigaţii asupra închisorilor secrete ale CIA, raportul afirmă că victimele ar trebui să primească despăgubiri, iar cei găsiţi vinovaţi să fie traşi la răspundere. De asemenea, documentul arată că închisorile secrete nu sunt un fenomen nou, autorii textului arătând că această practică nu a început după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite, ele fiind "larg utilizate" în America Latină, în anii '70.

Manfred Nowak, un investigator special al ONU asupra torturii, a subliniat că oamenii au fost deţinuţi în închisori secrete peste tot în lume, pentru o varietate de motive, dar mai ales în lupta împotriva terorismului. "Eu cred că atacurile teroriste de la 11 septembrie sunt importante pentru că după aceste atacuri, sub conducerea SUA, alte ţări democratice s-au implicat în aceste practici, utilizate, anterior, în dictaturi militare sau de alt fel", a spus Nowak. El a adăugat însă că, "după preluarea puterii de către Barack Obama, SUA au schimbat fundamental aceste politici".

Martin Scheinin, investigator special ONU asupra luptei împotriva terorismului, a declarat că programul de detenţie secretă al CIA a fost întrerupt, dar a subliniat că există, în continuare, indicii despre închisori secrete în zonele de conflict. "Există o practică a anumitor forţe de poliţie, care au legătură adesea cu agenţiile de informaţii, de a deţine oameni în propriile închisori, cu scopul interogării şi torturării până în ziua înregistrării oficiale a privării de libertate", a spus el.

"Aceasta este o tendinţă în anumite ţări şi, mai ales, în ţările în care se practică dispariţiile. Dispariţiile încep cu deţinerea secretă şi se sfârşesc, adesea, cu execuţia, execuţia extrajudiciară a persoanei dispărute", a subliniat Scheinin.

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES