Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

Ballade pour Adeline (André Rieu).wmv - YouTube
(Rosen aus dem Süden)
0:00/2:57

de Mihai GHEORGHIU


Stimate domnule Ludovic Orban,


    Aflăm cu profundă indignare că, (citez): “Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului București s-a întrunit miercuri, 18 decembrie a.c. iar în urma discuțiilor s-a decis ca, în cazul în care proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților va fi adoptat, va fi suspendată judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente.”


Am înţeles că au urmat chiar şi o serie de demonstraţii în acest sens, protestatarii susţinând că ar fi vorba de un „drept câştigat.” Mai mult decât atât, CSM a dat şi un comunicat prin care a ameninţat că "nu va tolera sub nici o formă afectarea statutului magistraţilor şi încălcarea independenţei acestora". "Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi încălcarea independenţei acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remuneraţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanţii pentru a căror protecţie Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun", a precizat CSM.


   Citeşti şi rămâi per-plex! Păi de ce aşa?  În primul rând declaraţia mai sus menţionată are darul de a arunca totul în derizoriu, fiind de-o absurditate nemaiîntâlnită! Păi, cum oare, în ce fel, o eventuală tăiere a acestor pensii de serviciu ar putea însemna în vreun fel sau altul “încălcarea independenţei magistraţilor”? Adică să înţelegem că în cazul unor reglementări logice şi conforme cu legislaţia la care se supune orice cetăţean de rând din România, independenţa magistraţilor ar fi cumva lezată? Cum anume? Şi la ce „garanţii pentru a căror protecţie Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun”, se referă comunicatul respectiv? Păi ce legărură are mărimea pensiei cu aplicarea corectă şi imparţială a procesului legal pe care îl îndeplinesc, fiind renumeraţi şi obligaţii să-l îndeplinească prin cadrul funcţiei ce o ocupă? Consider că declaraţia respectivă este ambiguă şi lipsită de orice fond. Să înţelegem cumva că în absenţa acestor pensii speciale magistraţii vor refuza în a-şi mai îndeplini obligaţiile de a aplica concret litera legii sau ce?

   

Dar haideţi să vedem ce spune legea: „Situația pensiilor în Romania este reglementată prin Legea 263/2010, în care sunt menționate și principiile care stau la baza sistemului public de pensii:

  1. principiul unicității, potrivit căruia statul organizează și garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleași norme de drept, pentru toți participanții la sistem;
  • principiul obligativității, potrivit căruia persoanele fizice și juridice au obligația de a contribui la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor;
  • principiul contributivităţii, potrivit căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii;
  • principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică;
  • principiul repartiţiei, pe baza căruia fondurile de asigurări sociale se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii;
  • principiul solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege;
  • principiul autonomiei, ce are la bază administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii;
  • principiul imprescriptibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu se poate prescrie;
  • principiul incesibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial.


Iată, deci, dacă citim cu atenţie prevederile legale cu privire la drepturile fiecărui cetăţean în privinţa primirii unei pensii constatăm că că acestea sunt clare şi precise. 


   Stimate domnule Premier, vă reamintesc că în în timpul campaniei dumneavoastră electorale pentru ocuparea postului ce-l ocupaţi în acest moment aţi promis alegătorilor, printre altele şi „Desfiinţarea pensiilor speciale”! La momentul respectiv nu aţi menţionat: „cu excepţia”! Acum alegătorii dumneavoastră sunt îngijoraţi de faptul că aţi început să stipulaţi în promisiunea respectivă anumite „excepţii”. Opinia generală este că toate pensiile din România ar trebui acordate concret, în baza celor 9 principii menţionate mai sus şi reglementate de Legea 263/2010. Şi eu personal consider că au dreptate! Şi ştiţi de ce? Pentru simplul motiv că legea respectivă acoperă corect şi echitabil nevoile de facto ale drepturilor cetăţenilor, în funcţie de contributivitatea personală la fondul de pensii. Mai simplu fie spus, la ce bun să i-se acorde o pensie specială unei categorii anume, care şi aşa, în baza unui salariu şi aşa substanţial, (cum este cazul magistraţilor), a avut şi o contribuţie pe măsură la fondul de pensii şi prin acest context, în mod firesc, va avea şi o pensie pe măsură?

Mai mult decât atât, pensiile speciale nou introduse vor sărăci bugetul anual cu aproximativ 120 de milioane de euro!!! Cu acești bani s-ar putea lesne mări alocaţiile copiilor, investi în infrastructură sau sistemul medical.


Tristeţea unei clădiri, tristeţea unei Români îngenunchiate.

Mihai GHEORGHIU - Editorial 


             Cu permisiunea dumneavoastră am să încep cu o mică introducere, pentru a înţelege mai bine datele problemei.

              Deci, era în anul 1963, anul când copil fiind am ajuns pentru întâia oară la Sulina, unde am rămas şi petrecut întreaga mea vacanţă de vară. Povestea este lungă şi face parte dintr-un întreg capitol dedicat Sulinii, în cadrul unei cărţii la cre lucrez de câţiva ani buni.
           
         Am poposit acolo aproape întâmplător, călătorind la bordul unei minunate nave cu zbaturi, „Anghel Saligny”, navă care acum nu mai există! Povestea acesteia este deosebit de tristă şi nu face deloc cinste neamului nostru românesc. Pe scurt, nu am să vă spun decât că în perioada imediată anului de graţie 1989 nava a fost abandonată în portul Galaţi, unde a zăcut pentru o vreme, fiind transformată într restaurant! Întâmplător sau nu între timp la bordul acestuia s-a produs un incendiu şi... „Anghel Saligny” a ajuns la fier vechi!!! Cum, de ce a fost posibil posibil aşa ceva? Cine mai ştie! Dar cert este că aşa s-a întâmplat şi nimănui nu i-a păsat !!!

Cam tot aşa au decurs lucrurile şi în privinţa fostului Cinema Sulina aflat pe faleza din apropierea portului Sulina, a cărui clădire (aflată sub protecţia Patrimoniului Naţional) a fost şi ea abandonată, cam tot în aceiaşi perioadă de către Cinematografie şi Pprimăria Sulina, care a preluat-o în cele din urmă.

                                                                                                                                                                                                                                             
              Cu ocazia uneia dintre vizitele mele la Sulina, în cadrul interviului din data de 11 septembrie 2001 acordat ziarului meu Lumea Românească de către domnul primar al oraşului Sulina, Dimitriu Aurel, la întrebările mele în privinţa de viitor a fostului Cinema Sulina, domnia sa îmi spunea printre altele citez:  “Deci noi, anul trecut l-am preluat. Acum acest prim deziderat s-a realizat! Stadiul actual de degradare în care se află, l-aţi văzut şi dumneavoastră. Prin Consiliul Local s-a aprobat o sumă de bani pe care s-o alocăm proiectului de reparaţii, la acoperiş, interiorul şi exteriorul clădirii. Deci primii paşi Consiliul local i-a făcut, urmează să şi vedem în mână banii necesari! Şi În acest sens, demn de menţionat este faptul că o delegaţie care s-a deplasat de la Bucureşti, de la Ministerul Culturii şi care se pare că a încercat să facă ceva, ne-a promis ceva bani. Săptămâna viitoare chiar eu personal voi fi la Bucureşti şi nu voi pleca de acolo, stau o săptămână pe capul lor, pănă când or să dea măcar jumătate din banii promişi. şi referitor tot la problema respectivă, trebuie să menţionez că ideea noastră în privinţa reparării Cinematografului este mult mai amplă! Respectiva clădire, în urma unui minuţios plan de restaurare, va fi de fapt o Casă de Cultură, ce va adăposti nu numai cinematograful în sine, ci şi multe alte activităţi culturale diverse.. 

                                                                           Cum, ce s-a întâmplat între timp, nu am ideee. Am constat însă că tot ce s-a promis a rămas doar pe hârtie şi nu s-a investit absolut nimic în restaurarea clădirii, ba din contra, acesta a fost lăsată în continuare în paragină, mâncat sistematic de intemperiile naturii şi nepăsarea oamenilor. (vezi imaginea alăturată)!!!

La un moment dat clădirea în discuţie a fost vândută !??? unui om de afaceri turc sau arab care între timp a ajus după gratii pentru nu ştiu ce încurcăruri cu legea şi clădirea a ajuns din nou să fie scoasă la vânzare, după câte am fost informat pentru o sumă astronomică! Să nu credeţi însă cumva că l-a găsit dragostea pe acest arab, turc sau ce-o fie el, să investească aşa de dragul României în acestă clădire, însă terenul de sub ea valorează însă o avere! Şi, teoretic probabil, fiind încă sub umbrela vreunei instituţii de patrimoniu cultural, nu poate fi demolată! Deci, toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură prăbuşirea ei !!!


                                                       Aşa cum l-am cunoscut eu pe domnul Dimitriu Aurel nu cred că nu a încercat aşa cum a promis să-şi ţină promisiunile date, nu atât mie, cât şi mai ales locuitorii oraşului Sulina pe care l-a codus de-a rândul câteva mandate. Mi s-a părut un om de treabă şi foarte bine intenţionat şi îmi vine tare greu să cred că m-am înşelat! Fostul preşedinte Emil Constantinescu îmi declara printre altele în cadrul unui interviu că în cadrul mandatului său „a fost învins de securitate”! Deci, prin acelaşi context să cred că şi primarul Dimitriu Aurel, la fel ca şi preşedintele Constantinescu, ar fi fost, (în cazul dumnealui) învins de „sistem”?


                                                  Cum rămâne însă cu românul de rând minţit la nesfârşit, cum rămâne cu ţara lui vândută bucată cu bucată de către tot felul de afacerişti fără scupule, cărora nu le pasă de vestigiile culturale ale acestei ţări, de simţămintele românilor adevăraţi, ci numai de buzunarul propriu?

Apel la intransigenţă faţă de impostori

Mihai GHEORGHIU


   Cazul Premierului Victor Ponta pe tema plagiatului a constituit pentru o bună bucată de vreme subiectul principal al presei din România şi de pretutindeni. Nu ştiu în ce măsură Victor Ponta a plagiat sau nu, dar, cu siguranţă cazul în speţă nu reprezintă o excepţie în materie. Trăim într-o lume virtuală a internetului, o lume în care simpla formulă Copy&paste a deschis o serie de oportunităţi neaşteptate, nu numai pentru cei de nivelul domnului Ponta, care, la urma urmei, are totuşi la bază o pregătire temeinică, ci şi pentru mulţi indivizi lipsiţi de demnitate.

   În jurul nostru roiesc o mulţime de impostori licenţiaţi, care prin neruşinarea lor caracteristică şi abuzând de creedulitatea unor oameni de bună creedinţă, îşi atribuie (FRAUDULOS) titulaturi false, în cele mai bune cazuri, în baza vreeunei licenţe CUMPĂRATE de pe internet sau obţinute în acelaşi mod, te miri unde. Marea majoritate a acestora se recomandă: ingineri, doctori, ziarişti, scriitori, etc... Şi când afirm acest lucru, nu mă refer aşa, la oamenii de pretutindenii, ci la românii noştri, care, în general fie spus, suferă de acestă manie a titulaturii.

   Am să mă limitez numai la anumite situaţii care m-au revoltat, fără să nominalizez concret, nu de alta, dar nu aş vrea ca prin simpla menţionare să contribui şi eu la mediatizarea acestor impostori. Cu siguranţă, însă, citind rândurile fr faţă, aceşti neica-nimeni se vor recunoaşte singuri şi poate, cine ştie, vor fi mai atenţi, măcar în privinţa legalităţii, în cazul atribuirii ilegale a  unor astfel de titulaturi!!!

    Privind prin retrospectiva timpului îmi aduc aminte cum atunci, în ’85 când am ajuns aici în America, am rămas surprins de excelenta valoare a conaţionalilor mei, pe care i-am descoperit aici în emigraţie! Nu ştiu în ce măsură or fi crezut americanii sau nu în bazaconiile unora care se dădeau specialişti în te miri ce, dar, pentru mine unul, venit direct de la sursă şi cu o oarecare educaţie la bază, fărădelegea lor era elocventă! Puteam eu, însă, oare să-mi înjosesc ţara şi conaţionalii, demascându-i pe aceşti impostori în faţa gazdelor? Nu, sigur că nu! Am tăcut, am înghiţit în sec şi m-am ruşinat. M-am ruşinat de ruşinea unuia care s-a dat pe nedrept nu ştiu ce mare om de cultură, m-am ruşinat de ruşinea altuia care s-a dat nu ştiu ce profesor, doctor, etc., etc...! Am tăcut complicitar şi în acelaşi timp m-am simţit vinovat în demnitatea mea de om! Mai târziu, ce-i drept, m-am rupt definitiv din mulţime, alegându-mi cu exigenţă prietenii. Mulţimea s-a speriat însă şi a încercat în fel şi chip să mă marginalizeze. Devenisem dintr-o dată periculos pentru ei, pentru parvenetismul lor exacererbat, prin care vroiau neaparat şi cu orice chip să se cocoaţe sus, deasupra tuturor. Scriam intens pe la mai toate ziarele de atunci din diasporă – despre România, despre oamenii buni de acolo, despre dreptul lor de a fi liberi, a visa şi a trăi decent. „Ăsta e comunist, au zis unii, ba securist, au zis alţii despre subsemnatul. I-am privit cu milă şi m-am îndepărtat îngreţoşat de lângă ei, retrăgându-mă într-o lume numai a mea, o lume a scrisului şi poate, pe undeva, ireală. Însă aşa mi-a plăcut mie să cred şi să sper. Şi asta mi-a alimentat constant încrederea într-un mâine mai bun, când poate mă voi putea reîntoarce acasă.

 

   Dar, haideţi să trecem peste asta. Dacă ar fi să insist pe acestă temă mă tem că aş deschide o nouă cutie a Pandorei şi nu cred că ar mai avea vreun sens.

 

   Apariţia internetului a însemnat pentru marea majoritate a oamenilor de bună credinţă o adevărată revoluţie tehnică, ce avea să impulsioneze tot ceea ce înseamnă: corespondenţă, afacere, schimb informaţional, presă, creaţie, etc... Din nefericire însă, pe de altă parte, pentru cei incapabili de o confirmare valorică normală pe scara societăţii, asta a echivalat cu o adevărată mană cerească! Astfel, dintr-o dată, fostul felcer din nu ştiu ce comună, sau fostul tehnician-agricol din te miri ce sat îndepărtat din România, odată ajunşi aici îşi cumpără de pe internet o diplomă falsă şi devin dintr-o dată (de unde şi până unde?) personalităţi cu acte în regulă, care ajung să se semneze cu: M.D., Ph.D., etc. Şi te mai miri atunci când găseşti numele acestora nominalizate ca atare şi la loc de cinste prin cine ştie ce publicaţie sau carte, care le popularizează în necunăştinţă de cauză!? Şi dacă lucrurile s-ar opri în acst punct, poate că totuşi ar mai fi cum ar mai fi! Numai că prin această josnică fărădelege, personalităţile respective ajung să fie menţionate ca atare, chiar şi prin analele ambasadelor şi consulatelor româneşti de pretutindeni, bucurându-se din partea acestora de un respect NEMERITAT, în baza unei titulaturi FALSE. Şi dacă treaba cu diplomele cumpărate de pe internet, aici în America s-a cam răsuflat de o bună bucată de vreme, se pare că în România, totuşi, încă mai prinde! Căci cei de acolo nu au cum să ştie, bieţii de ei, că ruda lor de departe, cunoştinţa sau prietenul lor, este de fapt un impostor!

   Observăm că treaba cu: ingineria, avocaţia, doctorandul, etc., a devenit de-a dreptul obsesivă, în aşa fel încât mă tem că până la urmă nu o să mai aibă cine lucra la munca de jos, cu atâtea personalităţi!

 

   Cazul permiselor de conducere – FALSE – , din Piteşti, (e drept, mai vechi), CUMPĂRATE de persoane care nici măcar nu ştiau să scrie sau să citească, sau al absolvenţilor de liceu, ba chiar şi de facultate, care n-au trecut în viaţa lor prin vreo instituţie de acest fel, sunt elocvente în acest sens! Şi dacă peste toate astea mai adăugăm şi exemplul pleiadei de scriitori care şi-a scris memoriile (!?) pe băncile penitenciarelor din România pentru a fi eliberaţi înainte de termen, atunci, iată, avem o imagine cât decât apropiată a situaţiei în speţă. Desigur cazul acestor scriitori pare de-a dreptul ridicol, în comparaţie cu cel al politicienilor de primă mână din România, prinşi la furat şi condamnaţi, chipurile! Căci aceşti impostori, după ce sunt dovediţi prin lege că au furat milioane de dolari, efectuează un an, doi, de aşa zisă detenţie, după care ies şi postează în victime ale D.N.A.-ului, sfidând în continuare prostimea cu opulenţa lor grobiană, asigurată de cele câteva milioane de euro, păstrate în continuare la chimir.

 

   Desigur, aş putea umple la nesfârşit spaţiul cu exemplificări de inadvertenţe social-politice de acest fel, dar, la ce bun? Căci mă tem că celor puţini rămaşi de partea binelui le lipseşte curajul şi puterea de a spune un NU hotărât corupţiei, extinse asemenea unei caracatiţe urâte şi hulpave la toate nivelurile societăţii omeneşti, mai ales din România.

 

   Pe de altă parte, totuşi, îmi place să mai cred că în acestă lume mai sunt totuşi OAMENI, care mai au încă puterea şi curajul de a se opune cu intransigenţă acestui influx de regres, prin care caută să se impună noua clasă social-politică a parveniţilor din România şi de pretutindeni.

 

Mihai Gheorghiu

 

Materialul de mai sus este un pamflet şi trebuie tratat ca atare!

“Moartea Tribunului, bucuria nebunului”

   Mihai GHEORGHIU   (Septembrie, 2015)

    Scriu aceste rânduri la ceasul de îngropăciune a celui ce fost Corneliu Vadim Tudor şi probabil, că nu aş fi făcut-o dacă în urmă cu numai câteva zile nu aş fi fost în mijlocul unei confruntări verbale cu nişte “postaci”, pe Face Book.

Totul a pornit de la titlul abject şi nedemn al unui articol,  total  nepotrivit momentului, cu referire la abia-decedatul om, Corneliu Vadim Tudor.

Să nu înţelegeţi, cumva, greşit! Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost prieten! Întâmplător numai, în anul 1991, am avut onoarea să-l cunosc cu prilejul unui interviu, pe care mi-l-a acordat pentru ziarul meu, Lumea Românească.  Cu acestă ocazie am rămas plăcut impresionat de cvasicunoştinţele acestui om erudit, de deschiderea şi volubilitatea lui lesne şi cursivă, de care a dat dovadă cu acel prilej! La plecare ne-am salutat cordial şi ne-am promis că vom coresponda! Acest lucru nu s-a mai materializat, însă, fiecare fiind prins cu ale lui.

I-am urmărit îndeaproape activitatea, pe atât cât mi-a fost cu putinţă şi am admirat într-o mare măsură patriotismul lui care, după părerea mea, a fost unul sincer şi nu teatral! Pentru o bună bucată de timp acest om  a reprezentat una dintre puţinele „voci” din România,  care a strigat, ce-i drept şi nu de puţine ori, fără prea multe menajamente, atenţionând la mereu-prezenta, aşa numita, problemă etnică din Transilvania. Politicienii români de după ’89, însă, nu numai că au continuat cu nonşalanţă cârdăşia lor cu UDMR-ul, ba chiar l-au şi bagatelizat pe Vadim, încercând din toate puterile să-l compromită!

A candidat de trei ori pentru funcţia de preşedinte a României şi nu a reuşit, dar, nu a fost departe de a fi ales.

A fost mereu pe baricadele românismului, prin intermediul celor două publicaţii personale: “România Mare şi “Tricolorul”, două portavoci ale românismului, din punctul meu de vedere.

Fire deschisă şi temperamentală, colerică, a dat de multe ori lipsă de stăpânire, gafând  într-o oarecare măsură,  printr-un felul lui neortodox de a spune lucrurilor pe nume.

Un caracter erudit, educat concret şi aşa cum se cuvine şi nu posesor a vreunor diplome false, a ştiut să mânuiască cu o dibăcie aparte condeiul, lovind fără milă în toţi impostorii de după Revoluţie, fără excepţie: politicieni, ziarişti, scriitori, etc…, combătând cu “tupeu” şi mult curaj: corupţia, machiavelismul, amatorismul, servilitismul, etc., etc... Astfel, i-a supărat pe toţi! În ultimul timp ajunsese să rămână „singur, împotriva tuturor”!

A visat la o Românie Mare şi INDEPENDENTĂ, dar a pierdut! Şi bănuiesc că acest lucru l-a distrus definitiv, moraliceşte vorbind.  Ştia şi a înţeles lucruri, pe care marea majoritate a românilor din România, nici măcar nu le bănuiau!

A fost considerat o personalitate controversată şi pe bună dreptate! În regimul precedent a închinat versuri şi articole de presă familiei Ceauşescu, iar acest lucru nu i-a fost iertat, nici acum, după ce a murit!

I-am întrebat pe „judecătorii” lui de pe On-line şi mai ales pe ziaristul respectiv, din România, citez: “De ce atâta grabă si nu asteptati ca măcar să-l îngroape? Am rămas per-plex şi dezgustat, când acesta mi-a răspuns sec: “pentru că subiectul se face când e vremea lui”.  M-a mirat profund viziunea originală a acestui tânăr gazetar în acestă privinţă, prin faptul că a pus interesul profesional mai presus de cea mai elementară regulă de bun simţ; OMENIA!  Şi pentru că, la urma-urmei, tot dumnealui a invocat acel prerogativ, mă simt obligat să-l atenţinez că a greşit GRAV, chiar şi în acestă privinţă!!! Căci, a aduce acuzaţii unui om care nu se mai poate dezvinovăţii, fiind MORT, nu este drept şi nici deontologic!

Ei bine şi dacă poziţia ziaristului poate fi, cu multă indulgenţă scuzabilă,  nu la fel se pune problema şi în cazul aplaudacilor, “postacilor” (cum le place acestora să se autointituleze), persoane care habar nu au ce vorbesc, dar care proferează injurii – imposibil de redat pe hârtie – la adresa, nu neaparat a unui om de valoare, cum a fost Vadim Tudor, ci, pur şi simplu  a unui om, care a murit şi încă se află intins pe catafalc!

Mă gândesc că totuşi şi la urma-urmei, o-r fi având şi ei dreptate, în felul lor, personalitatea aparte a Tribunului continuând să-i eclipseze, chiar şi acum, după moarte! Şi atunci, desigur, în acest context ura lor viscerală faţă de acesta poate fi motivată: moartea Tribunului, bucuria nebunului”!

Dumnezeu să îl odihnească!

     Actuala criză a societăţii umane

  Mihai GHEORGHIU 

 

     Nu ştiu, în ce măsură şi dacă îmi va fi dat vreodată  să reuşesc să finalizez cu succes întreaga gamă de subiecte, ce mi-am propus să le tratez prin intermediul lucrărilor mele! “Nesiguranţa” constă în faptul că, practic, nu pot să creez, atunci cînd nu simt!  Impulsul la scris, la meditaţie se naşte spontan, niciodată la comandă şi este creat de anumite întâmplări, situţii, ce au darul să-mi impulsioneze cugetul şi să-mi întărească astfel sufletul în perspectiva unei noi şi mereu continue lupte cu nedreptăţile acestei lumi în care trăiesc.

    Nu mă consider o excepţie în materie, ba din contră! Speranţa că poate, la urma urmei, nu sunt singur pe baricade, îmi oferă încrederea necesară, în ideea  că  într-o zi, împreună, vom face ca această societate să fie mai bună, mai curată principial vorbind ! Acest sentiment de speranţă reprezintă în fapt, pe lângă altele, o parte din cuantumul ce formează însăşi motivaţia luptei mele desfăşurate deschis, prin intermediul scrisului.

      Desigur, “excepţia” există, totuşi! Unde anume, în ce constă ea?  În existenţa în fapt, de partea diametral opusă, a unei alte categorii, de data aceasta antagoniste, din toate punctele de vedere, celei din care fac/facem, eventual, parte! Acestă categorie, omniprezentă la scară mondială, este populată de un imens cortegiu caraghios şi penibil de aplaudaci şi scribi “profesionişti”,  care se avântă cu tupeu şi inconştienţă criminală în a aduce osanale şi laude gratuite la “puternici, la cucoane”. Din nefericire, opera lor distructivă nu se limitează numai la a face“zarvă în saloane”! Informaţiile trunchiate, denaturate, pe care le furnizează cu bună ştiinţă şi din rea voinţă au rolul nefast de a “educa” cititorul, societatea în general, într-un mod fals şi desigur extrem de periculos!

     Jurnalismul, scrisul în general, nu reprezintă pentru mine, nimic altceva, decât, uneltele fireşti şi necesare eului meu, în continua mea “gâlceavă” cu societatea. O societate, în care nu mă mai regăsesc de o bună bucată de timp şi pe care, chiar, refuz să o mai accept.

    Asistăm contrariaţi, dezamăgiţi, la o explozie a amatorismului, a lichelismului, chiar, desfăşurate la scară mondială şi Infiltrate distructiv în toate domeniile, fără excepţie; artă, cultură şi... politică. Aceasta din urmă având, aspra societăţii, efectele cele mai dezastruoase, prin prezenţa omniprezentă a unui flagel, ce tinde să fie generalizat şi... acceptat pretutindeni. Să fie, oare, acesta, unul dintre numeroasele efecte nefaste ale unui modernism aberant? Un modernism aparte, rebel, (aş spune eu), ce IMPUNE neapărat reformarea societăţii, în funcţie de interesele egoiste, individuale ale unor indivizi, grupuri puternice? Cert este că în faţa acestui nou concept toate teoriile, principiile social-umanitare, ce au stat până în acest moment, bază solidă la temelia societăţii “TREBUIESC”, neapărat reformulate, rescrise, readaptate sau chiar eliminate, dacă interesele de turmă o cer. Indiscutabil!

    Asistăm la apariţia unor noi curente şi fenomene social-politice, ce au darul de a revoluţiona într-un mod, mai mult sau mai puţin, negativ omenirea. Prin minimalizarea, bagatelizarea, chiar, a unor principii şi norme de convieţuire umană: de respect reciproc între oameni şi naţiuni, s-a implementat, arbitrar şi dictatorial, o nouă doctrină universală, aceea a “afilierii la ciomag”, vorba unui renumit jurnalist. Ceea ce, însă, este şi mai periculos, este faptul că, prin intermediul efectelor devastatoare, imediate şi de viitor, asupra întregii societăţi umane, DEMOCRAŢIA a devenit moneda principală de schimb, “motivaţia”, aleasă în dezideratul “legitim” al îndeplinirii unor obiective sinistre, egoiste, care, în nici un caz, nu au nici în clin şi nici în mânecă cu acesta! Prin efectul indirect al acestui proces machiavelic, simbolul în sine, venerat până nu demult, la scară mondială, va fi irevocabil şi într-un mod criminal compromis, sacrificat. Noul curent IMPUNE o formă alternativă, dorind să generalizeze falsa impresie că, de fapt, doctrina în discuţie, nu ar fi altceva, decât o formă “îmbunătăţită“ a aceleiaşi democraţii. În realitate însă, “originalitatea“ noii versiuni IMPUNE în loc să ofere libertate, în perspectiva unei alegeri, aderări libere, majoritare! Politica “afilierii la ciomag” a luat, irevocabil, locul realei DEMOCRAŢII. şi pe acest fond cenuşiu, degradant, ies la iveală, din ce în ce mai mult,josnicia şi ingratitudinea unor indivizi fără scrupule, care nu se dau înapoi de la nimic în vederea împlinirii unor deziderate strict personale şi care, nu au nimic de-a face cu binele general, nici pe departe cu DEMOCRAŢIA!
Excesul de zel al unora, prin glorificarea, gratuită, a unui sistem sau altul şi în funcţie de propriile interese, în fond, nimic altceva decât acceptarea tacită a “ciomagului”, a forţei brute, ca instrument de implementare a unei voinţe, doctrine anume, nu mai miră pe nimeni! Căci, actul în sine nu mai reprezintă, de o bună bucată de timp, ceva ieşit din comun!  Legătura legitimă dintre cauză şi efect şi-a spus, încă o dată cuvântul!

   Î ntr-o încercare disperată de contracarare a acestor fenomene distructive, strigând şi atenţionând, parcă, în speranţa unui ajutor de ultim moment, originalul, autenticul pur şi legitim, se luptă din greu. Dar vai! Ce te faci, însă, atunci când “valul” se rostogoleşte în derivă, irevocabil, într-o singură direcţie dictată “democratic” de anumite vârtejuri (momente istorice, interese meschine, etc...), motivate anarhic şi împotriva raţiunii şi bunului simţ?

   Iată, deci, unde apare conflictul; eterna şi crâncena  luptă, mereu antagonistă, dintre cele două extreme: Bine şi Rău! În actuala situaţie, Binele, devenit, nimic mai mult, decât, o noţiune abstractă, tinde, chiar şi prin ocazionala lui prezenţă în cadrul societăţii, să apară ca “demodat”. În acest context nefavorabil, desigur, în mod cert, are şanse minime să mai atragă de partea lui, noi adepţi!  Iar, în cazul în care, totuşi, te încumeţi să i te alături, rişti să devii, cel puţin penibil, dacă nu, chiar, indezirabil!

   Cineva, mai demult, mă atenţiona, sugerându-mi, pe un ton ameninţător, să: “nu te mai opui valului, ci, să mergi cu el”. Mai târziu, doctrina stalinistă, “cine nu e cu noi, e împotriva noastră“ avea să se reactualizeze de, nimeni altcineva, tocmai de cei ce trebuiau, aşa cum o făcuseră într-un trecut mai îndepărtat, să o combată şi în continuare şi cu vehemenţă. Dar, aşa cum bine se ştie, omenirea nu se dezminte; “scopul scuză mijloacele”! Astfel, orice urmă de respect faţă de democraţie, faţă de principiile democrat-umanitare, universal recunoscute, pentru ADEVĂR, la urma urmei, dispare cu desăvârşire, atunci când anumite interese personale sau de turmă o cer!

    Incontestabil! Asistăm la o aşa-zisă inversiune valorică. Procesul în sine nu mai reprezintă demult o noutate, o găselniţă de moment. A început de o bună bucată de vreme, iar, acum se află în plină fază de desăşurare! Răul, devenit, deja, factor cotidian atotprezent, nu îşi mai pune problema acceptării sale în sine, ci, poate, numai acea a dezvoltării “armonioase”, a perpetuării sale, la scară mondială.

   Inconştienţa şi snobismul unor impostori, derulate pepetuu, pe fondul propice al noului sistem “umanist”, anacronic, acordă, în forţă şi cu o inconştienţă iresponsabilă, valenţe absolut nemeritate unui modernism rău înţeles, bazat în exclusivitate pe forţa “educativă“ a ciomagului.! Reprezentat nemijlocit în (i)raţiunea dreptului celui mai tare-, a forţei primitive, în detrimentul umanului real, noul sistem politic mondial începe, în acest moment, să se impună prin forţa-i caracteristică, pe care, de altfel, o şi reprezintă. Noua ordine mondială se impune, fără prea multe explicaţii şi menajamente! Nu mai caută legitimitate, acea perioadă, de pregătire, a fost deja depăşită, în urma unui efort extrem de aprofundat, desfăăurat pe toate laturile: politice, economice, etc... şi de-a lungul a zeci de ani, dacă nu şi mai mult.

   Actuala criză generală cu care societate umană se confruntă în acest moment nu reprezintă, în fond şi la urma urmei, nimic altceva, decât rezultatul “firesc” al unui lanţ interminabil de greşeli lamentabile, de compromisuri, de-a dreptul criminale, comise, în primul rând, de către mai marii lumii! Aceştia, profitând din plin de puterea nelimitată de care dispun, recurg, în numele unor deziderate nobile, de altfel, la acţiuni care, în nici un caz, nu au nimic de a face, nici cu binele general invocat şi nici cu pricipiile democratice, de nici un fel!

    Reprezentanţi fideli, ai unei doctrine sau alta, (după caz), aceşti “despoţi” propovăitori ai păcii şi democraţiei, au descoperit prin confruntarea lor acerbă şi “rece”, de la distanţă, o nouă modalitate de distrugere reciprocă. Ei bine şi dacă pentru aceştia, la urma urmei, lupta respectivă nu reprezintă, nimic mai mult decât, o nouă modalitate de încercare a distrugerii sistemului advers, pentru marea majoritate a plebei, asta se traduce prin: constrângere politică, de conştinţă, limitare a libertăţii de expresie şi gândire, lipsire de libertate, nivel de trai scăzut şi chiar moarte!

   S-a abuzat, s-a exagerat, nepermis de mult şi astfel s-a sărit  de la o extremă la alta. Omenirea a ajuns la un moment dat să uite parcă, să nu mai înţeleagă gravitatea greşelilor anterioare şi mai ales, să nu mai recunoască, concret, reala valoare a DEMOCRAŢIEI şi LIBERTĂŢII. S-a ajuns, astfel, la efectuarea unor greşeli decizionale grave, impardonabile.

   Omenirea în general, pare a nu mai înţelege şi aprecia lLIBERTATEA, în adevăratul înţeles al cuvântului, valoarea trăirii de zi cu zi, dragostea; faţă de VALORILE REALE ALE UMANULUI şi mai ales, faţă de SFÂNTUL SIMBOL AL PĂCII !

   Iată, Istoria se repetă, greşelile de asemenea! Şi totuşi, nimeni sau aproape nimeni, nu vrea să dea atenţie probelor în sine, ce par a atenţiona, a striga, chiar, în perspectiva, foarte apropiată, a unui dezastru final! S-au acumulat, de o parte şi de alta, o imensitate de forţe energetice negative. Se produc, din ce în ce mai multe, “atracţii” şi “respingeri” neaşteptate, de-a dreptul nefireşti Tensiunea acumulată pe parcursul timpului şi mai ales, urmare a încărcărilor respective, se cere eliberată, neapărat şi cu orice preţ!

  Din nefericire, actuala societate "umană" se află, într-o atât de mare măsură, depăşită de gravitatea situaţiei în care se complace de o lungă bucată de timp, încât, pare a nu mai fi în stare să aleagă în sfârşit o linie mediană, conciliantă şi consensuală prin efectuarea unor eforturi nobile de repunere în drept a Binelui, în general.

   Caruselul NEFIRESCULUI se învârte ameţitor şi mult, mult prea repede, ca să mai poată fi oprit! Şi ceea ce este şi mai rău, este faptul că acest ciclu ameţitor, periculos, atât de captivant, pentru unii, a intrat, deja, într-o fază finală! 

                            (Fragment selectat din cartea personală, publicată, intitulată " Anamneza eului meu, culegere de articole, eseuri şi reportaje personale publicate de-a lungul timpului")

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES