Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

Cea de-a 93-a aniversare a Unirii Bucovinei cu România

Luni 28.11.2011 am participat ca invitat împreună cu dl. Clenciu Marian la conferinţa despre cea de-a 93-a aniversare a Unirii Bucovinei cu Patria-Mamă, care s-a desfăşurat la sediul AGIR din P-ţa Romană, Bucureşti.

Conferinţa a fost organizată de preşedintele  Asociaţiei Culturale "Bucovina" dl. Col (r) GALAN.

S-a cântat Imnul Naţional.

Dl. Preşedinte Galan a prezentat sintetic contextul internaţional al anului 1918 în care România s-a reîntregit în fruntariile ei naturale.

S-au prezentat succint şi etapele reunificării cu Basarabia la 27.03.1918.

În continuare a vorbit dl. Profesor universitar Pavel Ţugui. A enumerat personalităţile bucovinene care au adus o contribuţie importantă la actul Unirii: Ion Nistor, Iancu Cavaler de Flondor, baronul Eudoxiu Hurmuzachi, profesor universitar dr. Honoris Causa Ion Sbierea sau ardeleanul Sextil Puşcariu care era decan al Universităţii Cernăuţi şi director la "Glasul Bucovinei"  etc.

Un alt membru al asociaţiei "Bucovina" dl. Hostiuc Ştefan, din Cernăuţi a prezentat viaţa celulalt mare militant unionist Iancu Cavaler de Flondor şi genealogia sa pâna la Alexandru Lăpuşneanu. Este prezentată cu umor diversiunea prin care Iancu Cavaler de Flondor reuşeşte să pună Legiunea înarmată Ucraineană ce ocupase în noiembrie 1918 principalele instituţii din Cernăuţi: le spune că ştie sigur că vine Armata Română. Evenimentul s-a întâmplat abia în ianuarie 1919 după ce Regele Ferdinand a semnat actul Unirii cu Bucovina la 31.12.1918.

Vorbeşte şi deputatul Irimescu din Bucovina românească. Reface tabloul evenimentelor şi punctează faptul că "Astăzi ştim sigur despre fruntaşul unionist Iancu Cavaler de Flondor că era agent al serviciilor de informaţii militare româneşti!"

Sala aplaudă cu vădită emoţie şi entuziasm.

La final actriţa Ghiţescu recită o poezie vibrantă despre " Unire". Urmează un program muzical în care o soprană ne încântă şi este acompaniată de un pian şi o vioară.

Conferinţa se termină cum a început cu intonarea Imnului Naţional. Nu ne vine să plecăm şi mai rămânem puţin să socializăm. Facem cunoştinţă cu avocatul Pătraş şi cu soţia sa. Acesta este un bucovinen mândru şi sobru din Hrinceşti – o comună de lângă Galiţia, fosta frontieră de stat dintre Romînia şi Polonia.

În 1999 a avut "nesăbuinţa" să-l ducă în comuna sa natală, azi în componenţa Ucrainei pe ... Regele Mihai!

Drept urmare SBU-securitatea Ucraineană i-a făcut mandat de arestare şi abia a scăpat cu fuga el şi soţia sa doar cu hainele de pe ei! De atunci nu a mai călcat prin locurile de baştină.

Aruncându-ne privirea prin sală, fără să vrem am descoperit şi "fantomele trecutului", bătrâni trecuţi de 80 de ani, cunoscuţi ca foşti agenţi KGB-işti, majoritatea cu rădăcini ruseşti sau ucrainene.

Fosta coloană a 5-a sovietică! Sincer despre unii credeam că au murit demult. Dar iată că nu au murit şi o "mână nevăzută " îi scoate din casele lor şi îi mai aduce încă la tot felul de acţiuni culturale ce se referă la Basarabia şi Bucovina.

Să vadă şi să audă, ce spun românii şi ce vor românii...

A fost singurul moment de " eclipsă" al frumoasei sărbători.

Plec împreună cu Marian Clenciu. Acesta îmi povesteşte pe drum că pe 26.11.2011 a fost la filiala lor de la Oneşti la o acţiune asemănătoare. Acolo în faţa întregii filiale au fost prezentaţi trei veterani ai Frontului de Est de 94, 95 şi 96 de ani. Ultimii doi reprezentau "primul tanchist român intrat în Cernăuţi în iunie 1941 iar celălalt era ultimul tanchist român care a părăsit Cernăuţiul în iunie 1944 în faţa tăvălugului sovietic". Dacă-mi ajută Dumnezeu voi face un interviu cu cei trei eroi!

Dar de fapt am scris acest material de supărare că nu am văzut niciun articol în presa română care să marcheze în vreun fel cei 93 de ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Un articol de Dacian Dumitrescu

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES