Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

Vicepremierul Ungariei: Nu putem accepta că, dacă există autonomie în UE, să nu se dea şi maghiarilor din Transilvania

   de Vasile Măgrădean-   Mediafax Foto / Vargyasi Levente  

   Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, spune că nu se poate accepta că dacă există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE să nu fie date şi comunităţii maghiare din Transilvania, apreciind că, în caz contrar, maghiarii din România ar fi consideraţi "cetăţeni de rangul doi”, lucru inacceptabil.
Semjen Zsolt a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că minoritatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Să conştientizăm, în rândul maghiarilor din Transilvania, maghiarilor de peste tot, şi al românilor din România, că, în acest caz, comunitatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE. Prietenii români să înţeleagă că, dacă ar accepta că în Europa există un drept care-l revendică această comunitate, forma de autonomie care este justificată într-o parte a Europei nu este justificată în România, atunci se acceptă că dumneavoastră sunteţi cetăţeni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetăţeni de rangul doi. Nu putem accepta că dacă există drepturi recunoscute undeva în UE, dacă există forme de autonomie acceptate în diverse ţări acele drepturi şi acele forme nu pot fi revendicate şi date comunităţii maghiare din Transilvania”, a spus Semjen.

Potrivit acestuia, un român din Ungaria poate să îşi pună steagul şi simbolurile naţionale unde vrea, poate asculta imnul României pe teritoriul Ungariei când doreşte, astfel că autorităţile maghiare aşteaptă "acelaşi lucru din partea prietenilor români” în ceea ce priveşte drepturile maghiarilor din Transilvania.

"Noi suntem absolut deschişi la cooperarea româno-maghiară şi UDMR joacă un rol esenţial în această cooperare. A existat o cooperare foarte strânsă între România şi Ungaria, am obţinut fonduri, am absorbit fonduri europene, lucru benefic pentru ambele ţări. Noi am întins o mână, nu depinde de noi succesul acestei cooperări. Când suntem martori la această dublă măsură, Colegiul Miko, lucru absolut revoltător, atunci trebuie să spunem clar şi răspicat că Ungaria este ţara tuturor maghiarilor, în spatele fiecărui maghiar este Ungaria şi să ştiţi şi dumneavoastră că orice s-ar întâmpla puteţi conta pe noi”, a mai spus Semjen Zsolt.

DIICOT a început urmărirea penală după declaraţiile unui primar maghiar la şedinţa şefilor UDMR. De ce s-au sesizat procurorii din oficiu

  de Departamentul Social - Mediafax  

  DIICOT a început urmărirea penală in rem după declaraţii de la tribuna CRU al UDMR din 13 decembrie, când primarul din Sfântu Gheorghe a spus că dacă premierul nu instruieşte prefectul de Covasna "să îi lase în pace pe maghiari", în secuime "s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990".
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale 'in rem' sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de DIICOT.

În comunicat se mai arată că procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, "au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului".
 
La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a cerut indirect premierului să-l "instruiască" pe prefectul de Covasna "să îi lase în pace pe maghiari", el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990.

"Rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, premierul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990″, a spus edilul.

Declaraţii pe acelaşi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990, a făcut presei, în 13 decembrie, şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM, susţinând că este "inadmisibil", ilegal şi "caraghios, dacă n-ar fi tragic" să se dea amenzi pentru cântarea "imnului tuturor maghiarilor".

Borbely Laszlo a spus că solicită Guvernului să îi ceară lui Popica retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna.

"Ceea ce s-a întâmplat iarăşi în aceste zile în judeţul Covasna este inadmisibil şi chiar nu înţelegem ca un prefect să interzică, oricui, atunci când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să se cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gândit niciodată că, după 25 de ani de democraţie, se va gândi un prefect să-i amendeze pe cei care cântă un imn care e un simbol naţional şi conform prevederilor legale poate fi cântat cu anumite ocazii, atunci când avem o asemenea manifestare", a spus Borbely.

El a adăugat că amendarea constituie "numai un exemplu", amintind că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a renunţat la funcţia de vicepremier după ce reprezentanţii Uniunii nu au fost consultaţi în legătură cu atitudinea României legată de iniţiativa cetăţenească europeană privind drepturile minorităţilor.

"Cerem Guvenului să ia măsurile legale, pentru că e inadmisibil, nu vă supăraţi, şi e chiar caraghios, dacă n-ar fi tragic, ca, dacă se întâlnesc 100-200 de oameni şi, vă repet, într-un cadru organizat, cântă acest imn, pe care îl cântăm şi de 15 Martie şi nu a comentat, slavă Domnului, timp de 25 de ani, decât cu rare ocazii, cineva acest lucru, partidele extremiste - deci să ne trezim, după 25 de ani, când astăzi încă suntem la guvernare, să se trezească prefectul să ia asemenea măsură. Deci da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie, care este, vă repet, şi ilegală, pentru că avem o Hotărâre de Guvern din 1992 care precizează foarte clar că pot fi folosite aceste simboluri", a susţinut Borbely.

El a arătat că speră că nimeni nu vrea să se ajungă la o situaţie comparabilă celei din martie 1990 de la Târgu Mureş şi că astfel de decizii au şi "o contrareacţie, o mai mare solidaritate", care înseamnă că maghiarii simt că sunt în pericol simbolurile lor naţionale.

România interzice intrarea în ţară a extremiştilor maghiari. Membri ai Jobbik şi ai Gărzii Maghiare, indezirabili

    de Andrei Luca POPESCU, Ela Giurgea -

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că a făcut demersuri pentru a interzice intrarea pe teritoriul României a unor membri ai patru mişcări extremiste maghiare, printre care şi partidul Jobbik. Instanţa urmează să dea un verdict cu privire la aprobarea statutului de cetăţeni indezirabili pentru aceste persoane, însă de obicei aceasta este o formalitate care se desfăşoară rapid. Sâmbătă, 15 martie, în ţară au loc manifestări cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, reacţionează şi spune că măsura MAI poate declanşa un "scandal internaţional".
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat măsurile luate pentru 15 martie, Ziua Maghiarilor de pretutindeni, cu ocazia căreia au loc manifestaţii în Transilvania. Unii membri ai patru mişcări extremiste maghiare, printre care şi Jobbik, au primit interdicţie de a intra în România, MAI demarând demersurile pentru a-i declara cetăţeni indezirabili. Instanţa urmează să dea verdicte în acest sens, de obicei aceste procese fiind mai mult o formalitate, în care solicitările direcţiei de Imigraţie a MAI sau ale SRI sunt aprobate fără excepţie.

Autorităţile române au luat decizia instituirii unor măsuri preventive, după ce au fost evaluate riscurile la adresa siguranţei naţionale, a anunţat Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.
 

Astfel, s-a luat decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul României, declarându-i indezirabili, pe unii membri ai 4 mişcări extremiste maghiare, precum Noua Gardă Maghiară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik. Pentru acest lucru, MAI a cerut instanţei competente să aprobe statutul de indezirabil pentru unii cetăţeni maghiari care fac parte din aceste mişcări.

"Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii", a spus Dajbog.

Oficialul MAI nu a precizat dacă s-a luat o măsură specială şi faţă de Vona Gabor, liderul Jobbik, spunând însă că în prezent pe numele acestuia se află în faza implementării o acţiune penală la Ministerul Public.

Scrisoare din Suedia pentru...Laszlo Tokes

   

     La 5 iunie 1984,  se năștea, în comuna Poienarii Burchi-Prahova, Ciprian Nedelcu. Nimeni nu bănuia atunci că, peste ani, el va părăsi țara, pe care o iubea enorm în forma ei neciuntită, așa cum o realizase marii bărbați ai neamului românesc la 1918. Dragostea de neam și țară l-a și făcut, probabil, să-și caute perechea dincolo de Prut. Unde, în satul Hîrbovăț, Anenii Noi, a descoperit-o pe Irina, o fată frumoasă, cu care s-a și căsătorit, ei având deja un urmaș.
 

  Ciprian locuieşte, începând din 2011, împreună cu soţia, în localitatea Akersberga, Suedia. Cu toate acestea, el strânge semnături pentru Basarabia chiar în Prahova, prin intermediul unei harnice echipe, pe care o coordonează de peste graniţe. A obţinut pentru tinerii implicaţi în colectarea de semnături sprijinul primarului din sat şi al profesorului de istorie, demonstrând că unirea face puterea.
 

  Pasionat de alpinism şi de drumeţiile montane, Ciprian Nedelcu a lucrat ca alpinist utilitar în România, Norvegia şi Suedia, meseria asta periculoasă fiind extrem de bine plătită. Sensibilitatea şi militantismul său îl deosebesc de alţi tineri de vârstă apropiată.  La cei 29 de ani ai săi, împliniţi recent, Ciprian a publicat două volume de poeme şi pregăteşte un al treilea, de proză. Pe cel din urmă îl va lansa în luna septembrie, în România. Primele lucrări, intitulate ,,Pagini”, respectiv ,,Pagini 2 (întru deşteptarea neamului)”, cuprind şi poezii care tratează şi descriu tematica Basarabiei: ,,Vă scriu de-aici, din veșnica cetate, / Căci tocul meu va fi mereu cu voi / Și toți copiii Basarabiei uitate, / Și-au pus speranțele și visele în  noi. / Ei ne tot strigă și ne-ndeamnă la unire, / Ca să-ndreptăm greșelile amare din trecut, / Când ciuma roșie, în vasta-i nesimțire, / Ne-a condamnat toți frații la orbire, peste Prut“, notează Ciprian, în poemul ,,Chemare la unire”.
 

    Aflat în străinătate, dar aproape de Basarabia şi de întreg neamul românesc, Ciprian s-a implicat în calitate de voluntar prin donaţii de bani şi de cărţi. Fiecare câştig obţinut din vânzarea volumelor sale de poezii a fost donat pentru buna desfăşurare a acţiunilor unioniste, la care participă efectiv, alături de Irina (în foto), indiferent că acestea au loc la Chişinău sau Bucureşti. Structura lui de patriot român, indiferent unde s-ar afla, l-a făcut să ia atitudine față de acțiunile antiromânești din inima Transilvaniei, el rugându-ne să publicăm o poezie adresată lui…Laszlo Tokes.                                                                                                                                  Ioan POPESCU 

 

 

Scrisoare pentru Laszlo Tökes...

 și întregului său neam...

Adânc e țelul ăsta al nemuririi noastre,
Pe-aceste plaiuri mândre și veșnic românești,
Nici cu invazii-n masă, potopuri sau dezastre,
N-ai reușit de veacuri, măcar să ne clintești.

Când a plouat pe tine, noi te-am primit în casă,
Căci tare ne-a fost milă de neputința ta,
Nici n-ai răbdat vreodată căci noi te-am pus la masă
Când mântuisei carnea ce-o mai aveai sub șa.

Ți-am dat pământul ăla, ca tu și toți nebunii
S-aveți o țară astăzi și-un loc în lumea bună,
Iar fără noi de pază când au venit păgânii,
V-ați fi-nchinat ca sclavii, plângând sub semilună.

Și-ați fi cântat în coruri, cu fața la perete,
Imn pentru-a voastră țară, schimbată-n pașalâc,
Rahat, în loc de carne sub șa, mâncați în cete,
Pupând, cu gura plină, sultanul pe papuc.

V-au împărțit merinde zâmbind ostașii noștri
Când și-au urcat opinca pe-al vostru parlament,
V-am refuzat ofranda când ne-ați fi dat ca proștii
Sărmana voastră țară, cerșind un trai decent.

Îți dăm un sfat noi astăzi, să-ți folosească mâine:
Când ne-au căzut feciorii sub ale voastre puști,
Noi v-am jurat răsplată și, amintește-ți câine,
Să te ferești de neamul a cărui mână muști!

              ...cu sinceritate,
                                          Ciprian NEDELCU

                         

   Ambasadorul Ungariei: Asum integral declaraţia lui Nemeth Zsolt. Constituţia ar trebui modificată

 

   MEDIAFAX: Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.

 El a afirmat, la România TV, că arborarea steagului secuiesc în instituţiile publice româneşti este un drept "natural" al secuilor din judeţele Covasna şi Harghita. Întrebat de ce se simte minoritatea maghiară agresată în România, Fuzes a răspuns că aceasta nu poate să se simtă acasă dacă nu îşi poate folosi simbolurile şi că "drepturile i-au fost încălcate".

 "Pentru că dacă minoritatea maghiară sau minoritatea de secuime care este parte a maghiarilor, bineînţeles, nu poate să se simtă acasă, nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, bineînţeles, în acest caz, lucrurile nu merg foarte bine şi eu nu văd de ce folosirea steagului, care este un steag de identitate, nu poate să se folosească în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituţiile statului român. Nimeni, niciodată, nu pune sub semnul întrebării dacă este vorba de o instituţie a statului român, dar această instituţie funcţionează în ţinutul secuiesc, unde sunt secuii. De fapt, părerea mea, ar fi fost un gest natural şi normal dacă, pe lângă steagul naţional român, poate să folosească şi steagul naţional secuiesc", a afirmat ambasadorul Ungariei, în limba română.

 Întrebat despre afirmaţia secretarului de stat în MAE român Bogdan Aurescu cu privire la faptul că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României, ambasadorul ungar a răspuns "în acest caz, eu aş propune o schimbare în Constituţia României".

                    Război diplomatic total între România şi Ungaria!

 

                                                   Anunţul făcut de Ministerul de Externe ungar în această seară

  Budapesta susţine folosirea drapelului secuiesc, anunţă Ministerul ungar de Externe, care consideră că soluţia la problema privind simbolurile minorităţilor este "în mâinile României", informează MTI.

 Soluţia în problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este "în mâinile României", a comunicat Ministerul ungar de Externe. Comunitatea maghiară are dreptul să utilizeze propriile simboluri, iar, în acest context, Ungaria susţine folosirea drapelului secuiesc, precizează diplomaţia ungară.

 Potrivit comunicatului, poziţia Ungariei a fost prezentată de ambasadorul ungar din Bucureşti Ministerului român al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat că actuala poziţie corespunde cu practici precedente, precum şi cu legislaţia românească şi europeană.

 Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

 În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

 Secretarul de stat în MAE român George Ciamba i-a transmis, miercuri, ambasadorului Ungariei, Fuzses Oskar, convocat la sediul Ministerului, preocuparea faţă de declaraţiile şi demersurile "inacceptabile" ale lui Nemeth Zsolt. Potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX de MAE român, Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri.

 Oficialul român "a solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european".

 De asemenea, Ciamba "a subliniat şi caracterul inacceptabil al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari - «agresiuni simbolice» sau «războiul steagurilor» - precum şi tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare".

 Secretarul de stat în MAE român "a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bună vecinătate dintre cele două ţări".

 "Partea română dezaprobă orice declaraţii care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii", evidenţiază comunicatul MAE român.

 George Ciamba a reamintit, în context, şi "comunitatea de valori pe care România şi Ungaria o împărtăşesc ca state membre ale Uniunii Europene şi ca parteneri strategici, fundamentată pe protecţia drepturilor omului şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale".

      ROMÂNIA, TREZEŞTE-TE!

 

   Ioan POPESCU, Ploieşti 

     *În „Cuvântul liber”, sub semnătura Marianei Cristescu, a apărut un articol-avertisment la pericolul maghiar din Transilvania, pe care îl reproducem mai jos.

La Cotroceni  se joacă deja ceardaşul, iar în Transilvania, ungurii pregătesc un martie autonomist!...

Dupa ce, la prima conferintă de presa din 2013, liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania au propus proclamarea anului 2013 ca “Anul Autonomiei” si au instigat maghiarii la proteste inclusiv in Bihor si Satu Mare, PPTM si CNMT au organizat sambata, 2 februarie, la Satu Mare, o conferinta intitulata “Alege viata! – Alege Autonomia!”. Evenimentul a fost ocazionat de implinirea unui deceniu de la lansarea miscarii de autodeterminare a maghiarilor din Transilvania, miscare care, in acelasi an, 2003, a condus la infiintarea CNMT, se arata in comunicatul remis de organizatori. “In cadrul conferintei au rostit discursuri mai multi membri ai fostei Comisii de Initiativa pentru infiintarea CNMT: Tõkés László, presedintele CNMT, Toró T. Tibor, presedintele PPMT, Kincses Elõd, Gazda József, ex-primarul targumuresean Fodor Imre, Izsák Balázs, presedintele Consiliului National Secuiesc, Szilágyi Ferenc, vicepresedintele CNMT, Sándor Krisztina, presedinte executiv al CNMT. In cadrul conferintei s-a citit si adoptat “Declaratia de la Satu Mare”, in care se exprima ca deziderat “armonizarea prevederilor Constitutiei cu realitatile din Romania: garantarea cadrului juridic al diferitelor forme de autonomie, recunoasterea limbii maghiare ca limba oficiala regionala, respectiv schimbarea prevederilor privind caracterul de stat national unitar si omogen al Romaniei, care nu ia in considerare elementele specifice fiecarei regiuni si creeaza inechitate in relatia dintre stat si natiunea dominanta, respectiv celelalte comunitati nationale din Romania”. (“Ghimpele”) De fapt, inca de la receptia organizata cu ocazia Anului Nou, la Oradea, europarlamentarul Tökés Lászlo anunta aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Declaratiei de la Cluj, care prevede doleanta autonomista a maghiarilor din Transilvania si care a oferit posibilitatea exprimarii, de catre politicienii Partidului Popular – militanti pentru cauza autodeterminarii Transilvaniei –, a angajamentului fata de reprezentarea autonomiei si a federalismului. Conform cotidianulului “Haromszek”, nr. 6791 din 15.01.2013, in ceea ce priveste rolul politic al bisericilor, fostul episcop a declarat: “Nu ne putem obisnui cu ideea ca bisericile noastre istorice au fost dezarmate si umilite. Nu putem permite ca bisericile noastre sa ajunga sa impartaseasca destinul celor din Occident, unde bisericile ramase goale au fost transformate in restaurante si muzee”. El l-a citat pe episcopul Makkai Sandor, care a formulat astfel: “Cauza Transilvaniei nu este o problema politica, ci una morala. Noi facem politica in spiritul acestei idei.” Daca nu stiam, si nu stiati, aflam de la Biroul de presa al Centrului European de Studii Covasna – Harghita, citat de cotidianul “Szekely hirmondo” nr. 19 din 29.01.2013 si preluat de colegul Dan Tanasa, ca “Autoguvernarea sectorului XXII al Budapestei le solicita localitatilor din Ungaria sa arboreze drapelul secuiesc pe institutiile lor, in semn de solidaritate”! “Autoguvernarea localitatii Budafok a prezentat in comunicatul sau faptul ca primarul Szabolcs Attila (FIDESZ-KDNP) si Nemeth Zoltan (FIDESZ) isi asuma solidaritatea cu localitatile de pe Pamantul Secuiesc, in lupta lor pentru utilizarea libera a simbolurilor proprii. Sectorul va arbora drapelul pe Primarie, in data de 5 februarie, pentru o perioada nedeterminata. Dupa cum se mai arata in comunicat, valoarea fundamentala a Uniunii Europene este asumarea libera a identitatii. Arborarea simbolurilor unei regiuni pe primariile satelor sau oraselor nu poate fi o problema. S-au formulat critici in legatura cu faptul ca liderii autoguvernarilor de pe Pamantul Secuiesc ar putea fi amendati in cazul in care arboreaza drapelul cu simbolurile stramosesti. Sectorul le-a adresat un apel celorlalte localitati din Ungaria, in care le cere sa-si asume solidarizarea cu primarii de pe Pamantul Secuiesc si cu toti maghiarii transilvaneni, pentru ca acestia sa simta ca solidaritatea nationala nu exista doar in paragrafe.”

Asadar, PPMT-istii, si nu numai ei, se pregatesc pentru autonomie. In acest sens, in data de 10 martie (nu in 15!), vor avea loc doua mari mitinguri de protest, simultan, la Targu-Mures si (din cate am aflat, pe surse) la Budapesta.

“Participantii din partea organizatiei din Trei Scaune a PPMT vor pleca la protestul pentru autonomie de la Targu-Mures cu opt autobuze” – a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Nemes Elöd, presedintele organizatiei judetene a PPMT. “Dupa protestele pentru autonomie organizate la Odorheiu Secuiesc si Ditrau, actiunea organizata la sfarsitul anului trecut la Sfantu Gheorghe, de catre Partidul Popular, a reinviat miscarea autonomista” – a semnalat Nemes. Conform cotidianului “Haromszek”, nr. 6791 din 15.01.2013, Toro T. Tibor, presedintele organizatiei nationale a partidului, l-a numit personal pe Santha Imre, preot din Bicfalau, in comisia de negociere a protestului de la Targu-Mures, initiat de CNS, la acest fapt contribuind si activitatea depusa pana acum in cadrul Consiliului National – a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, Sorban Attila, director cu probleme organizatorice in cadrul Partidului Popular, responsabil cu Pamantul Secuiesc. Nemes si Sorban au accentuat: anul 2013 a fost declarat de Tökés Lászlo anul autonomiei, astfel ca Partidul Popular va face tot posibilul pentru a sprijini evenimentele care aduc in prim-plan stradaniile autonomiste. “Dupa modelul Barcelonei, dintr-un singur oras nu pot fi scosi in strada un milion de oameni. Ar echivala cu 20.000 de protestatari la Sfantu Gheorghe. Este important ca proteste autonomiste sa fie organizate in cat mai multe localitati, iar cetatenii sa-si poata exprima in mod liber opiniile”. Alta. “Consiliul Judetean (CJ) Covasna se va adresa Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in cazul emisiunii lui Mihai Gadea (“Sinteza Zilei”) de la Antena 3, din data de 29 ianuarie, in cadrul careia una dintre victime a cazut chiar presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor”, scriu portalurile de stiri in limba maghiara szekelyhon.ro si hirmondo.ro. “In cadrul emisiunii amintite, colaboratorii postului si o parte dintre invitati, printre care si fostul prefect Codrin Munteanu, l-au atacat pe presedintele CJ Covasna pe tema autonomiei teritoriale, pe un ton pe care specialistii l-au catalogat ca fiind o incitare si o instigare la ura. Steagul Secuiesc a fost denumit o carpa, in timp ce moderatorul emisiunii a denaturat anumite lucruri pentru a tensiona atmosfera”, mai scriu sursele citate. Conform antena3.ro, Mihai Gadea a adus in centrul atentiei, in cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, un scandal ce sta sa izbucneasca in inima Ardealului. Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, cere arborarea drapelului Tinutului Secuiesc pe toate primariile conduse de reprezentanti ai UDMR. Pe multe cladiri oficiale sunt deja arborate aceste insemne, alaturi de steagul Ungariei si uneori, cel al Romaniei. (sursa: “Jurnalul Natinal”) “Sa arboram drapelul secuiesc!” – pare una dintre problemele existentiale ale autonomistilor. Localitatea Estelnic a gazduit prima intalnire din acest an a primarilor din Trei Scaune de Sus. Din nou, presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor, a fost cel care a dat tonul, rugandu-i pe toti edilii sa arboreze drapelul secuiesc pe toate primariile orasenesti si comunale. El stie ca, in urma acestui fapt, se vor putea astepta la “noi atitudini dusmanoase”, “insa legea si dreptatea sunt de partea noastra, deoarece legea interzice doar utilizarea simbolurilor nationale ale altor state, in timp ce Pamantul Secuiesc nu reprezinta deocamdata (!) un stat separat”.

Poate ar trebui schimbata legea, nu, domnule Ponta? In final, edilii au convenit ca, in ziua de 15 martie (Ziua maghiarilor de pretutindeni), sa arboreze simultan, peste tot, drapelul cu soarele si luna! Ca si cum obraznicia iredentista, nesanctionata de hahalerele Puterii de la Bucuresti, nu ar fi suficienta, unii jurnalisti maghiari au luat-o razna si ei. De pe blogul lui Dan Tanasa aflam ca “Haromszek” a publicat, in numarul din 9 ianuarie a.c., “un editorial semnat de un anume Mozes Laszlo, care contine o noua mostra de dispret al jurnalistilor maghiari la adresa unui simbol al romanilor. Sub titlul «Panoul Pamantul Secuiesc, cu intrebari», autorul vorbeste de panoul iredentist «SIC Terra Siculorum» amplasat de liderii UDMR Covasna in fata Prefecturii Covasna. In acest context, jurnalistul maghiar face referire la grupul statuar «Mihai Viteazul», aflat in imediata apropiere a panoului, utilizand sintagma «dedicat vitejilor colonizati». (…) «Ma uit zi de zi la panoul Pamantul Secuiesc, ce sta singuratic in coltul parcului Elisabeta si priveste neclintit, ca un soldat indarjit care apara frontiera, la cladirea prefecturii si a consilului judetean. Daca si-ar putea arunca putin privirea in lateral, ar zari ansamblul de statui din vecinatate, dedicat vitejilor colonizati, precum si ruinele casei de cultura. In perioada de campanie, textului in limba latina ce figureaza pe el SIC, cu litere albe, uriase, si sub el Terra Siculorum, cu litere mult mai mici, si mai apoi luna si soarele – i-ar reveni sarcina sa-i dea cu piper pe la nasul paznicului de serviciu al Guvernului. Acesta probabil nu-i acorda atentie acestei imagini de pe strada. E adevarat, la inceputul lui decembrie, timp de cateva zile, in atmosfera de sarbatoare, panoul a fost facut invizibil, mascat in mod bizar de un tricolor. Cele trei culori au fost indepartate ulterior, iar panoul a ramas pe loc, putin cam neglijat, singuratic, ca propovaduitor al unei idei. Acesta ar fi un simbol, in culorile sale albastru si auriu, insa montat pe o remorca mica, a devenit un lucru obisnuit, pierzandu-si din demnitate si din putere. E adevarat ca o inscriptie sau un panou in sine nu sunt suficiente, spiritul combativ generat de acestea reprezinta in realitate forta unita a persoanelor in ale caror suflete ating coarde sensibile. E nevoie de fluturarea in permanenta a simbolurilor, insa nu este o sarcina satisfacatoare. (…) Exista cunostintele, devotamentul si fermitatea presupuse de autodeterminarea reala? Pe langa fluturarea ocazionala a drapelelor, rasunarea sloganelor, exista forta si pentru edificarea indarjita? Exista talent pentru infaptuirea, mentinerea Pamantului Secuiesc, despre care se vorbeste in jurul drapelelor, afiselor? Exista viata si dincolo de panoul din parc? Exista, atunci cand pare sa nu existe.»”

Domnilor guvernanti damboviteni, dumneavoastra ce mai faceti? Sanatosi, voinici? Treziti-va! Avea, cumva, dreptate Marko Bela, cand spunea ca “politicienii romani sunt tampiti”? Poate ca nu! Poate ca sunt doar vanduti si sustinatori ai ideii despre capul plecat, pe care sabia nu-l taie. Va garantez ca, odata si odata, tot il taie.

Apropo de pupindosism, la Bucuresti incepe “Luna Istoriei Gay”, o luna de propaganda a homosexualitatii in Romania. Cine sprijina financiar acest “program propagandistic”? Ministerul de Externe al Olandei, ERSTE Foundation si Ambasada S.U.A la Bucuresti. Bun, pana aici, nimic deosebit. In fond, SUA au sfidat Romania si au adus un ambasador homosexual in anii trecuti, Olanda este o patrie a desfraului, iar ERSTE Foundation este o foarte bogata fundatie, care slujeste ideologia globalista.

Marea surpriza vine, insa, in cazul partenerilor din tara. Pe primul loc, Muzeul Taranului Roman! Isi imagineaza cineva vreodata ca aceasta mizerabila alaturare ar fi fost posibila in timpul lui Tzigara Samurcas sau a lui Horia Bernea? Iata ca astazi imaginea Muzeului este batjocorita! Alta mare surpriza: Facultatea de Sociologie si Facultatea de Istorie a Universitatii, care a semnat, prin conducerea ei – decan Marian Preda, acelasi profesor care a condus o Comisie prezidentiala celebra pentru “raportul” ei privind legalizarea drogurilor si a prostitutiei (aceeasi “agenda” Soros) – un parteneriat care prevede nu prezenta sau disparitia numelui facultatii de pe site-ul si afisul “ACCEPT”, ci o prelegere “sociologica” despre “emanciparea homosexualitatii” sustinuta de un profesor homosexual de la Universitatea din Amsterdam, Gert Hekma. Sunt facultatile unde au predat Parvan, Iorga sau Gusti si Vulcanescu! In fond, ceea ce se doreste este o pangarire simbolica a imaginii invatamantului si a institutiilor care se ocupa de istorie si de ethosul national, precum si alaturarea ideologiei homosexuale cu studentimea. In ambele cazuri se ataca miezul tare al constiintei unei natiuni: traditia crestina a neamului si tinerimea studioasă. Rusine!
                      DISPUTE din cauza steagului Ţinutului Secuiesc: "Suntem în faţa unei agresiuni simbolice".

              Ponta: "Nu acceptăm de la nimeni obrăznicii". Ambasadorul ungar, convocat de urgenţă la MAE

     Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

UPDATE Ambasadorul ungar, convocat de urgenţă la MAE. Aurescu: Declaraţiile lui Zsolt Nemeth, inacceptabile

 Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria, afirmă secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgenţă la MAE.

 MAE citează, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, declaraţiile lui Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE român pentru afaceri strategice şi co-preşedinte al părţii române a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale despre declaraţiile făcute de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth "cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al «Ţinutului Secuiesc» şi presupusele «agresiuni simbolice» la care ar fi supusă".

 UPDATE Ponta: Nu acceptăm de la nimeni obrăznicii şi lecţii privind autorităţile locale şi steagurile

 "Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns - nu dumneavoastră, ministerul - un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal <<obrăznicii>> - dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

 Presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc, scrie gandul.info.

DULCEA COABITARE

   Marcel BĂRBĂTEI 

   Romania zilelor noastre.....

   Daca ar sti eroii nostri care au murit in razboaiele de reintregire a tarii ....

 

 

Părintele protopop Florin Tohănean: "Aici, dacă nu ştii ungureşte, ori înveţi, ori pleci !"

 

      S-a ajuns ca, în inima ţării, limba română să se mai vorbească doar în biserică?

Vor să părăsim zona. Sunt parohii în protopopiatul nostru, sate în care găsim câte două biserici româneşti. Şi mai sunt câte 10-15 suflete care se declară că sunt români. Ceilalţi sunt români de sânge, botezaţi ortodocşi, dar care zic ”dom'le, suntem unguri!”. Ce să mai zici?

Dar să vedeţi în partea Baraoltului, încolo, Aita Mare, Aita Medie. Am slujit acolo în biserică împreună cu preotul şi cu episcopul, şi când am mers la masa de după slujbă, am rămas trăsnit: românii de la masă vorbeau ungureşte între ei. Şi i-am întrebat: „Băi, fraţilor, voi ce sunteţi? Români! Păi de ce vorbiţi ungureşte? Păi în casă vorbim ungureşte, numai la biserică vorbim româneşte”. Mi-am făcut cruce, da!

S-a cam retrocedat tot în Harghita şi Covasna, mai puţin pământurile Bisericii Ortodoxe Române...

E o problemă încă nerezolvată. S-a încălcat legea agrară, ei au retrocedat toate suprafeţele expropriate de România înainte de 1945. Dacă cineva ar fi curios să studieze un pic legea actuală, aşa cum e ea, cu imperfecţiunile ei, va vedea că „nu face obiectul retrocedării nicio palmă de pământ care a fost expropriată înainte de 1945”, or, ei şi-au refăcut tot ce au avut înainte de acel an, deşi se plătiseră atunci şi despăgubiri. Ni se spune că nu mai există teren de retrocedat, în condiţiile în care Biserica noastră - în Covasna vorbesc, aici unde sunt în cunoştinţă de cauză - mai are peste 700 de hectare de teren arabil neretrocedat şi peste 300 de hectare de pădure.

La nivel judeţean se încearcă „ştergerea urmelor”?

Eu m-am preoţit mai târziu oleacă, aşa pe la 38 de ani, fiind iniţial inginer agronom. Episcopul m-a împuternicit să mă ocup de problema asta a pământurilor. Am găsit hărţi, schiţe cadastrale de la reforma agrară, procese-verbale de împroprietărire. I-am luat un pic pe nepregătite, iar când s-au „trezit” le-au făcut dispărute. Nu se mai găsesc acum, dar mi-am făcut copii, cât am putut să fac... Nu sunt chiar aşa de nevinovaţi, acţionează în perfectă cunoştinţă de cauză.

Care este reacţia guvernului?

Să ştiţi că autoritatea statului în zonă e aproape de cota zero. Chiar şi acolo unde mai sunt români, statul nu şi-a manifestat în niciun moment interesul - culmea - să-şi apere proprietăţile lui! Practic ştiţi ce se întâmplă? Terenurile care au fost ale Bisericii Ortodoxe n-au fost în proprietate nudă, au fost majoritatea date sub titlu de folosinţă. A rămas statul proprietar, Biserica având drept de folosinţă. Eh, acum când s-a retrocedat, practic s-a retrocedat proprietatea statului. Am fost pe la Procuratură, pe la Preşedinţie, pe la ministere, pe unde am crezut eu de cuviinţă să-i înştiinţez. Nici măcar nu s-au obosit să-mi răspundă, darămite să mai ia şi măsuri! Nu i-a interesat şi nu-i interesează nici acuma.

S-au succedat destule guverne, de diverse „coloraturi”, şi mai toate au jucat ceardaşul cu UDMR. Care să fie motivul?

Până anul acesta - şi vorbesc în nume personal, îmi exprim convingerile mele - s-au supus toţi unui şantaj ordinar, scuzaţi-mi expresia. Aveau nevoie de udemerişti pentru a se menţine la putere cu orice preţ. N-au ţinut seama de mamă, de tată... doar puterea! Pur şi simplu nu le-a păsat. Dar nici măcar acum, existând această „circumstanţă atenuantă”, nu se întâmplă nimic. Ăştia (USL care au vrut sa bata palma in miez de noapte sa "coabiteze" cu UDMR)nu mai au nevoie de unguri la putere şi nu-i înţeleg de ce nu fac nimic. Am crezut că se va „mişca” câte ceva, dar nimic, nimic, nimic, sub nicio formă. De-aia sunt aşa obraznici, pentru că se cred intangibili. Şi ştiţi de ce se cred intangibili? Pentru că ei nu recunosc legile statului românesc, legi care oricum nu se aplică. Asta-i concluzia mea. Nici nu le pasă, domnule!

Ce-nseamnă, părinte, să-ţi duci crucea de român în teritoriul pe care-l denumim generic HarCov?

Vedeţi, toată lumea se foloseşte de sintagma asta, ”românii minoritari”. Noi nu ne considerăm şi nu ne simţim minoritari pentru un simplu motiv: în ţara ta nu poţi să fii minoritar! Suntem inferiori numeric, suntem mai puţini - suntem cam 24 la sută -, dar suntem la noi în ţară. Şi-aici e durerea mare, pentru că noi cu ungurii am trăit - aici trăind şi moşii noştri şi strămoşii şi vom mai trăi şi noi şi cei de după noi -, dar cei puşi de Dumnezeu să ne conducă nu fac acest lucru. Noi nu contăm pentru ei, contează doar interesele politice şi materiale. Ăştia cu bani mulţi nu se mai uită care e ungur şi care e român... N-au ruşine faţă de oameni şi nici în faţa lui Dumnezeu. Ne-au părăsit! Ba mai mult, atunci când le convine şi le-apare câte-o situaţie favorabilă, îşi mai aduc aminte, aşa în treacăt...

Era o vreme când pe tricolor, pe stema regală, scria „Nimic fără Dumnezeu”... Când vom mai vedea aşa ceva?

Probabil când se va pune din nou coroana regală pe steag, atunci ne vom întoarce din nou cu faţa spre Dumnezeu. Noi ştim să ne trăim viaţa aicea cu ungurii, dar acum avem nevoie de ajutor. Ce să vă mai zic, iată şi un domn ministru de-aici din zonă, domnul Duşa - Dumnezeu să-i dea sănătate -, pe care-l cunosc dinainte de a fi ministru, chiar avansa ideea, ca şi când ar fi descoperit apa caldă: „Domnilor, românii şi ungurii de condiţie socială normală se înţeleg domnule, e o armonie”. Da’ cum să nu, leul şi mielul trăiesc împreună! Nu-s de acord cu opinia asta, care este valabilă doar pentru generaţiile mai vârstnice. Generaţiile de după 1990 nu mai sunt aşa. De ce? Pentru că ei au avut abilitatea să-şi urmărească consecvent strategia pe care şi-au pus-o la punct. Îi stimez din punctul ăsta de vedere, să ştiţi. Le zic „bravo!”. Şi-aţi văzut cum s-a purtat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamaş Şandor, cu ce aroganţă...

Mi-ar fi ruşine să mă numesc guvernant sau un om politic al zilelor noastre dacă aş realiza ce se întâmplă. După 1990 s-a realizat şi s-a reuşit o segregare. Şcoala e separată. Ruşine, în secolul 21 să vorbeşti de şcoala românească şi şcoala ungurească. Cultura... Avem teatru românesc şi unguresc, conservator separat, muzeu secuiesc şi românesc, auziţi...! Prima lor grijă în '90 a fost să arunce exponatele româneşti din muzeul judeţean şi să-l transforme în muzeu secuiesc. Ei n-au făcut întâmplător chestia asta. Tinerii care sunt acum la vârsta de douăzeci de ani au trăit în climatul ăsta al intoleranţei, educaţi în sensul ăsta, după manuale editate în Ungaria, care prezintă, culmea, istoria şi geografia României. Cum sunt posibile toate aceste lucruri? Prin complicitatea şi îngăduinţa guvernanţilor... Până la urmă, fără a spune vorbe mari, eu consider că este un act de trădare naţională! E un cuvânt greu, dar trebuie să-l spun.

Spuneaţi nu demult că în acest ritm vom ajunge precum în vremea ocupaţiei horthyste din ’40...

Am spus lucrul ăsta. Deja suntem în situaţia de a ne declara 1940. Mi-a spus cineva că vorbesc prostii, că exagerez. Nu vorbesc prostii! Îl înţeleg pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita când a zis „va fi ca în Irlanda!”, el asta urmăreşte. Dacă statul şi-ar exercita autoritatea aşa cum trebuie - nu să facă exces de zel -, s-ar rezolva multe lucruri. Vă dau un exemplu: am primit o clădire - Banca Naţională a avut o clădire în mijlocul municipiului Sfântu Gheorghe -, o clădire faină, ce să vă spun. În 2004, guvernul României, când s-a schimbat atunci, pe ultima sută de metri, a dat această clădire în folosinţă Bisericii, la cererea noastră, prin hotărâre de guvern. A ieşit un scandal mare, care continuă şi astăzi. Cum de a făcut guvernul chestia asta, să dea clădirea în folosinţa Bisericii Ortodoxe... Au făcut ce au făcut, a venit domnul Tăriceanu, pe vremea aceea era prim-ministru Marko Bela - Lenin al lor -, care avea vreo patru miniştri în guvern şi care a zis că „sub nici o forme nu se pote da această clodire... indiferent de consecinţe, românilor; trebuie neaporat să fie a comunităţii locale”. De parcă noi, românii, biserica, am fi din Patagonia.

Biserica noastră vă sprijină?

Ne sprijină, dar ce poate să facă? Aici este vorba de o chestiune ce ţine de legalitate. Biserica este o putere în stat, dar să ştiţi că părintele arhiepiscop Ioan, aşa ne-a educat pe noi, aici în zonă: totul să fie în spiritul dreptăţii şi legalităţii. Biserica nu poate, prin natura ei, să folosească măsuri represive şi agresive.

Sunteţi cel mai fin observator al zonei, pentru că toată lumea vine la dumneavoastră. Care ar fi calea de ieşire, paşii ce trebuie urmaţi pentru a reveni la normalitate?

Un singur pas ar trebui făcut: statul să revină în îndatoririle şi drepturile lui. Să-şi restaureze autoritatea asupra acestei zone. Este act de voinţă ăsta, şi de responsabilitate naţională. Dacă nu realizează guvernanţii că ei sunt cei care trebuie să-şi restabilească autoritatea asupra zonei, indiferent ce am face noi, nu vom avea nici un rezultat pozitiv. Ei nu respectă legea, justiţia. L-a întrebat domnul Cornel Nistorescu la un moment dat pe domnul Tamaş Şandor: „Domnule Tamaş, dumneavoastră respectaţi o sentinţă definitivă şi irevocabilă?”, la care domnul Tamaş a răspuns: „Da, eu respect legea”. Or, eu am acum cazul acesta concret în care el dispreţuieşte şi nu se conformează unei sentinţe definitive, irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iar partea tragică este că acest lucru se întâmplă cu complicitatea RA-APPS-ului, o instituţie de stat, subordonată Guvernului României. Nu respectă legile ţării pentru că nu le cunosc. Trebuie puşi la punct. Cum? Cu legea. L-au schimbat pe Codrin Munteanu (n.r. - fostul prefect de Covasna). Au dat mâna cu ei şi le-a satisfăcut cererile, că asta urlau toţi: „Munteanu afară!”. Le-a făcut pe plac. Revenind la domnul Duşa, dânsul zicea că există o înţelegere inter-etnică. Nu există, e un slogan fals ăsta. Există numai între oamenii bătrâni, că aşa au fost educaţi. Tinerii sunt educaţi în spirit revanşard, intoleranţă şi dispreţ faţă de tot ce este românesc. Între tineri nu există această convieţuire, ei resping tot ce este românesc.

Tare mi-e teamă că istoria tinde să se repete. Probabil că regionalizarea va rezolva problema din punct de vedere economic. Banul nu va mai fi în mâna Consiliului Judeţean, va fi în altă parte, într-o regiune care la rândul ei va încerca să se autodetermine teritorial şi politic. Nu se vor schimba treburile prea mult, vă spun eu. Dimpotrivă, mi-e teamă să nu fie mai grave, pentru că atunci ei stau şi mai ascunşi şi îşi fac lucrarea şi mai obscur, mai liniştiţi. Adică cum? Statul român finanţează activităţile societăţilor lor fasciste? Statul român le finanţează tabere şi şcoli de vară în care se ştie ce se întâmplă?

Considerând că de mâine îmi iau catrafusele şi doresc mă mut undeva în Covasna, să îmi iau o casă, am variante să rezist acolo ca român?

Nu, dacă nu aveţi ceva, puţin acolo, aşa cum avem noi, deşi nici eu nu sunt de-al locului. Auzi, să spună că eu sunt venetic. Păi venetic e el, eu sunt în ţara mea, cum să fiu venetic? Dacă veniţi în locuri cum e partea noastră a Întorsurii, unde suntem majoritar români, atunci da, că sunteţi încă român. Dar dincolo, unde aveţi nevoie de o autorizaţie, aveţi nevoie să vă cumpăraţi pământul. Ştiţi că există, neoficial, interdicţie de a se vinde pământ românilor? Deci unguri care vor să îşi vândă pământul în condiţii normale românilor sunt pur şi simplu proscrişi, daţi deoparte, stigmatizaţi. Ăsta este adevărul. Greu poate un român să îşi cumpere pământ în zonă. au apucat să îşi cumpere, că eu ştiu în zona asta apropiată de Braşov că şi-au mai cumpărat după ’90. Acum să meargă cineva să cumpere să vadă dacă mai poate! Nu mai vinde nimeni, că şi ungurilor le e frică, pentru că sunt scoşi afară din comunitate. Sunt consideraţi trădători. Nu prea mai ai unde să te angajezi, şi aici îţi spune clar, în faţă: ştii ungureşte, bine, nu ştii ungureşte, să fii sănătos, ori înveţi, ori pleci!

Şi să fie foarte clar: dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte. Marea Unire n-ar mai fi existat!

Vicepreşedinte PSD: Autonomia teritorială nu poate fi pusă în discuţie

       Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că este îngrijorat de declaraţiile privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, lucru care, în opinia sa, nu poate fi pus în discuţie.

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a spus, sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, Dumitru Marinescu, că este nevoie de o colaborare între instituţiile din judeţ, mai ales că judeţul Covasna este "o zonă sensibilă, urmărită cu atenţie de toţi românii".

 Niţă a afirmat că toţi reprezentanţii statului din judeţ trebuie să conlucreze pentru ca oamenii de aici să aibă o viaţă mai bună, indiferent de etnie, de religie sau de modul de gândire politică.

 Totodată, el a remarcat că de la ceremonie au lipsit preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

 "Îmi pare bine că au venit cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean şi apreciez acest lucru, dar aş fi apreciat mai mult dacă ar fi venit domnul preşedinte al Consiliul Judeţean şi domnul primar al municipiului Sfântu Gheorghe, dar probabil sunt foarte ocupaţi", a spus el.

 Ulterior, întrebat de jurnaliştii prezenţi la eveniment despre afirmaţia sa, potrivit căreia judeţul Covasna este "o zonă sensibilă", Niţă a răspuns că s-a referit la ultimele declaraţii ale lui Tamas Sandor privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

 "M-am referit la ultimele declaraţii ale domnului preşedinte Tamas Sandor (şeful CJ Covasna - n.r.) privind autonomia Ţinutului Secuiesc, o declaraţie care mă îngrijorează. Eu, care stau aici aproape, în Braşov, desigur că nu privesc cu ochi buni o asemenea declaraţie, dar sper că a fost o chestiune emoţională şi că nu asta reprezintă părerea întregii comunităţi maghiare din Sfântu Gheorghe", a spus Niţă.

 El a precizat că autonomia teritorială "nici nu poate fi pusă în discuţie".

 "Eu înţeleg autonomia autorităţilor locale şi este normal să facem lucrul acesta, mai ales că pregătim legea privind descentralizarea activităţii administraţiei publice. Deci, suntem în asentimentul autorităţilor locale pe această temă, dar autonomia teritorială nu poate fi pusă în discuţie", a spus Constantin Niţă.

 Tamas Sandor declara, într-o emisiune televizată, că vrea autonomie teritorială.

 "Aş vrea să încercaţi să schimbaţi şi mentalitatea unora din cetăţenii români care sunt exclusivişti că în ţara asta trăiesc şi alţii decât români. Deci ţara asta nu este numai a românilor, România nu este numai a românilor, este a tuturor cetăţenilor români care respectă legile şi Constituţia", spunea Tamas Sandor.

 Noul prefect al judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a fost instalat, sâmbătă, în funcţie, el înlocuindu-l pe Codrin Munteanu, care a fost trecut în postul de secretar general la Ministerul Apărării. (MEDIAFAX)

Tokes: Statul naţional unitar, o noţiune exclusivistă şi jignitoare pentru comunitatea maghiară

        Preşedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, afirmă că "statul naţional unitar" reprezintă "o noţiune exclusivistă şi jignitoare" pentru comunitatea maghiară şi că "politicul bucureştean i-a trădat pe fraţii lor români de altădată, de după Trianon".

Tokes a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş în care a fost prezentat drept "susţinătorul moral" al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), dacă este de acord cu ideea că "statul naţional" reprezintă o noţiune perimată, cum afirmă UDMR, răspunzând că "statul naţional unitar" reprezintă "o noţiune exclusivistă şi jignitoare" pentru comunitatea maghiară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 "Este evident că nu este stat naţional unitar, atât timp cât nu numai români trăiesc în această ţară. Este o noţiune exclusivistă şi jignitoare către comunitatea maghiară", a afirmat Tokes.

Întrebat dacă principiul autodeterminării - în baza căruia Partidul Popular Maghiar din Transilvana cere federalizarea României şi autonomia Ţinutului Secuiesc - nu este, de asemenea, perimat, Tokes a răspuns negativ.

"E de la sine înţeles şi este un principiu internaţional democratic ideea autodeterminării. Chiar şi românii, în 1918, în sensul acestei idei au votat aderarea la România. Dar ungurii n-au fost întrebaţi, să nu uitaţi", a spus Tokes.

El a adăugat că "peste tot se sprijină în ţările Europei unite autonomia, federalismul, unde există", însă în forurile europene se consideră că aceasta este o problemă naţională.

"Se consideră că aceasta este treaba noastră internă, ţine de competenţa României. Şi aceasta e problema noastră, că cu românii nu ne putem înţelege pe aceste teme delicate”, a spus Tokes, care şi-a exprimat speranţa că în cele din la urmă se va ajunge la o astfel de înţelegere.

El a afirmat, în acest context, că "politicul bucureştean i-a trădat pe fraţii lor români de altădată, de după Trianon", iar Moldova a fost atunci "într-o oarecare măsură colonizată".

"Cum să nu (ne înţelegem), cum să nu. Şi pentru români ar fi mai bună, pentru transilvăneni ar fi cu mult mai bună, că se ştie prea bine că Bucureştiul, politicul bucureştean, la urma urmei i-a trădat pe fraţii lor români de altădată, de după Trianon, şi a luat puterea şi a centralizat puterea. Până în 1923, de exemplu, a existat un Consiliu Dirigent care conducea Transilvania şi toţi pionierii transilvăneni ai unirii cu România au fost puşi la o parte şi au fost marginalizaţi. Se ştie prea bine. Nici ei, nu la aceasta au visat. Şi Moldova a fost într-o oarecare măsură colonizată de Bucureştiul de altădată, şi Transilvania a fost tratată în aşa fel", a conchis

"PĂMÂNT SECUIESC": Panou controversat, amplasat de UDMR în faţa Prefecturii Covasna

    de RL ONLINE 

      Un panou cu inscripţia "SIC-Terra Siculorum" (Pământ Secuiesc) a fost amplasat, luni, în faţa Prefecturii Covasna de reprezentanţii UDMR, ca protest faţă de acţiunile prefectului Codrin Munteanu, care la rândul său se plânge de "presiuni şi intimidări", potrivit Realitatea.net

La iniţiativa UDMR Covasna, luni dimineaţă a fost amplasat, în faţa sediului Prefecturii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, un panou de 12 metri pătraţi cu inscripţia "SIC - Terra Siculorum", la eveniment participând preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, şi cel al organizaţiei Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad.

Panoul va rămâne acolo până la Crăciun, UDMR Covasna având aprobare în acest sens de la Primăria Sfântu Gheorghe.

Tamas Sandor, care este şi şeful Consiliului Judeţean Covasna, a declarat că această acţiune este îndreptată în primul rând împotriva deciziilor şi comportamentului prefectului de Covasna, Codrin Munteanu.

"Domnul prefect până acum nu a adus în judeţ nici măcar o pioneză sau fonduri pentru administraţiile publice locale din judeţ, în schimb există un şir lung de decizii şi atacuri din partea domniei sale la adresa simbolurilor şi sentimentele secuilor din judeţ", a afirmat preşedintele UDMR Covasna.

El a exemplicat cu acţiunea prefectului de a ataca deciziile privind denumirea mai multor instituţii de cultură, steagurile oraşelor Sfântu Gheorghe şi Covasna, al judeţului, inscripţiile de la intrarea localităţilor cu mesajul "Isten hozta" ("Dumnezeu v-a adus").

"Se vede că aceste acţiuni ale dânsului sunt bine gândite de dinainte, nu sunt aleatorii, ci sunt un şir de atacuri împotriva însemnelor, simbolurilor şi sentimentele noastre. Iată că, dacă dânsul aşa vede, avem şi noi un răspuns", a subliniat liderul UDMR Covasna.

Tamas a susţinut că există o practică constantă a Guvernului României de a utiliza în hotărârile de guvern expresii care în mod generic amintesc de regiuni, precum Ţara Haţegului, Ţara Bârsei sau Ţara Silvaniei.

"În opinia noastră, folosirea expresiei Ţinutul Secuiesc are acelaşi rol ca şi folosirea expresiei Ţara Haţegului, Ţara Silvaniei. Suntem convinşi că nu există nicio problemă de legalitate, numai că după cuvântul «ţinut» urmează cuvântul «secuiesc»", a spus el.

Ulterior, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată în faţa sediului Prefecturii, că prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, nu face altceva decât să provoace comunitatea maghiară.

"Există o expresie - «Cel care seamănă vânt culege furtună» - şi cred că prin acţiunile pe care le-a avut domnul prefect, după instalare, dânsul nu a făcut altceva decât să provoace comunitatea maghiară. Noi am avut discuţii cu dânsul, chiar când a mai fost prefect, în 2009, şi l-am rugat atunci să nu jignească comunitatea maghiară permanent, pentru că şi noi vom reacţiona, nu putem tolera, spre exemplu, ca steagul oraşului să fie atacat", a spus Antal.

DECLARAŢIE BOMBĂ a ungurilor în faţa Angelei Merkel. "Harta României va fi redesenată"

    Gândul 

     Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, miercuri, că România nu va reuşi să iasă din criză dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării, arătând că Partidul Popular Maghiar din Transilvania va candida la alegerile parlamentare.

 Tokes a vorbit despre  "o descentralizare" a României, care să aibă drept rezultat final "un sistem de federalism" şi şi-a exprimat dorinţa ca banii aferenţi Premiului Nobel pentru Pace, acordat recent Uniunii Europene, să fie folosiţi pentru problemele minorităţilor.

"Am venit să particip la Congresul PPE. Avem nevoie de o Europă care a fost laureată cu Premiul Nobel. Cred că PPE are o contribuţie importantă în această distincţie, tot la fel adaug că şi minorităţile au contribuţia lor esenţială în proiectul de pace, ceea ce înseamnă Europa unită. Şi chiar de aceea aş propune de la bun început ca suma respectivă acordată cu Premiul Nobel să fie utilizată în scopuri minoritare", a spus Laszlo Tokes.

"Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică Românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării", a continuat liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

"Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România", a mai spus Tokes, citat de  Agerpres.

Tokes l-a criticat pe liderul UDMR Kelemen Hunor pentru că a vorbit la Congresul PPE despre divizarea marghiarilor. "E păcat că domnul Hunor Kelemen vorbea preşedintelui PPE despre divizarea ungurilor. Democraţia, pluralismul democratic nu înseamnă divizare. Ce ar spune românii dacă s-ar contesta pluralitatea, pluripartitismul politicii româneşti", a mai spus europarlamentarul.

Senatul a respins un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

        Plenul Senatului a respins, marţi (25 sept.a.c.), proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso

Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare şi două abţineri, Senatul fiind forul decizional.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă încă din 2005 de Camera Deputaţilor, iar la Senat proiectul a trenat mai mulţi ani, primind în iunie 2009 un raport negativ de la comisiile juridică şi pentru administraţie publică. Din decembrie 2009, proiectul a mai fost introdus de alte zece ori pe ordinea de zi a şedinţelor de plen ale Senatului, însă nu s-a reuşit niciodată votarea lui.

Cei doi iniţiatori susţineau în expunerea de motive că "secuimea, populaţia autohtonă cu identitate naţională maghiară, majoritară în Ţinutul Secuiesc, revendică autonomia teritorială a acestei regiuni în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale şi cu practica în acest domeniu din statele Uniunii Europene".

Ei argumentau propunerea lor legislativă şi prin faptul că raportul Parlamentului European cu privire la cererea de aderare a României la Uniunea Europeană, din 1 aprilie 2005, menţiona că "protecţia monorităţii maghiare necesită măsuri suplimentare, în conformitate cu principiile subsidiarităţii şi ale autoguvernării".

Raportul celor două comisii subliniază că "niciun grup şi nicio persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu", iar organizarea administrativ-teritorială în regiune autonomă, cu ţinut sau scaune, depăşeşte limitele organizării statale a României aşa cum este prevăzută la articolul 3 al Constituţiei, cu comunele, oraşele şi judeţele ca singure unităţi administrative recunoscute.

Cei doi iniţiatori nu mai sunt parlamentari. Sogor Csaba este în prezent deputat european al UDMR.

Kelemen: Autonomia dorită de maghiari nu e împotriva statului român şi la un moment dat se va realiza

 

   MEDIAFAX     Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că autonomia Ţinutului Secuiesc nu este împotriva statului român şi a statului unitar, ci este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza.

Kelemen Hunor a fost întrebat, sâmbătă, la Catalina (judeţul Covasna), unde a participat la inaugurarea unui drum judeţean reabilitat din fonduri europene, cum comentează afirmaţia preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, conform căreia autonomia Ţinutului Secuiesc nu este permisă de Constituţie.

"Constituţia poate fi amendată, va fi amendată şi autonomia nu este împotriva statului român şi nu este împotriva statului unitar", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a subliniat că autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza.

"Autonomia nu înseamnă secesiune, autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza", a conchis Kelemen Hunor.

Întrebat de jurnalişti ce părere are despre autonomia pe care o vor secuii, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a menţionat că "aici o să fie cinstit" deoarece "Constituţia are tot ceea ce trebuie să inţelegem din ce se poate în România".

"Eliberarea Ardealului de sub ocupaţia română" - filmuleţe cu tineri în uniforme militare învăţaţi să folosească arme, la Tabăra EMI din Harghita

 

      Trei filmuleţe cu tineri în uniforme militare, care sunt învăţaţi să folosească armele, alături de un mesaj pentru "eliberarea Ardealului de sub ocupaţia română" şi chemarea la Tabăra EMI din Harghita au apărut pe internet, organizatorii taberei spunând că e "o provocare" şi că au anunţat Poliţia.

Joi, pe internet au fost postate trei filmuleţe în care sunt prezentaţi mai mulţi tineri, îmbrăcaţi în uniforme militare, care sunt învăţaţi să tragă cu pistolul sau cu puşca, precum şi antrenamentele instructorilor lor, în poligoane care trag la ţintă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sub fiecare dintre cele trei filmuleţe apare mesajul "Noi suntem Miliţia Secuiască Maghiară, cei chemaţi pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţia română. Dacă vrei să te alături, caută-ne la tabăra EMI din Borzont. Filmul arată cât suntem de hotărâţi în acţiunile noastre".

Sub mesajul respectiv sunt trecute un nume - Sorban Ors Attila - şi un număr de telefon.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Sorban a declarat că nu a postat niciun film şi nici nu se ocupă cu astfel de activităţi.

"Eu nu am postat niciun filmuleţ, niciodată nu am fost la un astfel de eveniment şi nici nu am organizat aşa ceva. Sunt provocări pentru Tabăra EMI care se desfăşoară la Borzont. Eu sunt un organizator al taberei, sunt şeful serviciului de pază, asigur liniştea şi ordinea publică aici şi pot să vă spun că tabăra are un caracter cultural, pentru tineri", a declarat Sorban Ors Attila.

El a spus că numele şi numărul său de telefon apar pe site-ul organizaţiei "Tineretul Maghiar din Ardeal", precum şi pe site-uri de socializare, iar cineva le-ar fi putut lua de acolo pentru a le folosi.

Întrebat unde ar fi putut fi făcute fimuleţele, el a spus că în niciun caz în Tabăra EMI de la Borzont şi cel mai probabil au fost realizate în Ungaria.

Reprezentantul organizatorului principal al Taberei EMI, Soos Sandor, a declarat că filmele nu sunt realizate în Tabăra EMI de la Borzont, ci în Ungaria şi că a contactat Poliţia pentru a fi identificată persoana care a postat filmuleţe pe internet.

"Este o provocare pur şi simplu. Noi am râs când le-am văzut, însă am verificat şi sunt făcute în Ungaria, lângă Budapesta, într-un poligon. Acum încercăm să aflăm cine este cel care le-a postat pe internet, am luat deja legătura cu Poliţia şi vom depune şi o plângere împotriva provocatorului, ca să fie tras la răspundere. Nu este vorba nicidecum de astfel de activităţi în tabăra noastră, e o prostie făcută ca să dezinformeze oamenii", a precizat Soos Sandor, reprezentant al organizaţiei "Tineretul Maghiar din Ardeal" (EMI).

Csibi Barna, cel care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu: "Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară. OCUPANŢI, CĂRAŢI-VĂ!"

 

  GÂNDUL     Aproximativ 70 de persoane au comemorat la Miercurea Ciuc Tratatul de la Trianon, în timp ce Csibi Barna, cunoscut fiindcă l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, a avut două pancarte, una inscripţionată cu mesajul "Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!".

 Comemorarea de la Miercurea Ciuc a început la ora 17.30 în faţa Consulatului General al Republicii Ungare din reşedinţa harghiteană, unde s-au întâlnit membrii "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM), purtând în mâini drapelul Ungariei, steaguri negre şi drapelul arpadian, simbol al organizaţiei extremiste din Ungaria "Garda Maghiară”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 Lor li s-au alăturat Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea "Matyas" din Ciucul de Jos şi localnici, printre ei aflându-se şi candidaţi la alegerile locale, pentru o baie de mulţime.

 Înainte de a porni cu toţii în marş, ocolind oraşul până la Liceul "Marton Aron", participanţii au intonat imnul Ungariei, au susţinut discursuri în care au vorbit despre semnificaţia Tratatului de la Trianon pentru maghiari, iar la final au intonat imnul secuilor.

 Liderul "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM) - organizaţia Miercurea Ciuc, Szocs Csongor, a declarat că niciodată nu a existat în lume un popor "mai umilit" decât cel maghiar în ziua de 4 iunie 1920, când a fost semnat Tratatul de la Trianon.

 "Tratatul de pace de la Trianon este unul ridicol. Niciodată în lume nu a fost un popor mai umilit decât al nostru, la Trianon. Ziua de astăzi este o zi de doliu, nu o sărbătoare. Nu trebuie să ne plecăm capul, ci să stăm cu fruntea sus şi să luptăm zi de zi pentru a ne atinge ţelurile, să câştigăm drepturile maghiarilor în teritoriile rupte. Mesajul meu pentru fraţii noştri care trăiesc în teritoriile separate din ţara acum ciuntită, pentru toţi maghiarii, este să luptăm continuu pentru a supravieţui", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Szocs Congor.

 Împlinirea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Tranon a fost comemorată şi de Csibi Barna, harghiteanul care în luna martie a anului trecut l-a "spânzurat" în mod simbolic pe Avram Iancu.

 Timp de o oră, Csibi Barna a stat în centrul oraşului, în Piaţa Majlath Gusztav Karolu, în faţa a două pancarte pe care a scris: "Jos Trianonul" şi "Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!", cu drapelul Ungariei în mâini.

  Între cele două pancarte, el a aşezat o cruce cu harta Ungariei Mari şi cu Coroana Maghiară.

 "Trianonul înseamnă o pacoste. Există o ţară a noastră, a strămoşilor mei, care a fost pur şi simplu pusă pe cruce şi lăsată să moară. Este timpul ca Tratatul de la Trianon să fie revizuit, în fapt el nici nu mai este în vigoare, trebuie să văd cum este cu legislaţia, că se pare că nici nu mai este în vigoare. Toată lumea crede în acest tratat, care nu mai este în vigoare", a spus Csibi Barna.

 Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul - Austriei, iar Croaţia şi Slavonia - Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).

Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef

  GÂNDUL    Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

 Prefectul judeţului Harghita a spus că instituţia pe care o conduce a atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, "orice acţiune de reînhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

 Prefectul a mai spus că termenul stabilit de Tribunalul Harghita este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

"Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

El mai spunea că la Odorheiu Secuiesc va fi înmormântată, "de fapt, cenuşa" lui Nyiro, ale cărui rămăşiţe pământeşti aduse de la Madrid "au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta", şi nu sicriul cu osemintele acestuia, aşa cum a susţinut iniţial purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seară, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primărie, Maria Precup, că a constatat că există "elemente" care dovedesc că autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovită de nulitate.

"Este foarte clar că PCM, al cărui preşedinte de onoare este preşedintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este în campanie electorală. Eu, care sunt din judeţul Harghita şi am participat la toate campaniile electorale, ştiu că întotdeauna au venit cu câte o «bombă» din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar şi mai ales cetăţenii un pic mai înfierbântaţi în ale autonomiei sau reînvierii Tratatului de la Trianon, să îi mobilizeze pentru a veni la vot. (...) Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condiţiile în care primarul a eliberat acea autorizaţie de reînhumare. Am constatat că sunt nişte elemente care dovedesc faptul că acea autorizaţie este lovită de nulitate şi Instituţia Prefectului din judeţul Harghita va solicita constatarea nulităţii acelei autorizaţii", a declarat Duşa.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la Bucureşti.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Grav, foarte GRAV, domnilor!!!

 

   Mihai GHEORGHIU  

       În urma unor aşa zise negocieri (şantaj ordinar) formaţiunea UDMR a obţinut ce şi-a  propus! Mai precis, prin hotărâre de guvern, înfiinţarea la UMF Târgu Mureş a unei Facultăţi de Medicină şi Farmacie, în care 338 de locuri să fie alocate specializărilor predate în limba maghiară!!!  Desigur, în acelaşi consens democratic, ca să nu şocheze opinia publică (care?), în paralel cu “rezervarea” locurilor respective s-a mai decis ca:  50 de locuri să fie rezervate pentru secţia de medicină în limba engleză şi alte12 pentru specializarea cu predare în limba română!

    Şi totuşi UDMR-ul se declară nemulţumit, declarând că este vorba de un compromis pe care de voie, de nevoie l-a acceptat!

    Pe de altă parte (nu am idee de ce!!!) parlamentarii PDL de Mureş reclamă sus şi tare şantajul!  Şi când mă întreb retoric de ce, nu o fac pentru că nu aş simpatiza cumva cu poziţia acestora din urmă, ci din simplul motiv că însăşi poziţia lor mă miră pur şi simplu!!!

    Prin intermediul a nenumăratelor mele articole publicate în mass-media românească din exil şi mai ales în propriul meu ziar, Lumea Românească, am atenţionat cu insistenţă că acestă cârdăşie cu UDMR-ul, în vederea obţinerii unei aşa zise coaliţii la guvernare, este contraproductivă şi ameninţă UNITATEA STATALĂ A ROMÂNIEI!

    Acum, ar trebui oare să mă bucur că am avut dreptate, spunând iată unde s-a ajuns? Nu! Nici vorbă de aşa ceva şi asta din două motive. În primul rând pentru că faptul în sine, dezmembrarea ţării mele, fireşte, nu mă poate bucura! Şi în al doilea rând, din nefericire, pentru că procesul distructiv nu se va opri aici, ci va continua până la regionalizarea României (în primă fază)!   

    Astăzi, 13 martie a.c., aflăm că: “hotărârea de guvern care prevede înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş a trecut, marţi, în primă lectură de executiv şi a fost pusă pentru zece zile în dezbatere publică”!!!

    Mi-e teamă că ceea ce Premierul Mihai Răzvan Ungureanu consideră a fi o “Soluţie tehnică”, aşa cum domnia sa o numeşte, o simplă completare a unui HG de anul trecut privind specializările, etc., va reprezenta în viitorul apropiat un punct de referinţă NEGATIV! UN COMPROMIS ce va lovi, mai curând sau mai târziu, asemenea unui bumerang în INTEGRITATEA NAŢIONALĂ ŞI CHIAR FIZICĂ a României!

Concret şi pentru moment, la Târgu Mureş, pe lângă facultăţile de medicină, medicină dentară şi farmacie, se înfiinţează o nouă Facultate de medicină şi farmacie. Prin respectivul act normativ numărul de locuri prevăzut pentru aceasta este de 400!

Dar, iată, desfăşurarea completă: 50 de locuri alocate specializării asistenţei medicale în limba maghiară, alte 200 de locuri pentru medicină în limba maghiară , alte 75 pentru farmacie în limba maghiară. Alăturat acestei repartizări democratice, aşa de ochii lumii cum am mai spus, s-au mai rezervat: 50 de locuri pentru medicină în limba engleză, şi alte 25 de locuri pentru limba română, specializarea moaşe.

Deci, faceţi şi dumneavoastră un calcul sumar şi judecaţi la proprie latitudine cât de democratice sunt aceste prevederi (concesii)? 

     Oare, mă întreb, cât de normală sau democratică, (luaţi-o cum vreţi), este acestă distribuire de 80% din totalul numărului de locuri de şcolarizare rezervat studenţilor, etnicilor maghiari?!  Ciudată decizie, penibil compromis!

 După ce în cursul zilei de ieri în cadrul Coaliţiei democrat-liberalii şi maghiarii căzuseră la un accord de principiu pentru HG-ul de înfiinţare a facultăţii în limba maghiară, ceva mai târziu, aceiaşi membri ai Coaliţiei, probabil deveniţi conştienţi de gravitatea deciziei în sine, par a fi încercat a face un pas înapoi! Ca răspuns la acestă neseriozitate, Uniunea condusă de Kelemen Hunor şi la îndemnul direct al acestuia a decis de a nu mai lua parte la lucrările Camerei Deputaţilor şi Senatului! A fost momentul când în scenă a apărut şi vicepremierul Marko Bela care s-a dus personal la guvern să negocieze! 

    Curioase, în aceste condiţii de compromis perpetuat nefast pe o periodă de aproape 23 de ani, mi se par declaraţiile unora care parcă habar nu au pe ce lume trăiesc! De pildă  Mihai Oprişcan, deputat PDL de Mureş, declară cu nonşalanţă, postând în victimă de necunoştinţă de cauză: “UDMR ne-a pus cu spatele la zid!”!   Eh, nu mai spune domnule deputat! Eşti profound mirat, nu-i aşa?  Păi dacă, să zicem prin absurd, nu ai ştiut nimic din tot ce s-a cusut şi s-a ţesut în jurul României de atâta amar de vreme, ce cauţi în Senatul acesteia?

    Totuşi, vreau să fiu bine înţeles! Aici nu este vorba de PDL, PSD sau vreo altă formaţiune politică anume!  Mai mult ca sigur, numai  întâmplător actuala stare de fapt, derulată cu atâta minuţiozitate de iredentiştii maghiari, s-a acutizat ajungând în acest stagiu, tocmai pe fondul de guvernare majoritară a PDL! Căci, după câte îmi aduc eu bine aminte, toate guvernările democratice de după ’89, fără excepţie, au invitat UDMR-ul la guvernare în interesul meschin de a fi la Putere şi a se înfrupta din plin din prerogativele (privilegiile) oferite de acesta. Iar acum nimeni nu ştie cum şi ce fel!!!            

    Pentru moment am să mă opresc aici! Am să continui însă să privesc cu interes scena politicii noastre româneşti, felul în care politicienii români vor trata actuala problemă de interes naţional. Şi când spun asta nu mă refer la acei aşa zişi politicieni care, prin încăpăţânarea lor diabolică de a-l da jos pe Băsescu şi a ajunge la Putere, recurg la tot felul de greve parlamentare, creind astfel precedente periculoase care iată unde duc!

Foametea, ca instrument politic

   Dacian DUMITRESCU 

          La 16.11.2011 ora 1045 am ajuns împreuna cu Marian Clenciu – preşedintele ’’Asociaţiei Pro Basarabia’’ la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Aici urma să înceapă la ora 1100 lansarea celei de a doua cărţi a tânărului basarabean Vadim Guzun. De formaţie jurist Vadim Guzun este astăzi diplomat în MAE şi doctorand al Institutului de Istorie ’’ George Băritiu’’ din Cluj - Napoca.

          Prima carte scrisă de el anul acesta se numeşte ’’ Marea Foamete Sovietică 1926-1936’’ iar cea de-a doua lucrare este ’’Foametea, Piatiletka şi Ferma Colectivă 1926 – 1936, Documente diplomatice Romaneşti.’’

          Rămăsesem afară la o tigară când o maşină, un Volkswagen argintiu a parcat în trombă pe trotuarul din faţa instituţiei. Un tip antipatic cu o figură arogantă a trecut prin micul grup aflat în faţa intrării fără să ne privească măcar şi a pătruns în clădire. Cineva din grup a privit numărul de înmatriculare CD-156137 şi a zis :’’Ruşii ăştia tot sovietici au rămas’’.

          Am intrat cu toţii şi a început conferinţa de prezentare a cărţii prezidată de directorul institutului venerabilul domn Radu Ciuceanu – fost deţinut politic.

          Acesta multumeşte pentru prezenţă domnului ambasador al Lituaniei, secretarului II al Ambasadei Federaţiei Ruse, domnului consilier Vitalie Timis de la Ambasada Ucrainei precum şi ataşatului militar Ucrainean Volodimir Gavrilov.

          Un ziarist de lângă mine îi spune colegului :’’Parcă s-ar lansa veun portavion şi nu doar o carte’’.

Domnul director Radu Ciuceanu a vorbit magistral în deschidere despre rolul istoricului în societăţile democratice şi a prezentat cartea propriu-zis : o culegere de documente româneşti din arhivele MAE privind uciderea a circa 5 – 7 milioane de ţărani ucraineni prin înfometare pentru că se opuneau colectivizării.

          Apoi domnul director Ciuceanu a început să vorbească liber :’’Noi nu întreţineam pe atunci relaţii diplomatice cu URSS, n-aveam legături cu bolsevicii dar ştiam  tot pentru că serviciile noastre lucrau, aveam agenţi care raportau orice mişcare. În afară de asta ne foloseam de diplomaţii acreditaţi la Moscova şi care caştigaseră încrederea ruşilor. Ne foloseam de diplomaţii greci acreditaţi acolo pe care-i recrutasem în solda noastră ‘’. Arogantul diplomat rus prezent la conferinţă şi-a acoperit faţa cu palma, parcă nu mai dorea să mai vadă nimic.

          Foametea este experimentată de Stalin ca instrument politic prima oară în Ucraina în perioada 1926- 1936 iar apoi criminalul instrument de ucidere în masă este folosit în Basarabia în 1946-1950.

Din partea Institutului au mai vorbit profesorul Buga şi Secretarul ştiinţific Octavian Roske.

La final a luat cuvântul şi ambasadorul Lituaniei care a pus la zid definitiv pe Stalin şi sistemul sovietic.

Ultimul a luat cuvântul chiar autorul Vadim Guzun în cuvinte simple dar cu un mesaj copleşitor, după care a răspuns cu eleganţă la toate întrebările.

Doritorii au putut achiziţiona câte un exemplar al cărţii iar autorul a împărţit răbdător autografe tuturor.

Am fost invitaţi la un pateu şi un pahar cu vin dar alte îndatoriri ne chemau şi la ora 1330  am plecat în grupuri mici, fiecare sprea treburile sale.

“Autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora - teritorială pentru cei ce trăiesc în bloc”

      Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, la Universitatea de vară "Tusvanyos", că se doreşte "autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora şi teritorială pentru cei care trăiesc în bloc", adăugând că aceste solicitări nu sunt diferite de "ceea ce s-a realizat" în alte ţări UE.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit despre politica naţională a Ungariei în privinţa minorităţilor maghiare din lume.

El a spus că politica naţională a Ungariei se bazează pe trei piloni, şi anume maghiarii din Ungaria, cei din vecinătatea acestui stat şi maghiarii din diaspora.

Semjen a spus că statul ungar trebuie să reprezinte drepturile tuturor şi a susţinut că această naţiune trebuie să fie unificată.

Vicepremierul Ungariei a declarat că primul pas spre unificare a fost făcut, şi anume adoptarea de către actualul Guvern a legii dublei cetăţenii.

Semjen a prezentat modalitatea prin care poate fi obţinută dubla cetăţenie, specificând că de la 1 ianuarie 2011 aceasta poate fi cerută.

El consideră că legea dublei cetăţenii nu discriminează pe nimeni, ci dimpotrivă, corectează "discriminări grave".

"Trădarea de neam a lui Ferenc Gyurcsany, făcută în decembrie 2004, trebuia corectată şi acest lucru s-a produs. Legea dublei cetăţenii este un drept, nu încălcăm politica vreunei ţări şi de dragul politicii interne a unor state nu renunţăm la drepturile noastre", a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a abordat problema autonomiei pentru minorităţile maghiare din Bazinul Carpatic, afirmând că nu cere alte lucruri decât ceea ce s-a realizat până acum în Uniunea Europeană.

"Nu cerem nimic altceva decât ceea ce s-a realizat în alte ţări din Uniunea Europeană. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturală, iar pentru maghiarii care trăiesc în bloc vrem autonomie teritorială. Dacă alte naţiuni nu renunţă la ele, nici noi nu renunţăm", a afirmat Semjen.

El a menţionat că, pentru persistenţa etniei maghiare, este important ca acolo unde reprezentanţii acesteia sunt majoritari să existe partide etnice maghiare, iar acolo unde nu se poate ar trebui să existe secţii maghiare ale partidelor ne-etnice.

"Aceste aspecte definesc strategia noastră naţională, nu alte simpatii", a încheiat Semjen, adăugând că politica dusă de Ungaria pentru minorităţi se va axa pe permanenţa naţiunii maghiare, dezvoltarea ei şi a fiecărui individ.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Boc răspunde afirmaţiilor lui Tokes privind autonomia

Premierul Emil Boc a răspuns, vineri, declaraţiilor vicepreşedintelui Parlamentului European Tokes Laszlo referitoare la autonomie, declarând că România are o Constituţie care trebuie respectată, şi nu discutată.

"România are o Constituţie care se respectă, nu se discută", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă, informează Mediafax.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

                           MAE îşi reafirmă poziţia de nerecunoaştere a statalităţii Kosovo

 Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) îşi reafirmă poziţia cunoscută de nerecunoaştere a statalităţii Kosovo şi precizează că CIJ (Curtea Internaţională de Justiţie) a analizat, cu caracter limitativ, numai legalitatea actului de a face o declaraţie de independenţă, nu şi consecinţele juridice ale acesteia, adică problema legalităţii constituirii unui pretins nou stat.

"MAE apreciază necesară analiza în detaliu a Avizului, pentru a identifica în mod corect şi complet raţionamentul pe care s-a bazat instanţa de la Haga. Textul acestuia are un caracter complex, datorat multitudinii problemelor juridice analizate, precum şi modului în care a fost formulată întrebarea adresată Curţii. Partea română constată, în analiză preliminară, faptul că modalitatea formulării întrebării de către Adunarea Generală ONU nu a permis Curţii să abordeze problema pe fond. Astfel, Curtea a analizat, cu caracter limitativ, numai legalitatea actului propriu-zis de a face o declaraţie de independenţă, dar nu şi consecinţele juridice ale acesteia, adică problema legalităţii constituirii unui pretins nou stat", se arată vineri într-un comunicat al MAE , remis Mediafax, privind Avizul consultativ privind "Conformitatea cu dreptul internaţional a declaraţiei unilaterale de independenţă a instituţiilor provizorii de autoguvernare din Kosovo" al Curţii Internaţionale de Justiţie.

Potrivit sursei citate, CIJ a remarcat în aviz caracterul restrâns şi specific al întrebării, subliniind că aceasta nu s-a referit şi la consecinţele declaraţiei, la faptul dacă provincia Kosovo a dobândit sau nu statalitatea sau la validitatea sau efectele juridice ale recunoaşterii Kosovo de către acele state care au recunoscut provincia ca stat.

"Prin urmare, Curtea nu a mai examinat problema dacă declaraţia a condus sau nu la crearea legală a unui stat şi nici dacă dreptul internaţional conferă Kosovo un drept de a-şi declara independenţa sau un drept la secesiune. Curtea arată foarte clar că nu poate examina - pentru că se află în afara întrebării, aşa cum a fost formulată - aplicabilitatea dreptului la autodeterminare în cazul de faţă. MAE observă că această abordare limitativă este criticată de opiniile dizidente ataşate avizului. În aceste condiţii, MAE îşi reafirmă poziţia cunoscută cu privire la nerecunoaşterea statalităţii Kosovo, exprimată constant în ultimii ani", se mai arată în comunicat.

MAE îşi exprimă speranţa în reluarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina, în vederea identificării unei soluţii care să corespundă intereselor ambelor părţi şi care să vizeze stabilitatea şi perspectiva europeană a regiunii.

CIJ a apreciat, joi, că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional, într-un aviz consultativ privind legalitatea acestei declaraţii.

Până în prezent, Kosovo, cu o populaţie de două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi, a fost recunoscut de 69 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE. (MEDIAFAX)

    Reacţii la afirmaţiile lui Laszlo Tokes privind autonomia  
      Mai mulţi politicieni au comentat, vineri, afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European Laszlo Tokes, potrivit cărora dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

PC: Băsescu şi Parlamentul European să ia atitudine în legătură cu declaraţiile lui Tokes

Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu critică declaraţiile recente ale vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes despre nevoia ca secuimea să iasă în stradă pentru autonomie, afirmând că şeful statului, ministrul de Externe, europarlamentarii români şi întregul Parlament European ar trebui să ia atitudine.

"Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes propune în mod public tribalizarea Europei după modelul hunilor lui Attila şi atacă în mod deschis suveranitatea şi integritatea teritorială a României. Conform viziunii celui care a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu ajutorul UDMR şi PDL, marea Europă unită ar trebui să se împartă în mici enclave etnice după modelul Kosovo, lucru pe care i-l propune şi Spaniei, nu numai României. Pentru atingerea acestui scop, ieşirea în stradă a minorităţilor etnice şi agitarea violentă a naţionalismului i se pare lui Laszlo Tokes, care are nostalgia războaielor din Bosnia, cea mai potrivită soluţie", susţine Diaconu.

El afirmă că preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Externe Teodor Baconschi şi toţi europarlamentarii români trebuie să înainteze de urgenţă un protest oficial în numele României la Parlamentul European faţă de actele lui Laszlo Tokes de incitare la violenţă şi la dezmembrarea unui stat membru al Uniunii Europene.

"Dacă Traian Băsescu a acuzat Comisia Europeană că a întocmit un raport nedrept pe justiţie, să intervină şi acum faţă de comportamentul evident extremist al vicepreşedintelui Parlamentului European. Parlamentul European are datoria de a se delimita ferm de aceste declaraţii care îndeamnă la conflicte etnice şi la dezmembrarea statelor-membre al Uniunii Europene. Dacă Parlamentul European nu reacţionează şi nu condamnă atitudinea vicepreşedintelui acestei instituţii, oprind asemenea gesturi iresponsabile, înseamnă că le aprobă şi că devine părtaş la un demers de tribalizare al Europei la numai 65 de ani de la dezastrul celui de-al doilea Război Mondial în care a aruncat-o exact acest gen de atitudine extremistă", se arată în comunicat.

Diaconu afirmă că dacă nu îl opreşte pe Lazslo Tokes să provoace "ură şi conflicte etnice în numele său, Parlamentul European lasă uşa deschisă unei noi ere întunecate în care segregaţionismul şi tribalismul vor aduce înapoi conflictele etnice, enclavizarea şi epurările în chiar inima bătrânului continent".

CIJ a apreciat, joi, că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional, într-un aviz consultativ privind legalitatea acestei declaraţii.

PSD cere ca Băsescu, Boc şi Baconschi să ia poziţie oficială de condamnare a declaraţiilor lui Tokes

"Solicităm ca preşedintele Traian Băsescu, Guvernul, premierul, instituţiile statului să prezinte o poziţie clară, oficială, publică, cu privire la aceste aspecte", a spus vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean.

El a precizat că PSD consideră aceste declaraţii "absolut inacceptabile şi condamnabile", în special îndemnul de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară pentru atingerea obiectivului privind autonomia sau chiar independenţa.

"În ceea ce priveşte reacţiile cu privire la modalitatea de interpretare a acestui aviz (al Curţii Internaţionale de Justiţie referitor la Kosovo- n.r.), declaraţiile formulate de Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European din partea PPE, cu sprijinul parlamentarilor PDL, şi declaraţiile preşedintelui executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor - spunem în numele PSD - sunt absolut inacceptabile, condamnabile, în special îndemnul de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară pentru atingerea acestui obiectiv - autonomia sau chiar independenţa", a spus Corlăţean.

Vicepreşedintele PSD a arătat că, potrivit Constituţiei, aceste obiective nu pot fi atinse prin mijloace democratice, având în vedere că România este un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil, că suveranitatea aparţine poporului român şi că niciun grup sau persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu, iar aceste atribute ale statului nu pot forma obiectul revizuirii.

Corlăţean a mai spus că îndemnul de a ieşi în stradă pentru aceste obiective este un îndemn periculos, care necesită o reacţie foarte clară, fermă din partea statului român, în sensul condamnării acestuia.

El a menţionat că PSD doreşte să se adreseze celorlate partide politice româneşti, în special PDL, pentru a avea o poziţie clară de respingere a declaraţiilor privind autonomia şi a elaborării unor paralele între situaţia din Kosovo şi cea din România.

"Cerem partidelor politice româneşti, în special PDL, frate de grupare politică în PPE cu Laszlo Tokes, pe care l-a spusţinut şi promovat ca vicepreşedinte al Parlamentului European, să ridice această chestiune în grupul PPE, pentru că Europa de azi nu are nevoie de false conflicte şi tensiuni", a spus Corlăţean.

PNL: Propunerea lui Tokes este ilegală şi neconstituţională

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Craiova, că afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu surprind, eurodeputatul român având astfel de poziţii de mai multe ori în ultimii "mulţi ani".

"Nu ne surprind aceste declaraţii şi ele vin ca o continuare a poziţiilor domnului Laszlo Tokes din ultimii ani. Din punctul nostru de vedere, noi considerăm că România este printre ţările fruntaşe din UE cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv a minorităţilor naţionale, cadrul nostru constituţional fiind printre cele mai moderne pe acest subiect", a declarat Mihai Voicu.

El apreciază că propunerea lui Laszlo Tokes este ilegală şi neconstituţională.

"Ne opunem ferm la orice fel de depăşire a cadrului constituţional. Autonomia sau orice astfel de formă, menţionată de domnul Tokes, este ilegală, neconstituţională, iar PNL îşi exprimă opoziţia fermă faţă de aceste declaraţii", a mai spus Mihai Voicu.

Purtătorul de cuvânt al PNL susţine că aşteaptă încă un răspuns din partea europarlamentarilor PDL, membri ai grupului popularilor europeni din care face parte şi Laszlo Tokes, privind motivul pentru care l-au susţinut cu "vehemenţă" pentru a obţine "cea mai importantă funcţie pe care un europarlamentar român o deţine în acest moment", respectiv vicepreşedinte al PE.

"Nu am primit nici până acum răspuns, iar în acest context răspunsul devine necesar, din partea europarlamentarilor PDL şi a conducerii PDL care ar trebui să ne explice vehemenţa cu care l-au susţinut pe domnul Laszlo Tokes din partea familiei politice din care aparţin (PPE - n. r.) pentru funcţia de vicepreşedinte al PE", a arătat Voicu.

Întrebat dacă PNL se aştepta ca PDL să ia atitudine faţă de declaraţiile vicepreşedintelui PE, Laszlo Tokes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: "Mi-aş dori să am o declaraţie a PDL faţă de aceste opinii ale domnului Tokes şi mi-aş dori foarte mult ca aceste declaraţii să fie urmate şi de o retragere a sprijinului politic din cadrul PPE pentru domnul Tokes, în calitate de vicepreşedinte al PE. Atunci cred că PDL ar putea să demonstreze că susţinerea pentru Laszlo Tokes a fost o eroare politică".

Cristian Preda: Declaraţia lui Tokes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este inacceptabilă

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că declaraţia vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este "inacceptabilă" şi "nu contribuie la reconciliere".

"Declaraţia lui Laszlo Tokes este inacceptabilă. Nu există niciun fel de asemănare între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc. Nu este legitimă o chemare în stradă a secuilor. În niciun caz decizia de la Haga nu legitimează o revendicare a secuilor sau a oricărui grup etnic din România. Cine forţează o astfel de comparţie produce o gravă confuzie", a declarat Preda.

El a spus că nu poate să anticipeze reacţia pe care o vor avea alte grupuri politice din PE.

Întrebat cum comentează faptul că PDL l-a susţinut pe Laszlo Tokes să devină vicepreşedinte al PE, Cristian Preda a afirmat că, pe plan european, Laszlo Tokes este apreciat pentru rolul pe care acesta l-a avut în Revoluţia din România şi în căderea comunismului.

"PDL nu l-a susţinut pentru poziţia lui privind minorităţile, ci pentru acest rol al său şi pentru promisiunea de a participa la reconcilierea româno-maghiară. Printr-o asemenea declaraţie, nu cred că participă la o asemenea reconciliere. Dar nu putem face un delict din asta", a precizat europarlamentarul PDL.

PCM: Dacă autorităţile nu-şi schimbă poziţia faţă de autonomie, secuimea va trebui să protesteze

 

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, declară că dacă autorităţile române nu îşi schimbă atitudinea faţă de autonomie secuimea va trebui să iasă în stradă, susţinând, în acelaşi timp, că şi Traian Băsescu şi Guvernul ar trebui să îşi schimbe poziţia faţă de acest deziderat.

Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, că speră că în secuime nu se va ajunge la problemele care au fost în Kosovo.

Kulcsar Terza a făcut un apel la preşedintele Traian Băsescu pentru ca România să recunoască independenţa Kosovo.

De asemenea, liderul PCM Covasna şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu şi Guvernul îşi vor schimba poziţia faţă de dezideratul privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

"În mod obligatoriu atât domnul preşedinte Băsescu, cât şi Guvernul României trebuie să-şi schimbe poziţia faţă de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. România este membră a Uniunii Europene şi ar trebui să respecte legislaţia europeană privind drepturile omului, privind dreptul unei comunităţi la libertatea de a alege modul în care doreşte să trăiască", a spus Kulcsar Terza Jozsef.

El a adăugat că, dacă autorităţile române nu-şi schimbă poziţia faţă de dezideratul privind autonomia, secuimea va trebui să iasă în stradă, organizând inclusiv manifestaţii.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

 

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.

        UNPR: Declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă o sfidare inacceptabilă a Constituţiei

l   UNPR susţine că este de datoria fiecărui partid şi demnitar "să descurajeze tentaţiile autonomiste şi să limiteze derapajele" lui Laszlo Tokes, inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Demersurile europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă un risc şi o ameninţare la adresa României, aşa cum sunt definite în Strategia Naţională de Apărare (2010), constituind în esenţă o «proliferare a unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor, coeziunea socială sau relaţiile interetnice»", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de UNPR.

De asemenea, UNPR susţine că declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă "o sfidare inacceptabilă a Constituţiei şi a tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie".

"Invocarea autonomiei teritoriale şi, mai ales, prezentarea «ieşirii în stradă» ca soluţie în acest sens sunt provocări şi instigări lansate deliberat pentru a tensiona relaţiile dintre români şi maghiari. Riscurile şi posibilele consecinţe ale unui astfel de demers - mai ales pe fondul actualei crize economice şi al tentativelor de a aduce România în pragul instabilităţii politice - îl plasează pe Laszlo Tokes în conflict cu legea, cu litera Constituţiei şi cu dezideratul european al armoniei inter-etnice. Practic, Laszlo Tokes se plasează astăzi împotriva României şi trebuie tratat ca atare de autorităţi", continuă comunicatul.

UNPR susţine că, în aceste condiţii, este de datoria fiecărui partid, a fiecărui demnitar şi a fiecărui român să descurajeze "tentaţiile autonomiste şi să limiteze derapajele" lui Laszlo Tokes, inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

"Ţara noastră este recunoscută ca exemplu de bune practici în materie de respectare a drepturilor minorităţilor şi orice pretenţie suplimentară, cum este cea legată de autonomie, trebuie respinsă energic de toate partidele politice şi de toţi reprezentanţii statului român", menţionează UNPR.

Conform comunicatului, UNPR îşi reafirmă opţiunea pentru stabilitate, pentru apărarea interesului naţional şi pentru respectarea Constituţiei. "De asemenea, UNPR cheamă toate partidele politice la solidaritate şi acţiune pentru menţinerea stabilităţii şi pentru limitarea riscurilor şi ameninţărilor pe care demersurile lui Laszlo Tokes le prezintă la adresa României", conchide sursa citată.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.

         Ce aveţi, nevrednicilor, cu această ţară?

     de Adrian PĂUNESCU
 
      Până la urmă, ce aveţi, nevrednicilor cu această ţară? Cum dracului de aţi ajuns voi, nişte sfertodocţi abuzivi, să conduceţi o Românie bimilenară, să vă îmbogăţiţi pe seama ei şi să nu vă astâmpăraţi nici după ce v-aţi făcut plinul, gaşcă de citrice putrede ce sunteţi! Noi, ăilalţi, aproape că vă şi iertasem pentru marşul vostru prin străchini, pentru neverosimila trecere într-o noapte de la stânga la dreapta, pentru toată contribuţia voastră la prăpădul general. Vă consideram nişte începători în ale politicii şi nişte buşteni în care încă nu a intrat meşterul cu dalta, să le dea forma. V-aţi trădat familiile şi prietenii, ca să cerşiţi un loc mai în faţă la momentul împărţirii de scaune. Şi dacă aţi fost cinici şi duri între voi, ce v-ar fi putut opri din opera de umilire şi retrogradare a poporului român, căruia i-aţi dat cu democraţia în cap, să-i treacă pofta de-a mai exprima opţiuni. Primele întruchipări ale voastre erau parcă din galeria de epubrete a unui prestidigitator alchimist. Cu timpul, leagănul naşterii voastre a fost chiuveta. Din spălăturile ei s-a putut naşte haita voastră nevertebrată şi lacomă.

Dar măcar o relaţie de bună ziua să fi menţinut voi cu poporul
pe care l-aţi târât în toate aventurile zoologiei infecte. Vă trebuia această legitimaţie nobilă facturată de poporul român. N-aţi păstrat nici măcar această regulă formală a jocului, aţi început să împărţiţi copite, în stânga şi în dreapta, celor care v-au girat începuturile ceţoase. Duduiţi printre noi cu o totală lipsă de ruşine şi cu un înspăimântător efect pervers al lipsei de biografie. V-aţi şters pe picioare şi pe creier cu steagurile şi aţi dat ţara care vă suportase pe trei frigidere, pe un fax, pe cinci televizoare şi pe o maşină automată de făcut bani. Aţi inventat geografii perverse şi n-aţi mai recunoscut istoria relaţiilor dintre ţara în care trăiţi şi alte ţări, importante şi decisive, ale lumii. Prin pluralism aţi înţeles indecizia înjositoare de a nu şti, în momentul oportun, care fund de stăpân trebuie spălat şi pupat, ca să-i crească importanţa.

Dar, mai ales, aţi învăţat să furaţi. Ăia care erau consideraţi performeri
, pentru că furau oul de sub cloşcă, au devenit, între timp, nişte amatori jalnici în comparaţie cu maeştrii care sunteţi. Iar unde n-aţi putut da lovituri directe aţi introdus şmechereşte politica voastră de tăiere din salarii şi din pensii, ca să acoperiţi prin drastică împuţinare ceea ce nici nu s-ar fi observat dacă ştiaţi să dinamizaţi componentele relansării economice. E pustiu pe unde călcaţi voi şi se goleşte ţara de medici, de avocaţi, de ingineri, de umanişti, de tehnicieni. Mor oamenii de disperare, bombardaţi perfid de ştirile pe care ţine să li le transmită, rânjind, rânjind şi din ochi, nu numai din gură, homunculul şef, ăla pus în capul trebii de piraţii lacrimii naţionale. Pe unde să mai scoatem capul, în acest joc de esenţă cinică, la care ne împingeţi de parcă ne-aţi mai pregăti, după viaţa nenorocită pe care o ducem, pentru o altă viaţă, de inconştienţă şi huzur.
Unde e capitalismul, ticăloşilor? Ce-i cu această infernală derivă în care pluteşte biata noastră ţară? Aţi jupuit zilnic poporul român, v-aţi îmbuibat şi v-aţi înfăşurat în ziduri groase de epidermă porcină, ca să nu vă mai deranjeze nici măcar un cuvânt din partea celor obidiţi. Cum faceţi voi, mă, zilnic teoria solidarităţii şi o adresaţi amărâţilor ţării, când aţi furat şi furaţi - legal şi ilegal - tocmai averea celor mulţi? Înapoi în zoologie, căpuşi portocalii! Poate aţi uitat un banc sinistru care circula acum câţiva ani prin estul Europei: a fost descoperită mama lui Lenin. Ea e vie. Şi e din nou gravidă.


Pierduta noastră ţară


Pierduta noastră ţară,
Ce se mai poate face,
Când, ca-n război, noi pierdem
Sărmana noastră pace?
Românii mor de foame
În propria lor ţară,
Nici nu se nasc copiii,
Că şi încep să moară.
E-o maladie gravă,
În fiecare casă
Mormântul ne atrage
Şi steaua ne apasă,
Aici, e-un fel de cuşcă,
Făcută din zăbrele,
Adolescenţii-nvaţă
Să mintă şi să-nşele.
Bătrânii-şi poartă vârsta
Prin zile nisipoase,
Dar cea mai grea povară
Li-s propriile oase.
N-au bani de-o biată pâine,
În pieţele corupte,
Nu-i mai ascultă nimeni
Pe cei întorşi din lupte.
Ferestrele-n oraşe,
Ferestrele în sate
Rămân şi zi, şi noapte
La fel de-ndoliate.
Şi, vai, ca nişte jalnici
Şi vinovaţi furunculi,
Apar pe trupul ţării
Distrugători homunculi.
Pierduta noastră ţară
Te-ai afundat în tine,
Apar marionete,
Ce clămpăne că-i bine
Impozite cretine
Şi taxe criminale
Blochează în cavale
Cântările de jale.
Se moare-n România
Ca-n abatoare stranii
Ce vite de tăiere
Au devenit ţăranii,
Dar trec şi muncitorii
Şi trec şi cărturarii,
Prin marile sentinţe
Şi marile avarii.
Pe-aici, prin România
Nu numai că se plânge,
Dar roua de pe iarbă
În zori miroase-a sânge.
Eşti văduvă de pace,
Tristeţea te omoară,
Pierduta noastră viaţă,
Pierduta noastră ţară! 

Ce ascunde proiectul Roşia Montană?

       Asistăm de aproape un deceniu la o acţiune agresivă şi insistentă, cum rar mi-a fost dat să aflu, vizând exploatarea (a se citi epuizarea completă) a resurselor aurifere şi argintifere, pe care le mai deţine România în acest moment în zona Roşiei Montana. Din câte cunosc, încrâncenarea unor locuitori din zonă, dar şi a surprinzător de multe ONG-uri, nu ţine doar de salvarea acestor resurse de metale preţioase (la care trebuie adăugate şi alte cantităţi impresionante de metale rare, care ar spori de zeci de ori profitul final declarat de către pretinsul investitor străin), ci în primul rând pentru evitarea transformării întregii zone a Carpaţilor Apuseni într-o zonă selenară, ca urmare a modului criminal în care se urmăreşte folosirea în cantităţi nepermise a unor substanţe chimice (în special cianuri, interzise peste tot în lumea civilizată), care riscă să otrăvească aerul, apa şi întregul mediu ambiant.

            Pe când eram deputat de Cluj, am asistat la o dezbatere organizată la Cluj-Napoca, la iniţiativa unor localnici şi a unor ONG-uri, total ostile acestui proiect. Mulţi dintre iniţiatorii acestei fulminante dezbateri nu mai sunt astăzi în viaţă, dispariţia lor fizică fiind într-un fel efectul presiunilor şi acţiunilor fără scrupule ale celor care se încrâncenează să implementeze un astfel de proiect. Am înaintat atunci treisprezece întrebări şi interpelări diverşilor membri ai Guvernului prezidat de Adrian Năstase, în vederea clarificării nu numai a unor aspecte de ordin strict legislativ, cât mai ales economice şi de protecţia mediului şi trebuie să recunosc că nici unul dintre răspunsurile celor treisprezece demnitari interpelaţi n-a avut darul de a mă convinge că e vorba de o operaţiune onestă şi nici că se urmărea altceva decât spolierea ultimelor avuţii naţionale ce scăpaseră atenţiei celor care urmăresc pauperizarea şi mai profundă şi definitivă a României şi românilor.

            Orice investitor raţional ar fi renunţat până în prezent în faţa unei opoziţii atât de categorice, venită din partea cetăţenilor, dar şi a numeroaselor instituţii publice, din care cea mai coerentă şi impresionantă poziţie, mi se pare, a fi avut-o Academia Română; cei care se află în spatele acestui proiect, vrând parcă să ne convingă – pe zi ce trece – că ceea ce se urmăreşte în realitate este cu mult mai mult decât ceea ce au declarat public, se încăpăţânează să continue agresiunea împotriva României până ce vor reuşi să îngenuncheze până şi ultima opoziţie ce le-ar mai sta în cale.

            Presa scrisă şi audio-vizuală, locală sau naţională, cu o crasă inconştienţă, este zilnic plină de numeroase acţiuni şi declaraţii aiuritoare a tot felul de personaje, mai mult sau mai puţin credibile, care pledează (oare, chiar atât de dezinteresat?) în favoarea acestui proiect. Aflăm, recent, că pe 8 iulie a.c., la Bucureşti va avea loc o conferinţă internaţională consacrată proiectului Roşia Montana şi impactului acestuia asupra economiei româneşti. După cum declară iniţiatorii acestei acţiuni, s-ar dori să fim obligaţi să acceptăm câştiguri directe şi indirecte, cifrate la 19 miliarde de dolari, sumă impresionantă, mai ales în această perioadă, de adâncă criză şi acută penurie de resurse financiare.

            Rămânând deplin consecvent cu poziţia pe care am exprimat-o în acele întrebări şi interpelări adresate Guvernului, în calitatea de parlamentar de Cluj, doresc să atenţionez asupra nevoii de a respinge o dată pentru totdeauna acest proiect. În pofida bilelor de sticlă şi mărgelelor calpe, fluturate înaintea ochilor unui popor disperat, sărăcit de alte proiecte similare celui de azi, ameninţat de sărăcia generată tocmai pe continentul de unde provin pretinşii binefăcători aflaţi în spatele proiectului Roşia Montană. Întrucât, este un proiect de interes naţional şi nu doar local, ar fi de dorit ca decizia finală să fie luată abia după ce întregul popor român s-ar fi pronunţat, în urma organizării unui referendum. În felul acesta, ar putea să dispară orice acuzaţii, reale sau imaginare, legate de coruperea sau tentativa de corupere a unor reprezentanţi ai unor autorităţi române, începând cu cele de la nivel local, judeţean şi terminând cu cele de la nivelul Executivului şi Parlamentului sau cu apropiaţi ai actualului preşedinte al României.

            Aş vrea să fie convinşi şi domnii Bogdan Baltazar, Ovidiu Nicolescu sau Moise Achim, care susţin public un asemenea proiect, că mie îmi pasă – cel puţin la fel ca şi lor – de viitorul economiei acestei ţări dar, însă, spre deosebire de ei, mie îmi pasă, în egală măsură, şi de impactul devastator pe care acest tip de exploatare minieră l-ar putea avea asupra Apusenilor. Cu alte cuvinte, eu mi-aş dori ca şi peste 10, 50 sau 100 de ani, la Roşia Montană, să poată avea loc alte ediţii  ale festivalului FÎNFEST, precum şi alte manifestări cultural-artistice, care să valorifice potenţialul cultural-spiritual al zonei, dar şi cel turistic şi de agrement, pe care este foarte posibil, ca materializarea acestui diabolic proiect să nu le mai facă posibile pentru generaţiile viitoare.

            Ceea ce este foarte curios, este faptul că, până în momentul de faţă, o serie de factori guvernamentali au manifestat o atitudine incoerentă şi duplicitară, cu toate că, în alte capitale europene, inclusiv la Bruxelles, există voci care condamnă vehement, cu argumente credibile, materializarea acestui proiect. Deoarece, această ţară, nu aparţine doar generaţiei de astăzi, ci şi generaţiilor viitoare, autorităţile de acum nu pot să sacrifice după bunul lor viitorul şi sănătatea acestora şi nu au dreptul, nici legal, nici moral, să cedeze în faţa agresivităţii dubioase a celor care urmăresc finalizarea acestui proiect otrăvit.

                                                                                                                                                                                                                                 Dr. Dan BRUDAŞCU

  M. Bela: Vom propune în continuare eliminarea caracterului de stat naţional al României  

de D.G. HotNews.ro     Uniunea Maghiarilor din România va propune în continuare eliminarea sintagmei referitoare la caracterul de "stat naţional" din Constituţia României, deşi nu crede că are şanse să obţină cele două treimi necesare în acest sens, a declarat vineri preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, citat de Mediafax.

Totuşi, presşdintele UDMR a recunoscut că nu crede că există vreo şansă să se obţină cele două treimi din voturile parlamentarilor necesare în acest sens.

"Deci noi am propus şi vom propune în continuare eliminarea acestui caracter de stat naţional, nu cel unitar, nu celelalte dispoziţii, deci ne referim la noţiunea de stat naţional. Dar vă spun sincer că eu sunt extrem de sceptic şi nu văd că am putea întruni o majoritate de două treimi sau un consens în legătură cu această modificare. Deci nu văd ca în acest moment am putea să avem câştig de cauză, foarte sincer", a spus acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului.

Parlamentul a adoptat, marţi, cu 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.

 Cerem anihilarea atentatelor la adresa siguranţei şi stabilităţii statului român ! 

PARTIDUL “PENTRU PATRIE”

  Bucureşti, sector 5, str. Veseliei 21A, Tel. / fax.  021.424.1550

  Tel.  0722.749.249, e-mail: ppp1993@gmail.com, www.pentrupatrie.ro

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Cerem anihilarea atentatelor la adresa siguranţei şi stabilităţii statului român !

 

Partidul „Pentru Patrie” condamnă cu fermitate hotărârile adoptate de Adunarea Aleşilor Locali din Secuime, din ziua de 12 martie a.c., pe care le consideră ca fiind o gravă ofensă adusă suveranităţii Statului Naţional Unitar Român, precum şi integrităţii teritoriale ale acestuia.

Dorim să reamintim, în modul cel mai serios, celor 300 de aleşi locali de etnie maghiară din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, că în conformitate prevederile Constituţiei României, singura limbă oficială în România este limba română, iar „suveranitatea naţională aparţine poporului român”, nici un grup sau persoană neputînd exercita suveranitatea în nume propriu.

În aceste condiţii, considerăm că hotările adoptate de Adunarea Aleşilor Locali din Secuime, de a declara limba maghiară ca a doua limbă oficială pe teritoriul celor trei judeţe, precum şi aceea de a înainta Parlamentului Europei un memorandum prin care se cere numirea unui raportor european pentru cele trei judeţe, sunt ilegitime şi constituie o gravă infracţiune împotriva prevederilor cosntitutionale.

De asemenea, dorim să adresăm un avertisment ferm tuturor acelor forţe care, prin acest fel de manifestări ilegale şi iresponsabile, ori prin declaraţii referitoare la un posibil Parlament Secuiesc, provoacă tensionarea relaţiilor interetnice în România, punînd în pericol stabilitatea internă şi echilibrul social. Considerăm că aceste forţe atentează la însăşi siguranţa naţională, făcînd jocul unor forţe externe, care nu văd cu ochi buni rolul important câştigat de România, prin stabilitatea sa internă, în cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru aceste motive, cerem preşedintelui României, primului ministru şi instituţiilor abilitate de Lege cu apărarea siguranţei naţionale, să intreprindă măsurile legale necesare anihilării acţiunilor arătate mai sus.

Am fost şi rămânem adepţii Statului de Drept şi păcii sociale, pentru care am militat şi milităm. Dar nu înţelegem să asistăm pasivi la vulnerabilizarea şi destabilizarea patriei noastre. 

                                   

Consiliul Politic al Partidului „Pentru Patrie”

          Preşedinte executiv                                                                          Preşedinte

             Coriolan Baciu                                                                             Virgil Totoescu  

                                                                                                     fost deţinut politic anticomunist

                                                      Bucureşti, 15 martie 2010

       Sute de maghiari au mărşăluit pe strazile Clujului - Ţinutul Secuiesc nu-i România

  R.M. HotNews.ro     Peste 400 de membri din nouă organizaţii ale tinerilor maghiari au pornit luni într-un marş pe străzile municipiului Cluj-Napoca, pentru a marca ziua de 15 martie 1848, când a început Revoluţia Ungară, informează Agerpres.

Tinerii maghiari au purtat steaguri ale Ungariei şi ale aşa-numitului Ţinut Secuiesc, precum şi
pancarte pe care scria în limba maghiară 'Ţinutul Secuiesc nu-i România”.

Printre participanţii la marş s-a numărat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas.

După mars a urmat o slujbă religioasă la Biserica 'Sfântul Mihail' şi s-au depus coroane de flori, iar în Piaţa Libertăţii au participat, potrivit organizatorilor, circa 4.000 de manifestanţi.

"Ziua de 15 martie este o zi a tuturor maghiarilor, care se sărbătoreşte nu numai în Ardeal, ci şi în toate părţile lumii unde sunt maghiari. Este evenimentul cel mai important al anului din punctul de vedere al comunităţii. Arată acea solidaritate de care avem nevoie", a declarat, cu aceasta ocazie, Cseke Attila.

Aleşiii Localii din Ţinutul Secuiesc a votat pentru oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc

        Participanţii la Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc de la Sfântu Gheorghe au aprobat, vineri după-amiază, cele patru proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, între care cel privind statulul limbii maghiare în zonă, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare al Adunării.

Una dintre hotărârile adoptate se referă la oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc, participanţii la Adunarea Aleşilor Locali de la Sfântu Gheorghe hotărând ca aceasta să aibă un statut identic cu limba oficială a statului.

Proiectul de hotărâre făcut public în luna ianuarie mai prevede că orice cetăţean cu domiciliul în secuime are dreptul să folosească liber şi în aceleaşi condiţii ambele limbi, atât în scris, cât şi oral, că autorităţile publice din regiune vor asigura folosirea oficială a ambelor limbi, adoptând actele normative şi creând condiţiile care asigură deplina egalitate a celor două limbi, iar Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, împreună cu specialiştii autorităţilor publice, va stabili lista acelor funcţii publice care pot fi ocupate numai de către persoane ce cunosc ambele limbi.

Şi celelalte trei proiecte de pe ordinea de zi - declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială în zonă, cel privind adresarea Adunării către Parlamentul României în legătură cu statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi cel privind adresarea către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei - au fost adoptate de participanţii la Adunarea de la Sfântu Gheorghe.

Primele două hotărâri vor fi transmise consiliilor locale din secuime, solicitându-se adoptarea unor HCL prin care să fie aplicate.

În ceea ce priveşte regulamentul de organizare şi funcţionare al Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, conform documentului adoptat, Adunarea este compusă din consilieri locali şi judeţeni, primari, limbile oficiale ale Adunării fiind româna şi maghiara.

De asemenea, Adunarea se convoacă de Comisia Permanentă în funcţie de necesităţi, dar cel puţin o dată la doi ani. Mandatul membrilor Comisiei Permanente este de patru ani, iar preşedintele acestei comisii se alege de membrii acesteia, prin vot secret.

Adunarea de la Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc şi a celui al Ungariei.

Aproximativ 300 de consilieri locali, judeţeni, primari şi viceprimari din Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri după-amiază, la Sfântu Gheorghe, la a doua Adunare a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc.

Majoritatea aleşilor locali prezenţi la evenimentul care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe au fost din partea PCM, dar erau şi unii de la UDMR, independenţi şi Partidul Verde. (MEDIAFAX)

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES