Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

 

 

   Ioan POPESCU, Ploieşti 

Israelul are o prezenţă notabilă în mediul de afaceri din judeţul Prahova. Dintre cele aproximativ 2.250 de societati comerciale cu capital străin sau mixt aflate în acest judeţ, 58 de firme au ca investitori cetăţeni israelieni. Acest număr ar putea creşte semnificativ, în urma vizitei întreprinse la Ploieşti, la invitaţia dlui Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ  şi Industrie Prahova, de către Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer (foto dreapta), ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al statului Israel în Romania, însotit de Arnon Arbel, ataşat comercial.

  Oaspeţii s-au arătat interesaţi de identificarea unor oportunităţi de afaceri în sectorul agroalimentar – sector în care Israelul ocupă unul dintre primele locuri la nivel mondial – drept pentru care la această întâlnire au participat reprezentanţi ai mai multor firme prahovene care şi-au manifestat dorinţa in realizarea unei colaborări în acest domeniu. Dna Fabioara Ionescu, directorul SC Ploieşti Industrial Parc,  a adus în discuţie realizarea unei colaborări cu investitori israelieni în sectorul industrializării legumelor, în incinta Parcului Industrial Ciorani - important bazin legumicol, care se pretează pentru construirea unei fabrici de conserve sau a unor depozite de legume, precum şi construirea unei fabrici de producere a bioetanolului, întrucât suprafeţe întinse de teren din zonă sunt cultivate, anual, cu porumb. “În cadrul acestui parteneriat, noi venim cu terenul şi asigurăm utilităţile aferente (gaze, curent electric, apă, drumuri de acces), iar partenerul străin - cu investiţia propriu-zisă. Într-o primă fază, terenul aferent poate fi concesionat cu 0,4 euro/mp/an, cu condiţia ca partenerul străin să asigure fondurile necesare investiţiei şi sa angajeze forţa de muncă din zona Ciorani. Ulterior, terenul concesionat poate fi cumpărat de către investitorul străin la un preţ rezultat în urma unui raport de evaluare întocmit de către o comisie de specialisti", a precizat Fabioara Ionescu.

Dintre  oamenii de afaceri locali interesaţi într-o  colaborare cu firme israeliene s-a aflat şi Constantin Mitran, reprezentantul firmei Semar Trading SRL Ploiesti, specializată în producerea de carne de pasăre. "România dispune, ca dar de la Dumnezeu, de cel mai bun pământ pentru agricultură din Europa. Producem atît furaje, cât si carne de foarte bună calitate, apreciate şi pe piaţa occidentală. Cunosc faptul că Israelul nu este doar o importantă forţă financiară, ci dispune şi de tehnologii de vârf în domeniul agricol. Din aceste considerente, suntem interesaţi în exportul de carne de pasăre pe piaţa israeliană şi chiar pentru înfiinţarea unei firme mixte", a precizat Constantin Mitran.


La finalul întâlnirii, găzduită de CCI Prahova, ambasadorul Dan Be-Eliezer şi-a manifestat deschis şi sincer interesul în legătură cu propunerile de colaborare aduse în discuţie de către reprezentanţii mediului de afaceri din Prahova.

Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie, depăşind 30% din PIB

Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie faţă de februarie, ajungând la 30,6% ca pondere în PIB, creşterea fiind determinată semnificativ de lansarea emisiunii de eurobonduri în valoare de un miliard de euro.

În luna martie, România a împrumutat un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

În termeni nominali, datoria publică a ajuns la 165,07 miliarde de lei la finele primului trimestru, comparativ cu 155,03 la sfârşitul lunii februarie, când reprezenta 28,7% din PIB.

Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,6%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,36%.

Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 44,6% în timp ce 41% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,47% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni). În urma emisiunii de eurobonduri, ponderea datoriei în euro a crescut, concomitent cu o scădere uşoară a celei în lei.

O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în martie au mai avut-o şi împrumuturile Ministerului Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.

Împrumuturile de stat au o pondere de 40,6% din structura datoriei publice de la finele lunii martie, în timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contribuţie cumulată de aproape 34% din total.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei. De la începutul lunii mai, însă, Finanţele au refuzat de patru ori toate ofertele băncilor pentru vânzarea de titluri de stat.

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES