Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

   In Bucuresti a inceput eutanasierea cainilor sanatosi fara stapan. 187 de animale au fost omorate de miercuri !!!  
    de Catiusa Ivanov, HotNews.ro / Foto: HotNews / DP 

    Primaria Capitalei, prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, a inceput de miercuri eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturile municipalitatii, in doua zile fiind eutanasiati 187 de caini, potrivit datelor comunicate de institutie.

Razvan Bancescu, director de proiect la ASPA, spune ca sunt eutanasiati cainii care stau mai mult de 14 zile in adapost si nu sunt adoptati, in acest moment in aceasta situatie fiind circa o mie de animale. "Cainii pe care ii eutanasiem sunt caini pe care nu i-a vrut nimeni, care costa zilnic Primaria. Pentru a-i tine mai mult de 14 zile in adapost am nevoie de o justificare si nu este niciuna. Sunt caini care stau aici de 100 de zile. Ritmul adoptiilor a scazut foarte mult. Inainte se adoptau 30-50 de caini pe zi, acum doar 10-11", a declarat Razvan Bancescu.

Incepand din septembrie si pana in prezent, Primaria eutanasia doar cainii care aveau boli incurabile.

Bancescu a explicat ca a inceput eutanasierea cainilor deoarece potrivit legii ei trebuie sa stea doar 14 zile in adapost iar dupa aceasta perioada Curtea de Conturi va cere socoteala pentru cheltuielile aferente ingrijirii animalului.

De asemenea, Bancescu acuza Colegiul Medicilor Veterinari din Romania ca incearca sa blocheze programul de sterilizare a cainilor cu si fara stapan.

Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Veterinari a initiat in mod netransparent un proiect de hotarare prin care costurile sterilizarii pentru un caine cresc de la 120 - 150 de lei la 450 - 500 lei, din cauza introducerii unor analize de sange - glicemie, timp de coagulare, radiografie pulmonara, examen cardiologic etc - inainte de sterilizare. Pentru cainii cu stapan, sterizilizarea poate costa pana la 1000 de lei.

Acesta apreciaza ca masurile cerute de medicii veterinari sunt inutile deoarece in practica s-a dovedit ca mai putin de un caine dintr-o mie moare la sterilizare pe masa de operatie.

Bancescu spune ca municipalitatea nu va putea plati aceasta suma pentru fiecare caine adoptat deoarece inainte de adoptie trebuie sterilizati.

Aceasta masura, care se afla la nivelul de proiect, va ingreuna si bugetul posesorilor de caini. ASPA cere colegiului medicilor sa renunte la aceasta initiativa.

Potrivit proiectului de hotarare initiat de Colegiul Medicilor Veterinari privind adoptarea procedurilor de sterzilizare chirurgicala la caini, inainte de orice anestezie si interventie chirurgicala, cainele trebuie sa fie examinat fizic, sa i se asculte inima si plamanii si sa i se faca un set de analize la laborator. Minim trebuie facuta hemoleocograma, glicemie, proetine, uree, creatinina, ALT, AST si timp de coagulare. In functie de rezultatul analizelor se mai pot realiza: examen cardiologic EKG, examinarea radiologica a toracelui, ecografie abdominala si inca un set de analize de sange. Abia dupa aceasta se poate face anestezia si sterilizarea patrupedului.

Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, a declarat pentru Hotews.ro ca aceasta este doar o propunere si ca nu poate da mai multe detalii. "Este o propunere aflata in dezbaterea comisiilor de specialitate. Nu va pot da niciun fel de detaliu atata timp cat nu exista un act pus in aplicare. Este posibil sa ramana in aceasta forma, sa se aprobe doar o parte sau deloc. Consiliul National al Colegiului Medicilor Veterinari este cel care aproba forma finala. Este prematur sa imi dau cu parerea. Nu inteleg de ce s-a creat atata panica. Actul medical trebuie respectat indiferent ca este caine cu stapan sau fara."

Potrivit ASPA, in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, au fost capturati in Capitala 6.756 de caini de catre aceasta institutie. Dintre acestia, 4.920 de caini au fost adoptati, dintre care 2.463 adoptati de persoane fizice, iar 2.457 de ONG-uri. In ianuarie 2014, la Centrul Atirabic Matei Bals, s-au prezentat muscate de caini fara detinator 252 de persoane, fata de 809 in ianuarie 2013.

Numarul de persoane care au sunat la dispeceratul ASPA sa reclame prezenta maidanezilor a fost in luna ianuarie de circa 20-25 de persoane pe zi.

Tot in ianuarie 2014 au fost sterilizati la cabinetele cu care municipalitatea are contract, gratuit, 470 de caini cu stapan.

Potrivit lui Razvan Bancescu, rata de prindere a maidanezilor este de 90-100 de caini pe zi.

Potrivit Primariei Capitalei, in vara anului trecut, populatia de caini fara stapan din Bucuresti se ridica la circa 65 de mii de patrupede. Dupa moartea lui Ionut Anghel, copilul de 4 ani omorat de o haita de caini maidanezi in septembrie anul trecut, primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va strange 80% dintre cei circa 65 de mii de caini maidanezi din Bucuresti. El mai spunea atunci ca spera ca 50% dintre caini sa fie adoptati de cetateni si de ONG-uri si sa nu se recurga la eutanasiere.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si  TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.

Un pui de girafă de la o grădină zoologică din Copenhaga a fost ucis şi disecat în faţa vizitatorilor

de Adriana Stanca  - Foto: Mediafax (Keld Navntoft), AFP//Mediafax (Kasper Palsnov)  

   Un caz petrecut zilele trecute la o grădină zoologică din Copenhaga a stârnit un val de critici atât din partea opiniei publice, cât mai ales din partea organizaţiilor pentru protecţia animalelor. Un pui de girafă în vârstă de 18 luni a fost împuşcat de un medic veterinar în faţa mai multor persoane, printre care şi copii, apoi a fost disecat în faţa mulţimii, după care a fost dat leilor drept hrană, relatează The Guardian.

În ciuda unei petiţii semnate de 27.000 de persoane care cereau salvarea lui animalul pe nume Marius, reprezentanţii grădinii zoologice, împreună cu o echipă de medici veterinari, au precizat că au avut motive întemeiate pentru a lua această decizie. Aceştia au arătat că, fiind mascul, Marius s-ar fi împerecheat cu celelate exemplare din turma deţinută de grădina zoologică, fapt interzis de legislaţia europeană şi totodată periculos pentru specie.
 „(...) Decizia noastră s-a bazat pe argumente factuale şi corecte”, a explicat Bengt Holst, directorul ştiinţific al grădinii zoologice. „Nu putem să schimbăm ceva ce noi ştim că este rău doar pentru că în jurul nostru se petrec evenimente ce pun accent pe sentimente”, a continuat acesta, făcând referire la grupul de protestatari care a stat la porţile instituţiei pe durata întregului eveniment.
Acesta a subliniat că este important ca oamenii să înţeleagă că împerecherea între animalele aflate în captivitate trebuie controlată cu atenţie pentru evitarea apariţiei unor probleme ulterioare. „Dacă suntem serioşi în ceea ce priveşte activităţile de împerechere, inclusiv participarea la programe de împerechere, trebuie să facem ceea ce ştim că este corect. Iar asta a fost corect”, a mai spus Holst.

Reprezentanţii grădinii zoologice au explicat că Marius nu putea fi supus unui tratament pentru sterilitate, întrucât acestea ar fi avut efecte secundare nedorite. De altfel, el nu ar fi putut fi nici eliberat în sălbăticie, întrucât nu există un program special pentru asta.
 În acelaşi timp, European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) şi-a exprimat sprijinul pentru decizia luată de grădina zoologică din Copenhaga. „Scopul nostru este să ne asigurăm că viitoarele generaţii de animale sunt diverse din punct de vedere genetic şi sunt sănătoase”, au precizat reprezentanţii EAZA. „Copenhaga este foarte implicată în programele de acest fel şi a luat o decizie transparentă în ceea ce priveşte tânărul animal”, au adăugat ei.

Cu toate acestea, mai multe organizaţii care luptă pentru protecţia animalelor şi-au exprimat indignarea. „Marius meriat să trăiască, sigur exista un loc unde ar fi putut fi dus. Grădina zoologică l-a crescut aşa că era responsabilitatea celor de acolo să-i găsească o casă, indiferent cât ar fi durat să facă asta”, se arăta într-o petiţie online pentru salvarea puiului de girafă.

În plus, reprezentanţii Yorkshire Wildlife Park au precizat că s-au oferit să-l ia în grijă pe Marius, dar că nu au primit niciun răspuns în acest sens. Holst a subliniat totuşi că, deşi grădina zoologică din Yorkshire face parte din programul de împerecherea girafelor, Marius nu avea gene bune.

Potrivit sursei citate, Marius a fost împuşcat pentru ca ulterior carnea să poate fi utilizată ca hrană.

Un bărbat din Bârlad a fost înjunghiat mortal pentru că şi-a apărat căţelul

   Ion Ciobanu 

          Iulian Avasilinei, şef în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Bârlad, a murit azi pe masa de operaţie din cauză că a fost înjunghiat de un necunoscut. 

Un caz ieşit din comun a şocat ieri comunitatea din oraşul vasluian Bârlad: un cunoscut finanţist a sfârşit înjunghiat de un necunoscut în plină stradă, în urma unei banale certe.

Iulian Vicenţiu Avasilinei (48 de ani) a ajuns la spitalul bârlădean azi dimineaţă, după ce soţia sa l-a găsit înjunghiat în faţa blocului. Ea a povestit anchetatorilor că Iulian a avut o ceartă de la balconul apartamentului cu un individ care aţâţa câinele pe care finanţistul bârlădean îl avea în faţa blocului.

Nervos pentru că a fost înjurat, omul a coborât să-i ceară socoteală individului. A fost urmat la scurt timp de soţia sa, care l-a găsit în faţa scării căzut. Bărbatul avea o singură plagă abdominală înjunghiată, dar cuţitul i-a perforat mai multe organe vitale printre care ficatul, plămânii şi inima.

  Intervenţia a durat câteva ore dar eforturile medicilor nu au dat roade: inima lui Iulian Avasilinei a încetat să mai bată. Poliţiştii bârlădeni au cules imediat date şi probe despre incident şi încearcă acum să dea de urma criminalului.
  

     Se pare că există o cameră de supraveghere video în zonă, iar poliţiştii bârlădeni ar fi în posesia înregistrării, dar încă nu se ştie dacă s-a înregistrat incidentul. (Libertatea.ro)

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES